Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko, levicové revoluce, spolčení s Ruskem a bortící se chrámy z dluhů

Řecko, levicové revoluce, spolčení s Ruskem a bortící se chrámy z dluhů

09.04.2015 15:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Je stále jasnější, že evropští věřitelé nepochopili podstatu řecké krize. Kdyby přišli s dohodou, která by vyhovovala právem dotčeným Řekům, pak by tato dohoda nutně nabourávala program úspor, který byl prosazen v dalších zemích na jihu Evropy. Ústupky by podpořily populistická hnutí ve Španělsku, Itálii a Portugalsku a zároveň by přivedly německý euroskepticismus do bodu varu. Pokud budou naopak věřitelé neoblomně trvat na původních podmínkách, mohou spustit řetěz politických reakcí, které ohrozí samotnou EU.

Jean-Claude Juncker, který stojí v čele Evropské komise, rozumí popsaným hrozbám dokonale a varuje, že pokud někdo zvažuje Grexit, může napáchat „nenapravitelné škody na prestiži celé EU“ a stát u zrodu jejího pádu. Warren Buffett může tvrdit, že pokud by se unie zbavila svého nejslabšího článku ve formě Řecka, nakonec by jí to pomohlo. Tím ale tento investor pouze potvrzuje svojí vlastní radu, že bychom se neměli vyjadřovat k něčemu, čemu nerozumíme.

Alexis Tsipras vede první radikálně levicovou stranu zvolenou do vlády po druhé světové válce. Syriza je testem, zda je taková strana schopna vést v rámci eurozóny něco, co lze považovat za nezávislou ekonomickou politiku. V podobné pozici se nacházel Jacobo Arbenz v Guatemale. Jeho experimenty s pozemkovou reformou nakonec utnul puč organizovaný CIA, který proběhl v roce 1954. Důsledky byly dalekosáhlé. Generace studentů z Kuby a Argentiny byly přesvědčeny, že Spojené státy nenechají nikdy u moci levicovou demokraticky zvolenou vládu a tudíž je nutné, aby se vlády chopily revolucí.

Dnes žijeme v jiné době, ale kdyby padlo rozhodnutí dostat Řecko a rebely ze Syrizy z eurozóny, důsledky by byly podobné. V EU neexistuje žádný smluvní základ pro takové jednání. Poválečná solidarita by vypadala jako jeden velký humbuk. Willem Buiter ze Citigroup varuje, že pokud by se Řecko vrátilo k drachmě, přišel by ekonomický horor v této zemi a velké problémy v celé Evropě. Když někdo z monetární unie odejde, ihned se objeví spekulace, kdo bude další. Řecko by navíc nemohlo odejít z eurozóny a zároveň zůstat v NATO. Dostalo by se totiž do objetí Ruska, kde se už nyní nachází Orbánovo Maďarsko.

Ze zápisů MMF z roku 2010 unikly informace, které potvrzují to, co Syriza tvrdí od samého počátku: Řecko bylo v bankrotu a nepotřebovalo nové půjčky, ale restrukturalizaci těch stávajících. Takový plán byl ale zavržen, aby bylo zachráněno euro a evropský bankovní systém, protože v té době neměla eurozóna žádné nástroje na jejich záchranu. Řecký ministr financí Janis Varoufakis hovoří správně o tom, že došlo k „cynickému transferu ztrát soukromého sektoru od bank na ramena těch nejzranitelnějších řeckých občanů“. Škody byly ještě znásobeny prudkým utahováním, které mělo za následek jen to, že míra zadlužení namísto poklesu vystřelila ještě výš. Indický zástupce v MMF varoval, že tuto politiku nelze uplatňovat bez toho, aby nebyla vyvážena monetární stimulací. Měl v každém ohledu pravdu.

Současná krize je těžko řešitelná, protože zde proti sobě stojí dvě naprosto rozdílné interpretace. Tsipras před svým lednovým zvolením řekl v kruhu svých blízkých spolupracovníků, že kdyby ho evropští věřitelé tlačili ke zdi, řekne jim, ať tedy dělají, co umí. Pak by jim celý dluhový chrám padl na jejich vlastní hlavy. Doposud Tsipras ukazuje, že to asi myslel vážně.

Autorem je Ambrose Evans-Pritchard.

Zdroj: The Telegraph


Čtěte více:

ČR - Inflace v březnu mírně zrychlila
09.04.2015 9:25
Spotřebitelské ceny se v posledním měsíci zvýšily o jednu desetinu, a ...
Řecké splátky dluhu přehledně
09.04.2015 11:29
Od Vánoc prakticky nepřetržitě sledujeme řeckou anabázi vyjednávání s ...
3D tiskárny jsou už také zastaralé?
09.04.2015 13:07
Co kdyby 3D tiskárny byly stokrát rychlejší? Co kdybychom mohli tiskno...

