Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Silnější konjunktura V Čechách rozhýbala debatu o mzdách

Rozbřesk - Silnější konjunktura V Čechách rozhýbala debatu o mzdách

19.05.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

áKonjunktura konečně dorazila i do Čech. To není objev učiněný na základě v pátek zveřejněného českého HDP za první kvartál, který analytiky šokoval a rostl o zcela neuvěřitelná 4 %, ale napovídají to stránky předních českých novin. Na ně se po dlouhých letech opět vrací debaty o mzdách. Ty totiž nerostou, což netrápí jen odboráře či zaměstnance ale překvapivě i ČNB, která ne a ne z české ekonomiky vydolovat inflaci.

Aktuální debata o mzdách v českých kotlinách nabývá na síle nejen kvůli tomu, že se momentálně diskutuje o tom, kam by se měla posunout minimální mzda, ale hlavní důvod spočívá v tom, že počty nezaměstnaných opravdu klesají a v řadě oborů začínají “docházet lidi” (což se bohužel netýká bankovnictví). V českých zemích tak nastává časově velmi omezené období, kdy by si zaměstnanci mohli skutečně dupnout a říci si o vyšší mzdy. To se ale v masovém měřítku neděje a tak aktuální nářky odborářů, že za stejnou práci jako v Německu dostávají třetinové či spíše čtvrtinové mzdy, je lamentování nad vlastní neschopností si (v minulosti) vyjednat vyšší růst mezd.

Odhlédne-li od ekonomických pseudoargumentů jako, že vyšší růst mezd může ohrozit naši konkurenceschopnost či, že minimální mzda má být určité procento mzdy průměrné, pak na problém nízkých mezd v ČR je třeba pohlížet jako na čistě mikroekonomický. Na straně poptávky po práci býval kdysi silný monopol v podobě odborů, jehož síla, s tím jak klesal počet členů, postupně upadla. Na druhou stranu na straně nabídky práce se trh stal oligopolním tím, že v malé ekonomice hraje několik velkých zaměstnavatelů klíčovou roli. Jinak řečeno tržní síla těch co nabízí práci je daleko větší než těch co jí poptávají. A protože odbory hrají dlouhodobě se zaměstnavateli kooperativní hru, v níž nutně tahají za kratší konec, vede to k tomu, že koláč vytvořených důchodů se rozděluje v neprospěch mezd.

Region - forex
Zlotý včera smazal páteční zisky vůči euru a oslabil asi o 0,6 %. Vyšší volatilitu měl na svědomí patrně prudký pohyb eurodolaru, nicméně jistou roli může hrát i domácí politická situace. Včerejší průzkum sice naznačil, že současný prezident Komorowski se dostal do mírného vedení nad opozičním kandidátem Dudou, ale preference jsou stále víceméně vyrovnané. Forint oslabil dokonce ještě výrazněji a dostal se vůči euru na tříměsíční minima.

Dnes jsou sice zveřejněny české ceny v průmyslu (za duben), avšak největší pozornost přitáhnou asi data z polského trhu práce za duben. Otázkou především je, zda zůstane zachován rychlý růst mezd. Celkově lze ze strany makročísel čekat spíše podporu pro zlotý, nicméně politická nejistota bude bránit výraznějšímu posílení.

Dluhopisy
Výnosy dluhopisů se včera vrátily k růstu, ačkoliv k tomu nebylo příliš důvodů. Jedinou záminkou tak mohly být sílící akcie, či eventuálně výrok (jinak holubičího) Evanse z Fedu, který si stále dovede představit i červnový růst sazeb.

Dnes jsou na pořadu dne spíše data druhé kategorie (německý ZEW či počty zahájených nových domů v USA), takže trh spíše bude vyhlížet zítřejší zpis z posledního jednání FOMC.


