Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Starý systém v krizi. Japonsko, Čína a USA hledají novu rovnováhu

Starý systém v krizi. Japonsko, Čína a USA hledají novu rovnováhu

03.05.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Japonsko bylo v období po studené válce introvertní a stagnující zemí. Takový stav je ale neudržitelný a země bude nakonec muset hrát mnohem aktivnější roli jak v regionu, tak v celém světě. A podle našeho názoru to bude znamenat naprostý odklon od současné strategie v oblasti sociální, ekonomické a také co se týče zahraniční politiky. Současná vláda se snaží o resuscitaci ekonomiky a zároveň o normalizaci japonských ozbrojených sil. Jde o první známku zmíněné transformace. Otázkou ovšem je, zda nejde o pouhou předehru k mnohem hlubším změnám. Ty by mimo jiné ovlivnily také vztahy s jedinou světovou supervelmocí – Spojenými státy.

Systém, který v Japonsku fungoval po celou dobu od druhé světové války, se během posledních dvaceti let dostal do krize. Ekonomika stagnovala, populace v produktivním věku klesla o 7,7 milionu lidí, počet lidí v důchodovém věku naopak stoupl o 8 milionů. Zkolabovala míra úspor domácností. Vládní rozpočty se prohlubují, dluhy rostou. Japonská politická scéna je neflexibilní a zároveň velmi volatilní. Od roku 1993 se ve vedení země vyměnilo 13 premiérů a řada z nich byla ve funkci po dobu kratší než jeden rok. Elitní skupina úředníků bývala silnou stránkou Japonska, k potřebným reformám se ale dnes staví letargicky a nesnaží se o omezení tlaku silných zájmových skupin. Mezi mladými vládne apatie. Někteří premiéři se snažili reformovat celý politický systém zevnitř, úspěchy ale byly omezené.

Přes všechny popsané problémy je ale japonská ekonomika stále třetí největší na světě a chlubí se vysokým životním standardem. Některé japonské firmy sice ztrácejí tržní podíl ve prospěch korejských a čínských společností, jiné ale stále představují dominující sílu ve svých odvětvích. Výdaje na výzkum a vývoj jsou v Japonsku jedny z nejvyšších na světě a stále jde o jednu z nejinovativnějších ekonomik na světě. Japonský politický systém je v jádru stabilní a relativně bez korupce. Společenská smlouva mezi vládou a společností je silná. Země se tedy nalézá v krizi, ale jde o krizi mírnou.

Je pravděpodobné, že Japonsku se podaří zvládnout demografický vývoj bez toho, aby muselo dojít k dramatické změně politického a ekonomického systému. Jestliže se vládě podaří udržet tempo poklesu ekonomiky nad tempem poklesu populace, bude teoreticky zajištěno další poskytování vysokého životního standardu. Ten by měl stačit na to, aby bylo zabráněno hluboké krizi. Problém ale spočívá v tom, že vývoj v Japonsku nelze posuzovat izolovaně. Země se totiž nenalézá ve vakuu, ale ovlivňuje ji i vývoj jinde.

Prvním klíčovým faktorem je růst moci a významu Číny. Ta v historii často fungovala jako regionální hegemon v politické, ekonomické i kulturní oblasti. Nyní jde o největší ekonomiku v celé oblasti a její vláda se snaží o to, aby se její ekonomická moc plně projevila i v oblasti mezinárodní politiky. Je sice daleko od toho, aby mohla úplně změnit status quo, který je dán spojenectvím Spojených států s Japonskem, Jižní Korejí, Tchaj-wanem a Austrálií. Vojenská moc Číny ale roste a tato země má nyní jedny z největších námořních sil v oblasti. Ještě důležitější než současná realita je záměr Číny stát se naprostým hegemonem v celé východní Asii. Čína už nemá možnost uzavřít se do sebe, jako to činila v minulosti. Musí expandovat. Pro Japonsko jde o novou situaci. Jeho dřívější historii doprovázela Čína, která byla roztříštěná a zahleděná do sebe.

Změny v Japonsku i vývoj v Číně pak musí být vnímány z pohledu posunu ve strategii Spojených států. Ty se podle našeho názoru posouvají od přímých a nákladných snah o vytváření rovnováhy v jednotlivých oblastech světa k většímu využívání partnerství. Tato nová strategie nebude určitě všude stejná. V Asii se Spojené státy vždy snažily spíše o bilaterální dohody na rozdíl od Evropy, kde měly dohody většinou multilaterální základ. I dnes se zdá, že v Asii se budou USA snažit o silnější diplomatické a bezpečnostní vazby. I tak ovšem platí, že japonská vojenská normalizace by nemohla probíhat bez alespoň implicitního souhlasu Spojených států.

Souběh rostoucí moci Číny a změny v americké strategii je hlavní silou, která táhne změny v Japonsku. Tyto vnější tlaky jsou doplňovány demografickým a ekonomickým vývojem v japonské ekonomice. Japonská vláda se nyní snaží zejména o oživení ekonomiky, ale cílem zde není jen samotná ekonomika. V konečném důsledku jde o snahu čelit rostoucímu tlaku ze strany Číny a o snahu vypořádat se s novou strategií Spojených států. Samozřejmě, že se mohou objevit i další externí faktory – například potenciální kolaps Ruska či sjednocení Korejí. Nepůjde ale o klíčové síly. Geopolitická teorie jasně ukazuje, že to, co současná japonská vláda začala, ani zdaleka nekončí.

Autorem je John Minnich.

Zdroj: Geopolitical Weekly


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university