Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Rusku probíhá řízená restalinizace

V Rusku probíhá řízená restalinizace

22.04.2015 12:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruský prezident Vladimír Putin rád prohlašuje, že Rusové a Ukrajinci jsou jedním národem. Připomíná to názory z carského Ruska, ale Moskva skutečně vnímá samostatnou Ukrajinu jako bajku či legendu. Rusové a Ukrajinci ale mají naprosto rozdílný pohled na historii Sovětského svazu. Téměř polovina Rusů se domnívá, že „oběti“, to jest masové vraždy, ke kterým došlo za vlády Stalina, byly ospravedlněny rychlým ekonomickým růstem. Téměř 40 % Rusů vnímá Stalina pozitivně – ukazuje to průzkum veřejného mínění od Levada Centre. Dotazovaní uváděli, že Stalinova rehabilitace je dána tím, že současná ruská vláda „se ve snaze obhájit své kroky snaží legitimizovat a ospravedlnit minulost“.

Když se Putin dostal k moci, většina Rusů vnímala Stalina negativně. Změnilo se to vlivem způsobu vzdělávání a práce médií. Restalinizace začala v roce 2007, když si Západ Putina předcházel a Rusko bylo členem G8. Putin ale přikázal učitelům a historikům, aby o Stalinovi hovořili pozitivně jako o jednom z nejúspěšnějších sovětských vůdců, jehož cílem byla obnova Ruské říše.

V Rusku nenajdeme jediný památník, který by připomínal Stalinovy zločiny proti lidskosti. Namísto toho je plánována stavba muzea zasvěceného Stalinovi. Byli bychom právem zděšeni, pokud by se Němci domnívali, že oběti druhé světové války ospravedlnila skutečnost, že Hitler postavil dálnice a snížil nezaměstnanost. Ukrajinci naštěstí zastávají podobný názor a jejich naprostá většina vnímá Stalina negativně. Podle jejich názoru byl také hladomor roku 1933 genocidou. Destalinizace v této zemi probíhá už téměř třicet let a parlament nyní schválil zákony umožňující veřejný přístup do sovětských archivů (v Rusku zůstávají uzavřeny). Rusko odsuzuje nezávislý historický výzkum stalinismu probíhající na Ukrajině, stejně jako odsuzuje budování památníků jeho obětem a obětem hladomoru, který zabil asi 4 miliony lidí.

Ruská restalinizace ukazuje, že tato země upřednostňuje budování ruské říše před demokracií. Ignoruje Stalinovu spolupráci s Hitlerem a zároveň není schopna pochopit rovnost stalinistických a nacistických zločinů. Postoje na Ukrajině jsou nyní úplně rozdílné. A restalinizace souvisí i s tím, jak plné lží, dezinformací a protizápadních názorů jsou ruská média. Aktuálním příkladem jsou zprávy o zabití mladé dívky ukrajinským bombardováním. Jak říká BBC, „podobné lži jsou tahounem této války“.

Autorem je Taras Kuzio z Centre for Political and Regional Studies na University of Alberta.


Zdroj: BeyondBrics


Čtěte více:

GE Money Bank se prodává
22.04.2015 8:47
Americký konglomerát General Electric (GE) chce do dvou let prodat čes...
Tesco loni hospodařilo s rekordní ztrátou 6,4 mld. GBP
22.04.2015 9:19
Britská maloobchodní společnost Tesco vykázala v loňském fiskálním roc...
Teva chce koupit Mylan za 40,1 mld. USD
22.04.2015 11:49
Gigant Teva Pharmaceutical chce koupit svého soka Mylan za 40,1 mld. ...

Váš názor
  •  
    23.04.2015 13:50

    destalinyzace je příprava na Putinyzace,aby jeho zvěrstva byla ak
    dh.
  •  
    23.04.2015 10:19

    destalinyzace je příprava na Putinyzaci,aby akceptovali jeho zvěrstva co pácha na Ukraině a na Rusech a nebyl v budoucnu trestán až se Rusáci probuděj z jeho útlaku !
    dh
    •  
      23.04.2015 10:50

      Co se týče těch zvěrstev, tak asi tím největším bylo vaše zplození vážený. Takovou blbinu totiž nemohl napsat rozumně uvažující člověk.
      Peté13
  •  
    23.04.2015 8:51

    Tento článok je dôkazom toho, že aj keď má niekto drahú americkú univerzitu, stäle na tom môže byť z hľadiska IQ horšie ako bežný absolvent našej strednej školy bez maturity. Tragédiou je, že titul mu dáva dostatočné ego aby takéto "žvásty" prezentoval na verejnosti.
    dreki
    • dreki
      23.04.2015 11:33

      Střední škola bez maturiity???
      Velkamedvědice
  • Rusko
    22.04.2015 22:57