Váš názor
  • to su take drísty...
    09.04.2015 19:53

    Grécko žiadne dlhy nemá. čo skutočne existuje je stratové podnikanie nemeckých bánk a teda sa jedná o podnikateľské riziko - "charakteristika činnosti, ktorá spočíva v tom, že výsledok činnosti je neistý a v prípade neúspechu hrozia nepriaznivé následky". Nemcom boli odpustené reparácie ... TO SA POTOM PODNIKÁ. Nemeckým súkromným bankám sa vybudoval EUROVAL. TO SA POTOM PODNIKÁ. A objatie Ruska ? Iba idiot si môže myslieť že Rusko potrebuje Grécko. Iba idiot si môže myslieť že Rusko potrebuje Ukrajinu. Toto si fakt môže myslieť len hlúpi vymetený mozog. Inak mam tu info. pre toho retarda Putnu z patrie usd/rub je 52,35
    jářku
  • Buffet má pravdu
    09.04.2015 16:58

    Tenhle článek jsou politicky korektní bláboly euronaivního niemanda lízajícího Junckerovo rektum. Řecko žije méně disciplinovaně, v pohodě si dává ouzo a vírou v populistické odpadní politiky a žitím nad své poměry po 40 let se dostalo samo do těchto problémů. Mezitím porušilo v podstatě všechna ekonomická pravidla EU a eurozóny, která se porušit dají, takže existují právní nástroje s Řeky naložit v podstatě jakkoliv, například je všechny pozavírat a zkonfiskovat tuto zemi, když jen trochu přeženu. Nebo se to může vyřešit jinak a dojednat, že prostě vypadnou ze společenství, kam neměli nikdy vstoupit a kam nepatří. Je úplně jedno, že s vystoupením smlouvy EU a eurozóny nepočítaly. Tak se pravidla budou muset pozměnit. Je jasné, že funkční společenství suverénních národů musí mít takovou brzdu, jinak by bylo zaručeno že později nebo spíše dříve narazí do skály. Vyhození Řecka bude znamenat, že porušení pravidel EU nebo eurozóny má důsledky, že to není jen horda papíru a zbylí členové budou moci očekávat, že se dohody a pravidla plní a systém bude více efektivní než s Řeckem. Jsem víceméně euroskeptik, ale s eurem se dá platit stejně dobře jako s íránskou měnou, zlatem nebo čímkoliv jiným a evropské obrázky na té měně se nedají používat na vydírání zbylých národů na kontinentu. EU udělala hodně věcí špatně, ale hlavně homogenizuje Evropu a já se mnohem více bojím toho, že k nám docpe řecké přístupy k ekonomice, než to, že všude zanese ty německé - prostě proto, že ty německé jsou evidentně životaschopnější.
    Lumídek
    • Re: Buffet má pravdu
      09.04.2015 17:07

      Ještě jsem k tomu zapomněl napsat, že strašení rozpadem EU je nesmysl. Když se EU má rozpadnout, tak ať se rozpadne. EU není žádný svatý grál, pravda navždy vytesaná do kamene. Je to společenství národů, které se nějak vyvíjí a může vyvíjet. Někdy se zdá, že integrace je k dobru věci, ale pak se může ukázat, že byla chybou apod. Když byla chybou, tak se může vrátit. Průšvihy Řecka rozhodně posilují názor, že velká integrace v EU a eurozóně byla chybou. Fanatickým propagandistickým podvodníkům a lidem na ně napojeným pupečními šňůrami se může nezamlouvat jakékoliv oslabení nevolených institucí v Bruselu, ale ti nemají žádné právo mluvit za občany evropských zemí. Z druhé strany, když se uvolní EU nebo vypustí několik dalších členů, pořád mohou země dále používat euro. Je to nakonec hlavně mezinárodně potištěná nová německá marka. Čím méně problematických národů z měnové unie vypadne, tím více euro bude připomínat německou marku. Ale to není na škodu věci. Na německé marce není nic špatného a i v době, kdy existovala jako ryze německá měna, jí s chutí používal leckdo mimo Německo. Takže tyhle věci se nedají spojovat. Zda některé národy používají společnou měnu je zcela jiná otázka než to, zda chtějí mít společné zákony v rezortech XY nebo zda dokonce chtějí mít společné rozpočty a přerozdělování. Jedno je možné bez druhého. Z textu výše je snad jasné, že na společné měně regulované nezávislou bankou nevidím nic špatného, ale na evropské vládě a přerozdělování ano. Ať je dluh Řecka v jakékoliv měně, je velký a je správné a legitimní, když ho věřitelé vymáhají, a jsou-li problémy, vymáhají reformy, které umožní Řecku závazky kompenzovat nějak jinak. I když Řecko vypadne z eurozóny nebo EU, stále bude dlužit ohromné peníze, které se budou vymáhat, a to i po bankrotu. Utéct z takových závazků zcela lze opravdu pouze "smrtí", přinejmenším v ekonomickém smyslu slova.
      Lumídek
      • státní bankrot
        09.04.2015 19:57

        Co by znamenal státní bankrot pro Řecko? Protože pokud by to znamenalo to, že by Řecko přišlo o dluhy s tím , že by přišlo logicky o důvěru věřitelů, tak by to ro Řecko byla cesta. Protože bankrot by nemusel nutně znamenat to, že by Řecko muselo opustit Euro. Proč se tady nepíše o tom, jak probíha statní bankrot se všemi PRÁVNÍMI aspekty ,které ho provázejí?
        Jan Planička
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m