Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krátkodobé tipy - ikona doby Apple ale i bankovní gigant jsou v kurzu!

Krátkodobé tipy - ikona doby Apple ale i bankovní gigant jsou v kurzu!

01.04.2015 11:00
Autor: Branislav Soták, Patria Finance

Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho týmu Patria Research v podobě krátkodobých investičních tipů (o tomto formátu, co je a jak funguje, jste se mohli dozvědět již zde). V minulém vydání krátkodobých investičních tipů jsme se podívali na zoubek čtveřici z miniportfolia složeného z britské bankovní skupiny, nízkonákladového leteckého přepravce, výrobce léků a také zástupce ze sektoru IT.

V aktuálním vydání se v miniportfoliu objevuje ikonická firma Apple, zdravotník Actavis, letecká společnost Delta Airlines, americká banka JPMorgan Chase & Co a jeden zástupce z polovodičového byznysu. Blížší důvody pro zařazení ze strany analytiků Patria Finance najdete níže:

Actavis plc

• Farmaceutická společnost zaměřující se na výrobu léčiv a generik pro nejrůznější třídy onemocnění. Komerční působnost sahá do více než 100 států světa.

• Společnost v minulých letech přistoupila k úspěšné transformaci svého byznys modelu, v jehož rámci se portfolio produktů posouvá směrem od generik k tradičním brandovým lékům. Jejich podíl v mixu od roku 2012 do loňska narostl z 8 na 38 %. V následujících letech počítáme s posunem k 60 %.

• Brandové léky oproti generikům disponují výrazně lepším oceněním. Nárůst jejich podílu v portfoliu se tak příznivě projevuje v tržbách (mezi lety 2012 – 2014 stouply o 117 %, CAGR 47 %). Jelikož jsou brandové léky ve srovnání s generiky tradičně produkovány s nižšími výrobními náklady (kompenzováno vyššími R&D), růst jejich podílu v portfoliu povede k pomalejšímu růstu nákladů (COGS), než který bude patrný u tržeb. Hrubá marže má za takové situace dostatek prostoru k růstu až o 10 % nad 70 %.

• Tři čtvrtiny tržeb plynoucích z deseti nejprodávanějších léků jsou do roku 2020 patentově chráněny. Ohrožení v podobě generik je tak z valné většiny eliminováno.

• P/E se pohybuje pod sektorovým průměrem brandových výrobců léčiv jak v USA, tak v Evropě.

Apple Inc

• Společnost s globálně největší tržní kapitalizací. Hlavní produktové linie tvoří iPhone, MacBook či iPad, nově se pak po jejich bok společnost pokusí zařadit také hodinky Apple Watch.

• Plytkou korekci posledních týdnů s ohledem na naši cílovou cenu (135 USD) považujeme za vhodnou příležitost k doplnění pozic.

• Naše cílová cena navíc prozatím započítává pouze doposud schválený kapitálový program. S ohledem na jeho blížící se vyčerpání (ke konci loňského roku Apple využil 73 mld. USD z avizovaných 90 mld. USD), zdravý a nadstandardní cash flow, hotovostní pozici a nadále příznivé úvěrové podmínky vidíme jako velmi pravděpodobné navýšení kapitálového programu, které by mělo přijít se zveřejněním výsledků za F2Q15, tj. v dubnu 2015.

Delta Air Lines Inc

• Americká letecká společnost s celosvětovou působností. Ročně přepraví více než 160 mil. cestujících.

• Kombinace citelně nižších palivových nákladů, celkové přepravní kapacity racionálně se přizpůsobující agregované poptávce na cílových trzích, provedené restrukturalizace a bujícího SA a Transatlantického trhu povede letos k výraznému nárůstu profitability, provozních zisků a vygenerovaného cash flow.

• EV/EBITDAR poměr dosahuje u Delta Air Lines 4,1x a PE se pohybuje na 8,7x. Historický průměr pro střed hospodářského cyklu, ve kterém se dle našeho názoru nyní letecký sektor v USA nachází, dosahuje u EV/EBITDAR 6,6 x a u P/E 13x. Akcie amerického přepravce navíc obchodují s výrazným diskontem vůči evropským konkurentům.

• V letošním a příštím roce by měl jak růst EPS, tak CROCI (cash return on capital invested) u amerických leteckých společností s přehledem překonat evropskou a asijskou konkurenci, načež by mělo rovněž docházet k umazávání valuačního diskontu.

JPMorgan Chase & Co

• Největší americká banka co do objemu aktiv. Angažuje se prakticky ve všech segmentech finančních trhů a bankovnictví. Provozuje investiční, retailové i komerční bankovnictví, správu aktiv, zprostředkování finančních transakcí a platebního styku.

• V letošním roce jsme byli doposud svědky narůstající volatility na finančních trzích. V nadcházející výsledkové sezóně by tak měla být největší část pozitivních překvapení koncentrována právě v investičních divizích bank.

• Pro příští týdny tudíž v rámci finančního sektoru preferujeme expozice na tituly, které odvozují notnou část příjmů z finančních trhů, jmenovitě pak především z obchodování FX, úrokových sazeb a akcií (resp. jejich derivátů), což je i případ investiční divize JPMorgan.

• Na letošní rok plánovaný počátek normalizace amerického měnové politiky by pak měl přispět i k postupnému růstu čisté úrokové marže.

tab_radar

Lam Research Corp

• Je dodavatelem kapitálového vybavení pro výrobu polovodičů.

• Polovodičový sektor v minulém týdnu zasáhly prudké výprodeje, které rozpoutalo prohlášení největšího světového výrobce disků Taiwan Semiconductor Manufacturing o útlumu v jeho podnikání. Akcie Lam Research ztratily 8 % a nabízejí tak atraktivní vstupní pozici. Z našeho pohledu je totiž reakce akcií přehnaná. Podíl TSM na obratu činí „pouhých“ 15 %, což v kombinaci s proporcionálně větší expozicí Lam Research na paměťový (DRAM, NAND) segment ve srovnání s konkurencí nabízí příslib odrazu ceny akcií vzhůru.

• U paměťových DRAM čipů převládají již delší dobu cyklicky nadstandardní marže, což by mělo do odvětví přilákat nové investice. Dodavatelé kapitálového vybavení jako Lam Research by měli posléze z tohoto vývoje profitovat.

• U NAND oblasti pak poptávce nahrávají rostoucí interní paměťové kapacity mobilních zařízení klíčových výrobců.

Text vznikl s přispěním analytika Jana Šumbery.

Výstupy analytického týmu Patria Finance můžete také sledovat v sekci Zápisník analytika.

Krátkodobé investiční tipy představují produkt vytvářený analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci jsou pravidelně sestavována miniportfolia akciových titulů s potenciálem pro zajímavé zhodnocení v řádech několika týdnů až měsíců. Více informací i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.


Čtěte více:

Krátkodobé investiční tipy - udělejte ze spekulace svého ziskového spojence!
11.03.2015 17:00
Asi jen málokdo nebude souhlasit s tvrzením, že aktivní investování na...
Krátkodobé tipy - platební budoucnost i sázka na cestu do oblak!
12.03.2015 17:00
Ve včerejším článku jsme klientům znovupředstavili produkt analytické...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data