Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polovina českých firem ještě nevyužila žádnou dotaci z EU (rozhovor)

Polovina českých firem ještě nevyužila žádnou dotaci z EU (rozhovor)

09.04.2015 14:02
Autor: Pavel Daniel

Zkušenosti firem i českých úřadů jsou při čerpání dotací z EU díky několika letům praxe větší. I přesto podle Jakuba Tomaštíka, ředitele ČSOB EU Centra přes 50 % českých firem o žádnou pomoc z EU dosud nepožádalo kvůli tzv. demotivátorům. Problémem je také příprava a kvalita zpracovaných žádostí o podporu.

Patria Online: Mají firmy při žádostech o podporu z EU velká očekávání?

Po téměř deseti letech má už většina domácích firem nějaké zkušenosti s čerpáním peněz z EU. Firmy si stále více uvědomují, že peníze z EU nejsou zadarmo. Vědí, že když získají prostředky z EU, budou muset být otevření, transparentní vůči nejrůznějším kontrolním orgánům. Také to, že budou muset čelit administrativní zátěži. Na druhou stranu, podpora pro české firmy byla velmi atraktivní – 40 % na investice pro velké firmy, 50 % pro střední. Nyní se míra podpory snižuje na 25 % ze způsobilé investice. Tím, že se pravidla pro poskytování dotací neustále komplikují navíc při nižší míře podpory, tak stále více firem zvažuje, zda se vůbec pustí touto cestou financování svých aktivit. Navíc se potvrzuje, že firmy jsou schopny pořídit plánované investice levněji, než když je musí pořizovat skrze komplikovaná a administrativně náročná pravidla spojená s výběrem dodavatelů.

Patria Online: Co české firmy odrazuje od toho, aby žádaly o větší podporu z EU?

Z nedávného průzkumu ČSOB vyplynulo, že téměř 50 procent firem o žádnou dotaci z EU dosud nepožádalo. Kvůli neinformovanosti si hodně firem myslí, že jejich obor podnikání a plánované investice jsou příliš obyčejné, než aby se na nějakou EU podporu kvalifikovaly, nebo že jsou příliš velké společnosti, aby mohly podporu získat.

Patria Online: Pokud vezmete v úvahu nové podmínky pro poskytování dotací, u jakých projektů dávají smysl?

Obecně řečeno u větších projektů, kdy pětadvacet procent podpory tvoří významnou částku plánované investice. V současné době evidujeme velký zájem o programy, kde podpora dosahuje 50 %. Co se týká zaměření, jde hlavně o projekty z oblasti výzkumu, vývoje, inovací, úspor energie apod.

EU_centrum_CSOB

Patria Online: Jak dlouho trvá kvalitní příprava projektu, na jehož podporu chce firma žádat dotaci z EU?

Kvalitní příprava projektu trvá jeden až tři měsíce. Je to relativně dost času, na druhou stranu se nám pečlivost vyplácí. ČSOB EU Centrum dosahuje úspěšnosti v získání dotací EU 95 %, což je na trhu výjimečná hodnota. Klienty se snažíme také vést k tomu, aby nešli cestou psaní desítek menších projektů, ale cestou jednoho kvalitního projektu, který bude zařazen v odpovídajících programech a skutečně realizovatelný.

Patria Online: Co může dobu přípravy projektu zkrátit?

Jednoduše je to připravenost a spolupráce klienta při zpracování dotační žádosti. Pokud má klient zajištěny některé věci dopředu, může to ušetřit spoustu času. Je důležité, aby měl na své straně jednu pověřenou a patřičně motivovanou osobu, která je zodpovědná za přípravu podkladů pro dotační žádost. Nejhorší je, když poradce získává od klienta neucelené informace. Tím se příprava komplikuje a zpožďuje.

Patria Online: Proč není ČR schopná, tedy i firmy, vyčerpat peníze, které EU na dotace k projektům dává?

Domnívám se, že některé programy byly nastaveny zbytečně komplikovaně. Dalším problémem je to, že díky silnému resortismu a komplikovaným pravidlům EU je velmi složité přesouvat peníze z jednoho operačního programu do jiného, kde je absorpční kapacita a úspěšnost v čerpání výrazně větší.

Patria Online: Prospěla by procesu schvalování větší spolupráce mezi odborníky a politiky?

V novém programovacím období, na jehož prahu právě stojíme, už to funguje jinak. Řídící orgány se snaží přípravu operačních programů konzultovat s odborníky. I na straně poskytovatelů dotačního poradenství vznikla Asociace pro Evropské fondy (APEF), která se snaží ovlivnit nastavení nových programů. A v České bankovní asociaci (ČBA) je také platforma pro kohezní politiku, která má podobné cíle a snaží se především o správné nastavení finančních nástrojů nové návratné formy podpory z fondů EU. Například se jedná o zvýhodněné úvěry a bankovní záruky, či kapitálové vstupy do firem.

Patria Online: Co by pomohlo tomu, aby české firmy žádaly o větší podporu z EU?

