Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezidentský skandál a pád ekonomiky na brazilský způsob

Prezidentský skandál a pád ekonomiky na brazilský způsob

02.04.2015 10:20
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

„Prezident nemůže být spokojený nebo nespokojený, co se ekonomiky týče.“ Tak odpověděla brazilská prezidentka Dilma Rousseff na otázku, zda je spokojena s aktuálním kurzem brazilského reálu. Pravdou je, že brazilská prezidentka má v poslední době, co dělat, aby očistila sebe v očích voličů a brazilskou ekonomiku v očích světových investorů. Ekonomika i měna padají a korupční skandál kolem státní ropné společnosti Petrobras se prohlubuje.

Ženy ve vysokých politických funkcích to nemají evidentně v Jižní Americe snadné. Začalo to skandálem kolem argentinské prezidentky Cristiny Fernández de Kirchner. Po vraždě argentinského prokurátora Alberta Nismana se ukázalo, že se chystal prezidentku obvinit z účasti na komplotu, který měl zamést stopy za iránským podílem na teroristickém toku na židovskou čtvrť v Buenos Aires v roce 1994. Argentina na tom neměla údajně zůstat škodná. O pár týdnů později je tu další latinskoamerický skandál a kupodivu i tentokrát je v něm zapletena samotná prezidentka. A to si Brazilci Dilmu Rousseff do funkce znovu zvolili teprve loni.

Co se vlastně v Brazílii stalo? Nic než úplatkářská aféra obřích rozměrů sahající do těch nejvyšších politických pater. Celý skandál se točí kolem státního ropného podniku Petrobras a korupcí si přišli politici z nejrůznějších politických stran včetně strany prezidentky na pěkné částky v řádu stovek milionů dolarů. A aby toho nebylo málo, sama nynější prezidentka v době, kdy mělo ke korupci docházet, nejenže byla ministryní pro energetiku, ale zároveň předsedkyní představenstva Petrobrasu. V exkluzivním rozhovoru pro Bloomberg v prezidentském paláci ve městě Brasilia Rousseff uvedla, že za cestu ke zotavení považuje zveřejnění auditovaných účetních závěrek Petrobrasu do konce dubna. Zároveň rezolutně popřela, že by cokoliv věděla o korupci, která se v letech 2003 až 2010 za jejího vedení v Petrobrasu odehrávala vlastně přímo jí pod nosem.

Brazilská ekonomika padá a referenční úroková sazba je nejvýše za posledních šest let. Brazilský reál od nástupu Rousseff do prezidentské funkce v lednu 2011 ztratil 48 % hodnoty a stal se tou nejméně výkonnou ze šestnácti nejobchodovanějších měn. A tím to nekončí, zároveň za dobu jejího prezidentského mandátu akciový index Bovespa spadl o 26 %. Brazilci jí přesto dali důvěru a umožnili Rousseff letos v lednu zahájit již své druhé volební období.

Investiční služby agentury Moody’s snížily Petrobrasu úvěrové hodnocení v únoru o dvě úrovně na „junk“. Rousseff v rozhovoru pro Bloomberg zdůraznila, že zajistí, aby se Petrobras vrátil zpět na trh. Státní zástupci mezitím vyšetřují 20 společností (16 z nich z oboru stavebnictví), které se údajně měly účastnit kartelu na předražování cen pro ropnou společnost. Dvě brazilské stavební společnosti OAS a Galvao Engenharia po zahájení vyšetřování vyhlásily bankrot. Nejvyšší soud zároveň povolil stíhání 49 politiků, včetně předsedy senátu a dolní sněmovny v souvislosti s údajným uplácením v Petrobrasu. Na účty politických stran měly odtéct stovky miliónů dolarů. A to politickou stranu Dilmy Rousseff nevyjímaje. Skandál otřásl i podporou pro úsporná opatření v brazilském kongresu.

brazil gdp.jpg
Největší latinskoamerická ekonomika v roce 2010 rostla tempem 7,6 %, letos podle odhadů centrální banky o 0,5 % klesne na nejhorší úroveň od roku 1990. Jak dále uvedla brazilská centrální banka 26. března, inflace v zemi letos zrychlí na 7,9 % a poprvé po dvanácti letech tak přesáhne cílené inflační pásmo.

Brazil inflation.jpg

Není tak překvapením, že pokud by byly v současnosti svolány nové prezidentské volby, Rousseff, která v říjnových volbách získala 51,6 %, by podle průzkumů MDA s 16,6 % hlasů znovu nezvítězila. Rousseff ovšem doufá, že omezení státního rozpočtu, zrychlení udílení koncesí na výstavbu infrastruktury a hlavně obnovení důvěry v Petrobras vrátí Brazílii již příští rok zpět na cestu k růstu a do olympijských her v Riu de Janeiru v příštím roce bude podle prezidentky Brazílie úplně někde jinde.

Zdroj: Bloomberg, CNN


Čtěte více:

Korupcí k levnější kávě
31.03.2015 7:00
Cenu šálku kávy ovlivňuje s časovým odstupem cena této komodity na sv...
Ruská ekonomika příjemně překvapila, namísto stagnace přišel růst
01.04.2015 15:52
Hrubý domácí produkt (dle předběžných údajů) se v posledním čtvrtletí ...
ECB zvýšila prostředky pro Řecko v systému ELA o 700 mil. EUR
02.04.2015 8:32
ECB včera večer po uzavření trhů ohlásila zvýšení záchranných prostřed...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data