Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Velikonoční nadílka z amerického trhu práce

Rozbřesk - Velikonoční nadílka z amerického trhu práce

03.04.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Americká makro-data z posledních týdnů přidělala řadě býků vrásky na čele. Pokles vývozů a slabé investice ukazují na velice pomalý start do roku 2015. Čestnou pozitivní výjimkou je americký trh práce, který překvapoval pozitivně. Investoři proto dnes budou více než jindy zvědaví na to, jak dopadnou březnová čísla a zda pracovní trh nadále zůstává motorem amerického optimismu.

Co v dnešních číslech sledovat? Přírůstek pracovních míst byl v posledních třech měsících velice silný (v průměru skoro 290 tisíc). Pomalejší start ekonomiky do roku 2015 a propouštění v břidličných nalezištích pravděpodobně zpomalí i pozitivní dynamiku na americkém trhu práce - přírůstek pracovních míst podle nás zpomalí, ale zůstane stále nad úrovní 200 tisíc pracovníků - tedy historicky vzato relativně slušné číslo.

Důležité bude ale sledovat další detaily zprávy z pracovního trhu - především vývoj mezd a nezaměstnanosti. Relativně pomalý růst mezd (okolo 2 %) je jedním z důvodů, proč si americký Fed zatím vůbec není jistý, kdy nastartovat růst sazeb. Zprávy z posledních týdnů nicméně ukazují, že se z hlediska mezd může blýskat na lepší časy. Mzdy začaly zvyšovat firmy jako Wall Mart a McDonald’s, které v USA nastavují laťku pro široké spektrum nižších platových míst.

Při pohledu na míru nezaměstnanosti bude také důležité nahlédnout pod slupku souhrnného čísla, které se v posledních měsících výrazně vylepšilo - nezaměstnanost v únoru spadla na 5,5 %. V prvé řadě půjde o to, zda z pracovního trhu nebudou dál odcházet “rezignovaní”, kteří se pak mezi nezaměstnané nepočítají. Míra participace se v posledních měsících pokoušela o stabilizaci a bylo by dobré, kdyby se v březnu potvrdila. Současně bude zajímavé sledovat, zda se vylepšuje i míra nezaměstnanosti očištěná o (výrazný) nárůst zkrácených pracovních úvazků. Ta se stále pohybuje okolo 11 % a bez jejího poklesu asi nelze očekávat výraznější akceleraci mezd.

Region

Forint se zlotým včera vůči euru oslabily asi o 0,3 %. Hlavní ekonom maďarské centrální banky uvedl, že trh možná trochu podceňuje prostor pro další případné snižování oficiálních úrokových sazeb. Primárním motivem sice patrně nebyla snaha omezit posilování forintu, nicméně podobně budoucí kroky MNB komentoval na konci března i šéf banky Matolcsy. Zdá se, že rychlá tempa posilování forintu a zlotého z posledních týdnů se centrálním bankéřům v Maďarsku, respektive Polsku příliš nelíbí.

Dnes se pozornost soustředí zejména na data z amerického trhu práce. Případné další zklamání (po středečním ADP reportu) by patrně regionálním měnám neprospělo.

Dluhopisy

Na trhu dluhopisů se nedělo včera nic převratného, když německý Bund přece jenom lehce oslabil z dosažených historických maxim. K mírným ztrátám dluhopisů přispěla dobrá americká data - zejména pak nízké týdenní žádosti o podporu.

Dnes bude sice většina trhů v západní Evropě zavřena, ale jak americký, tak nakonec i český trh musí být ve střehu před nejdůležitějším měsíčním makročíslem, kterým jsou americké statistiky z trhu práce. Očekáváme slabší výsledek, který bude korespondovat s posledními horšími daty (ADP report, ISM). Výsledek na úrovni 200 tisíc pracovních míst může dluhopisům pomoci k dalším ziskům stejně jako další pokles cen ropy.


Čtěte více:

Slabé dovozy Spojeným státům v únoru zajistily menší deficit obchodu
02.04.2015 14:47
Schodek zahraničního obchodu USA se v únoru snížil a to překvapivě výr...
Co mě naučili v Goldman Sachs ...
02.04.2015 17:00
V roce 1992 jsme se vrátili se skupinou nových zaměstnanců společnosti...
Polsko má zájem o členství v projektu asijské superbanky
03.04.2015 8:25
Polsko vyjádřilo zájem stát se zakládajícím členem čínského projektu A...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.