Čtěte více:

Česká odpověď na otázku energetiky: jádro a obnovitelné zdroje
18.05.2015 14:10
Vláda dnes schválila aktualizaci státní energetické koncepce (ASEK). Č...
Řecko - téměř v předsmrtné agonii ... další splátku přežít nemusí
18.05.2015 16:08
Řecko - nekonečný příběh evropského dluhového martyria - Řecko jen těs...
Ropa se posunula výš, ale zdroj růstu vyprchává
18.05.2015 16:43
Ceny ropy se od konce minulého týdne posunuly o něco výš, takže se B...

Váš názor
  • Jáj, ja sa vôbec infláciou nezapodievam
    19.05.2015 23:43

    Základom blahobytu občanov každého štátu je predovšetkým politická reprezentácia a tá sa musí postarať, aby sa každému dostalo peňazí. A keď peniazí niet medzi ľuďmi dostatok, musí sa natlačiť, aby si peniaze mohol každý ľahko zadovážiť. Takto je zvykom v ozajstných demokratických krajinách, veru hej. Politici ČR a ČNB si neplní svoju úlohu. Jáj, dobre ja hovorím.
    Šaňo
    • Re: Jáj, ja sa vôbec infláciou nezapodievam
      20.05.2015 6:52

      Šaňo, ty si nepochopil dějinnou hlubokou roli našeho "porevolučního" vůdce lidu Klausejka, který nás všechny učil bohatnout, abychom pak vedli ekonomiku lépe než stát. Kdo chtěl, mohl si vydělat miliardy a zapojit se do převratného procesu nalezení konkrétního vlastníka. Naši politici v této nastoupené cestě dál neochvějně pokračují a to, co kdysi komunisti znárodnili, to si zase přivlastnili. Ba dokonce velkou část věnovali cizákům, kterým to před znárodněním nepatřilo a ti se dnes o nás rádi postarají :-))) A důchodci, kteří všechno oddřeli s rypákem v hlíně, se už naučili žít chudě a žádné milodary slovy soudružky z TOP09 Páralové nepotřebují. Bylo by to pod jejich úroveň. Dnes se hlavně potřebují odrazit ode dna mladé kádry, před kterými stojí nelehká úloha transformace nášho Klausejka :-)))
      Jesse
  • EUR za 30
    19.05.2015 11:23

    taky kdyby byl kurz tam kde předtím, tak by žádný růst ekonomiky v novinách nebyl plácali bychom se někde v lepším případě těsně pod nulou a všichni by debkovali, takže až ten polštářem postupně přestane fungovat tak CNB řekne tak těď budeme držet 29 :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Inflace jak prase
      19.05.2015 11:25

      je, včera jsem se díval, že škoda felicie se prodává za 400.000 a R-ko za 350.000 :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
  • Asi ne
    19.05.2015 10:50

    Kdyby byla konjunktura a ještě k tomu silnější, tak by se žádné diskuze nemusely vézt. Prostě by poptávající byli ochotni si připlatit. Takže to vypadá na klasický socanský ojeb. Ve státním se rozhazují částky které by soudný člověk nikdy nezaplatil. Viz že nějaký chybí z té konjuktury daně. Lidí je tak jak sr..ek. Dnes byl v novinách rozhovor s kápem z německé strojírenské firmy a říkal že si můžou lidi vybírat.
    Ford
  •  
    19.05.2015 10:03

    už táhněte k čertu s inflací...ta tady je již dost vysoká....stačí se podívat na ceny nemovitostí....už jsou téměř na úrovní před krizí.......garsonka v paneláku v krajském městě 1,3 milionu snad není malá částka....
    abc
    •  
      19.05.2015 10:19

      Inflace je růst spotřebitelských cen. Byty nejsou ve spotřebním koši, tam je pouze nájemné, které nijak neroste. Ve spotřebním koši taky nejsou tanky, lokomitivy, mostní nosníky, akcie, zemědělská půda a sposta dalších věcí které běžný občan nespotřebovává.
      ..
      •  
        19.05.2015 11:36

        Hodnota existujících rezidenčních nemovitostí bude někde v řádu 10 bilionů Kč. Kolik činí ty dovozy stavebních materiálů ročně?
        ..
        •  
          19.05.2015 11:37

          to sem se netrefil patří to výš.
          ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.