Myslím si, že by pomohlo přehodnocení celého systému. Když jako podnikatel dáváte do něčeho 75 procent vlastních prostředků, chcete dostat nejvyšší kvalitu za co nejlepší cenu. Firmy mají vypracované vlastní mechanismy na to, jak získat co nejvyšší hodnotu, za co nejméně peněz. Pravidla pro výběr dodavatelů jsou ale bohužel neustále v procesu zpřísňování a podnikatelům při výběru vhodných dodavatelů dost komplikují život. Ideální by bylo přejít na zcela jiný systém, který by byl administrativně jednoduchý, a zároveň by se jeho prostřednictvím dosáhlo požadovaného cíle transparentního výběru. Důvodem, proč se pravidla pro dotace neustále zpřísňují a komplikují je zřejmě předpoklad, že 25 % prostředků, které firmy dostanou jako dotaci, mohou nějak zneužít. Tato obava tak vytvořila administrativní a procesní martyrium, které firmy demotivuje. Pokud jim to velikost a efekty investice umožňují, podnikatelé stále častěji preferují získání podpory formou investiční pobídky, která je ve srovnání s EU fondy méně riziková a administrativně nezatěžující (podnikatelé nemusí administrovat výběrová řízení na dodavatele).

Patria Online: Co jsou v současné době největší komplikace, které odborná sdružení řeší?

Z pohledu financování projektů řešíme aktuálně různá pravidla pro zástavy a nastavení finančních nástrojů pro projekty EU. Aby byly EU projekty bez problémů finančně realizovatelné a ČR vyčerpala svou alokaci 23,8 mld. EUR, je potřeba, aby všechny operační programy umožňovaly financujícím bankám vzít dotovaná aktiva do zástavy. Bohužel ne všechny české řídící orgány si uvědomují, jak je to důležité-. Dalším podstatnou oblastí je nastavení finančních nástrojů. Ty by měly řešit tržní selhání a tržní mezeru, být komplementární k fungujícímu bankovnímu trhu a nikoliv jej duplicitně vytlačovat. Vidím zde ideální prostor pro podporu či financování subjektů, které jsou pro bankovní sektor problematicky financovatelné z důvodu vysokého rizika, krátké historie či nedostatečné kapitálové vybavenosti.

Patria Online: Mohou profesní instituce, jako je např. Asociace pro evropské fondy (APEF) reálně ovlivnit to, na co peníze z EU půjdou?

Profesní sdružení firem, jakým je např. Svaz průmyslu a dopravy ČR, nebo Hospodářská komora ČR, stály za tím, že se pro nové programovací období podařilo, aby podpora podnikání měla větší prioritu a větší objem prostředků než v minulém programovacím období. Je také velkým úspěchem, že dotace EU budou moci čerpat i velké podniky, což se v některých zemích, např. Bulharsku, prosadit nepodařilo. Díky podpoře velkým firem budou prosperovat i malé a střední podniky, které jsou na velkým podnicích coby dodavatelé závislé. Mohu potvrdit, že odborné asociace jako ČBA nebo APEF velmi intenzivně pracují na tom, aby alokace EU dotací pro podnikatele byla co nejsmysluplněji a nejefektivněji využita pro reálnou podporu podnikání a přinesla tak našim firmám skutečnou konkurenční výhodu.

ČSOB EU Centrum
Specializovaný útvar Korporátního a institucionálního bankovnictví ČSOB, který vznikl v roce 2004. Co do objemu vyřízených dotací a pobídek pro podnikatele v ČR zprostředkoval projekty ve výši 18 miliard korun.

 


Čtěte více:

Rudý zákon - kniha nejen o Putinovi, ale i o nás
19.03.2015 11:20
Dostane-li se čtenáři do ruky bestseller napsaný úspěšným manažerem he...
Nejčastější otázka
26.03.2015 12:13
Kdybych měl říct, na kterou otázku musím odpovídat nejčastěji, bude to...
Nastavme si zrcadlo, aneb Velikonoční zamyšlení...
06.04.2015 15:00
Pamatujete si ze školy, co vzniká, třeme-li ebonitovou tyč liščím ohon...

Váš názor
  •  
    09.04.2015 17:42

    Předpokládám, že toto není ofiko foto manažera v tak high pozici. Preferovala bych konzultanta na kterého by můj pohled, i z dentálního hlediska přínosem.http://asklepion.cz/stomatologie/srovnani-krivych-zubu
    AMN
  • eurodotace
    09.04.2015 17:24

    Tleskám podnikatelům,kteří realizují své záměry bez dotací. Mnoho subjektů vč. měst a obcí vyčerpává své pokladny spolufinancováním nesmyslů, které si honosně říkají ROP (regionální operační program ). Pokud není vypsán ROP na opravu komunikací , chodníků atd. , tak se chodníky prostě neopravují . Jen doufám, že nikoho v Bruselu nenapadne dotovat židle a tužky pro úředníky, aby nepřibývali ještě větším tempem. RVHP byl oproti OJROBRUSELU slabý odvar. Ryby si ale rybník nevypustí ,tak se to snad rozpadne , až tiskárna europeněz nebude stíhat,
    Karel IV
  •  
    09.04.2015 14:56

    Žijeme už od roku 1993, nečerpáme, a jsem na to patřičně hrdý. Socialismus jsem zažil a je mi líto všech, kdo se k podnikání potřebují hrbit s nataženou dlaní.
    Matěj
  •  
    09.04.2015 14:27

    Takže 50% firem v ČR si přilepšuje dotacema. Bože kam sme to dopracovali. To je zas socialismus jak prase. Navíc kolik miliard proteklo do těch správných kapes různým poradenským firmám a dál směrem k politikům ani nechci domýšlet. Firma která bude umět podnikat bez toho, aby dostávala dotace bude za chvíli raritou a budeme se na ni chodit dívat jak do Zoo...
    qwer
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.