    Kdyby se Stalin nechoval jako diktátor ,ale jako demokrat ,tak tu dnes nic nepíšeme. Nebyli bychom tady. Když Hitler udeřil na Francii , tak se tam podělali demokrati strachy ,otevřeli Paříž Wehrmachu, vyvěsili bílé vlajky a prosili nácky : "Hlavně nám tu Paříž nebombardujte ! My se rádi vzdáme !" Kdyby tohle Stalin udělal s Moskvou a Stalingradem, tak byl Hitler 1942 až na Sibiři a hotovo ! Chtěl bych potom vidět USA, jak by Hitlera přišli porazit na rozloze od Španělska až po Ural = 5000 kilometrů ! Pár milionů vojáčků by při tom ztratili ! Šli by do toho ? Těžko.
    xiluodu
    • Re: Rusko
      23.04.2015 8:39

      To víš že bysme tady byli, akorát bysme nejspíš byli součástí velkého německa a mluvili hlavně německy a náš stát by byl světovou velmocí společně s USA a Čínou a měli bysme nejvyšší životní úroven na světě. Moje děti by byli nadšené.
      ..
    • Re: Rusko
      22.04.2015 23:46

      Jen při uměle vyvolaném hladomoru na ukrajině zabil 3500000 milionu lidí. Odhaduje se, že za jeho ery zemřelo více občanů Sovětského svazu, než za druhé světové války. Obdivovatelé tohoto nasového vraha patří na elektrické křeslo.
      Velkamedvědice
      • Zas až tolik ne
        23.04.2015 10:14

        S Vašimi názory v diskusích zpravidla plně souhlasím, ale tohle číslo jste (asi omylem) poněkud přestřelil(a).
        Karel Havel
        • Karel Havel
          23.04.2015 11:30

          Zdravím Vás! Které číslo myslíte? Těch odhadovaných 3500000 milionů ukrajinců, nebo cca 20 milionů Stalinových obětí celkem??
          Velkamedvědice
          • Re: Karel Havel
            23.04.2015 11:35

            o)) Pardon 3,5 milionů tedy 3500000 obětí...Omlouvám se..
            Velkamedvědice
      •  
        23.04.2015 0:22

        ,,,dodnes není jasné, jestli byl hladomor způsoben úmyslně s cílem vyvraždit ukrajince nebo neschopností tehdejšího systému .....osobně si myslím to druhé.....hladomor nebyl vyvolán uměle, ale byl důsledkem souběhu nepříznivých událostí....pokles cen obilí, které rusko vyváželo a za utržené peníze modernizovalo, resp. budovalo průmysl způsobil, že ho muselo vyvážet více, aby neklesly příjmy, současně v tom období byla prováděna násilná kolektivizace, kdy dobře hospodařící rolníci, kteří se domohli nějakého majetku byli prohlášeni za kulaky a deportováni na sibiř a jejich dobře řízena a produktivní hospodářství byla začleněna do kolchozů, které vedli třídně uvědomělí dělníci za tímto účelem poslaní do zemědělských oblastí, ale bez jakýchkoliv znalostí o zemědělské výrobě, k tomu sabotáže kolchozů prostých lidí, kteří než by dali svůj dobytek do kolchozu, raději jej porazili a snědli, tím byla zlikvidována podstatná část síly, která poháněla tehdejší zemědělské stroje, a to asi nejdůležitější: aby byly dodrženy stanovená čísla výkupu, zabíralo se i zrno určené na osev.... prostě další rok nebylo z čeho zasít pole....čím si ti lidé - v podstatě tam, kde se dnes válčí - prošli, si asi nedovedeme ani představit.
        keris
        •  
          23.04.2015 8:48

          Když někoho vyhodíš z okna ve čtvrtém patře, tak ho nejspíš nechceš zavraždit, protože to není úplně jisté že zemře ale je ti jasné, že tím způsobíš vážné zranění a s velkou pravděpodobností i smrt a každý by tě měl poslat na šibenici za úmyslnou vraždu. Stejně jako by každý soudce měl poslat na šibenici celé sovětské vedení za úmyslnou genocidu vůči ukrajincům. Prababička mých dětí by ti ještě před rokem mohkla vyprávět, co se tam dělo zmetku stalinistická.
          ..
          •  
            23.04.2015 10:08

            hladomor byl tím že Stalin likvydoval "kulaky"kteří měly větší úrodu něž kolchozi a poslal na ně dělostřelectvo !
            dh.
          •  
            23.04.2015 9:50

            ...tak to prostě bylo....a ty nadávky do stalinistických zmetků říkej svému fotrovi, sráči anonymní....pako, které nepochopí ani obsah tištěného....tak tedy ještě jednou: historici se dodnes neshodli na tom, zda se jednalo o úmysl stalina či důsledek toho, o čem jsem psal + dalších aspektů té doby a místa
            keris
            •  
              23.04.2015 10:01

