Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sorosova divoká karta: YPF

Sorosova divoká karta: YPF

30.04.2015 17:30

Druhý největší podíl v Sorosově portfoliu má argentinská YPF. Jde o integrovanou ropnou společnost, která si podobně jako argentinská ekonomika často vybírá svůj díl smůly. Nevím, kdy Soros Fund Management první akcie nakoupil, pokud to bylo na dně roku 2012, s návratností to pro něj nemusí být špatné. Co se týče pětileté cenové návratnosti je ale YPS poměrně hluboko v červených číslech, ale podepsaly se na tom hlavně roky 2011 a 2012:

YPF 1.png

Zdroj: FT

Jak tedy vypadá další těžká váha v Sorosově portfoliu? Svým způsobem jde o protiklad společnosti, která v něm má první místo – společnosti Alibaba. I když i energetiku penetrují nové energie. Ač to v této sérii není mým zvykem, začnu tentokrát krátkým pohledem na makroprostředí. Argentinská ekonomika loni podle oficiálních dat rostla o 0,5 %, řada nezávislých ekonomů ale tvrdí, že ve skutečnosti klesala. Což je dost vypovídající samo o sobě. Podle WSJ je situace špatná i v energetickém sektoru, kde chybí investice a výrobní firmy si tak prý musí kupovat vlastní generátory. Inflace je na dvojciferných číslech a jak je široce známo, země je v dlouhodobějším sporu s řadou věřitelů.

Uvedené naznačuje, že pro individuálního investora jsou argentinské akcie obecně receptem na probdělé noci. Pohled na tržby a ziskovost by ale naznačoval, že YPS na tom není zase tak zle. Tržby soustavně rostou, zisky poslední dva roky také. A návratnost vlastního jmění je na obecně slušných 14,92 %, i když ve vysokoinflačních ekonomikách je posuzování tohoto ukazatele složitější („inflační“ zisky jsou vztahovány k bázi, která může být založena na méně inflační historii). Ale Argentina má problém s inflací dlouhodobě – od roku 1970 několikrát změnila své peso tak, že mu umazala nuly - celkem tak prý umazala už 17 nul.


YPF 2.png

Zdroj: FT

Závan fundamentálního optimismu ale celkem rychle vyprchává, pokud se podíváme na tok hotovosti. Ne že by firma nebyla schopna zvyšovat provozní cash flow – dovede to a v roce 2014 ho meziročně dokonce více než zdvojnásobila. Už dva roky ale tento tok hotovosti nepokrývá investice a předchozí dva roky je pokryl tak tak. A navíc firma dělá to, co by společnosti měly dělat jen výjimečně – s negativním tokem hotovosti po investicích vyplácí dividendu, byť jen malou.

YPF 3.png

Zdroj: FT

Výsledkem výše naznačené cash flow rovnice je to, že YPF už pátým rokem v řadě zvyšuje dluh. V roce 2014 se čistý dluh vyšplhal na cca 40 miliard ARS. EBITDA dosáhla podobné úrovně, takže z tohoto instantního testu zadluženosti se nezdá, že by celá situace dospěla do bodu, z kterého už není návratu bez finančních pohmožděnin, či dokonce zlomenin. I tak je ale jasné, že kvůli popsané historii si firmy jako Soros Fund Management, Mason Capital Management, Lazard Asset Management, či Goldman Sachs významné podíly v YPF nekupovaly. Z historických čísel je také těžké odvodit jakýkoliv smysluplný nástřel možného volného toku hotovosti pro akcionáře, takže nejsem schopen ani tvrdit, že tak činily kvůli valuaci.

Někteří investoři u YPF spekulují o čínské snaze zajistit si levný přístup k ropě (tj. dostat se přes podíly ve firmách k levným rezervám), jiní tuto snahu extrapolují i na ropné giganty obecně. Jiní hovoří o úspěšných těžebních testech na břidlicové Vaca Muerta. Těžební náklady této firmy jsou ale prý výrazně výše než u jejích amerických protějšků a přes významnou vládní podporu se i u YPF čeká hlavně na to, jak se hnou ceny ropy. Nedávno jsme se zde spolu dívali na hlavní investice Berkshire Hathaway. Rozdíl mezi nimi a YPF asi velmi dobře vystihuje rozdíl mezi investičními strategiemi pana Buffetta a pana Sorose. Nějak si nedovedu představit, že ten první by vsadil na podobnou divokou kartu jako YPF.


Čtěte více:

Výsledky Apple v F2Q15 (komentář analytika + nová cílová cena a doporučení)
29.04.2015 18:11
Společnost Apple zveřejnila své hospodářské výsledky za druhý kvartál ...
Aktualizace výhledu na 2015 pro CEE bankovní sektor (+nové cílové ceny)
30.04.2015 11:00
Po silném růstu bankovních titulů v CE3 regionu v prvních měsících toh...
Exxon Mobile v 1Q15 - zisk překonal očekávání o 40 %!
30.04.2015 14:10
Exxon Mobile právě uveřejnil svoje finanční výsledky za 1Q15. V prvním...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.