              Historici se neshodli, protože půlka z nich jsou stejní bolševický kurvy jako ty a odmítají uznat genocidu. Je to stejný jako s genocidou arménů před 100 lety. Turečtí historici se taky neshodli na tom, že to byla genocida a taky trvají na tom, že to bylo chybné plánování v průběhu války.
              ..
            • ty jseš nejenom
              23.04.2015 9:52

              ...ty jsi sráč a k tomu hovno, nejen hovno přímo průjem smíchaný s rudou krví a politý žlutým hnisem a to všechno namatlaný na klike od kópelky syfilisi.
              db
              • Re: ty jseš nejenom
                23.04.2015 9:57

                ....se popisuješ před zrcadlem, zmrde?
                keris
                • no a ještě
                  23.04.2015 9:59

                  ...jsem zapomněl na ty červy a brouky, kterejma jseš naditej syfilisi.
                  db
                  • Re: no a ještě
                    23.04.2015 10:05

                    ....nevím co jsi za hovado, stejně jako ten co se podepisuje tečkama, ale ve vší slušnosti: proč ty nadávky, napiš konkrétně - pokud se nebojíš se mnou diskutovat - co se ti na mém příspěvku nelíbí, resp. s čím nesouhlasíš.
                    keris
                    •  
                      23.04.2015 10:09

                      ty jsi podle projevu nevyléčitelnej bolševik a na ty musí bejt přísnost, osobně proti tobě nic nemám, páč tě neznám...není snad úpně jedno jestli to byl "úmysl" nebo "důsledek bolševizace" ? To jako kdybys začal diskutovat o tom, že náckové nechtěli ty židy zplynovat ale chtěli pouze árijský stát. A historici o to dodnes diskutují :))
                      db
                      •  
                        23.04.2015 10:22

                        Přesně tak, v osvětimi jim několikrát do sprch unikl jedovatý plyn a voni z toho hned dělají holokaust. Mohla to být nehoda nebo šlendrián údržbáře.
                        ..
                      •  
                        23.04.2015 10:16

                        zase kecáš nesmysly od věci....v tom článku se píše, a psal to i VM na což jsem původně reagoval, že se jednalo o přímý stalinův úmysl. já jsem psal, že to dodnes není jasné, zda to byl přímý úmysl či nepřímý důsledek stalinovy politiky - z hlediska těch lidí je to samozřejmě jedno.......nejsem ani bolševik ani komunista ale ani blbec, kterému jsou složité věci okamžitě jasné
                        keris
                        •  
                          23.04.2015 10:25

                          Už jsem to naznačoval dříve. je jedno zda to byl úmysl přímý " Vykladte ukrajince" nebo nepřímý "sovětizujte ukrajinu na životy ukrajinců neberte žádné ohledy". Obojí je genocida.
                          ..
                          •  
                            23.04.2015 10:44

                            ....vzhledem k tomu, že se ti podařilo napsat tři řádky bez nesmyslných urážek tak ti slušně odpovím: dle mého názoru se o účelovou genocidu vůči ukrajincům nejednalo. stejným martýriem násilné kolektivizace se všemi důsledky jak o nich byla řeč prošli i kozáci na donu, tedy v oblasti ruské....
                            keris
                            •  
                              23.04.2015 11:14

                              No že to dělal Stalin i v ruských oblastech tu genocidu nijak nezmenšuje (naopak ji zvětšuje). Nebo se snad domníváš, že genocidu lze spáchat pouze na jiném národě a nikoliv na vlastním? Co Pol-Pot v Kambodži? Budeš taky oponovat že likvidace třetiny vlastního národa nebyla genocida?
                              ..
                              •  
                                23.04.2015 12:20

                                ...o genocidu v jejím pravém smyslu nešlo - viz definice genocidy -dle mého názoru tam úmysl chyběl. zahubení milionů lidí byl přímý důsledek bezohledného uplatnování sovětského systému moci - ono k částečnému pochopení hrůz té doby hodně přispívá literatura /kde je ovšem nutno brát v potaz subjektivní pohled autora/, zmínil bych tichý don a rozrušenou zemi od šolochova...ale pakliže k naplnění genocidy stačí úmysl nepřímý /tak jak je definován v českém právu/, pak nepochybně o genocidu šlo.
                                keris
    • Re: Rusko
      22.04.2015 23:13

      ....náckové jsou v pohodě ve srovnání s komoušema ty čínský prase...
      db
      •  
        23.04.2015 10:53

        Divil bych se velmi, kdyby to čínské prase, jak říkáte, vám nechtělo dát (za ty vaše nenávistné výlevy) do huby.
        Peté13
        • Peté
          23.04.2015 11:49

          ...chtít a umět jsou dvě různé věci, to vidíme dnes a denně.
          db
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.