Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Čína se zklidňuje po čtvrtečním výprodeji

Rozbřesk - Čína se zklidňuje po čtvrtečním výprodeji

29.05.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Masivní čtvrteční výprodej na čínských akciích je jen dalším příkladem vyšší volatility, kterou může přinášet politika super-levných peněz respektive pokusy o její opuštění. Hlavní index Šanghajské burzy nabuzený zájmem zadlužujících se drobných investorů v uplynulých týdnech výrazně posiloval. Ve čtvrtek a v pátek ale bez výraznějších fundamentálních příčin otočil a propadl o více než 6 %. Dnes ráno ještě své ztráty nejprve prohluboval a ztrácel další 4 % (později se stabilizoval). V pozadí nestálo nic víc a nic míň než strach z toho, že vláda zatrhne nebo alespoň výrazně ztíží investorům půjčky na investice do akcií. Jinými slovy obavy, že všude dostupné peníze nebudou tak jednoduše dostupné.

Podobný příběh jen trochu v jiném kabátě zažil nedávno německý dluhopisový trh. Politika levných peněz (kvantitativního uvolňování a záporných úrokových sazeb) vedla k výrazným ziskům německého bundu na začátku roku, které stlačily výnosy na deseti letech až do blízkosti nuly. Pomalu se zisky ale vysychala i likvidita trhu a na konci dubna stačilo pár nevinných analýz o tom, že by evropské QE mohlo skončit dříve, aby se sentiment prudce otočil. Během pár dní se výnosy z okolí nuly vyhouply do blízkosti 0,70 %. Z období relativně nízké volatility se tak bund rázem probral do světa, ve kterém týdenní změna dosáhla úrovně pětinásobku historické směrodatné odchylky. Takových příběhů může do budoucna s blížícím se exitem z politik levných peněz jenom přibývat.

Pro dnešek ale v Česku bude pozornost upřena jiným směrem. Čeká nás revize prvního super-dobrého odhadu za HDP. Budeme také zvědaví, do jaké míry skutečně může za pádivý růst předzásobení se cigaretami a do jaké je to o solidní domácí poptávce.

Region - forex
Čtvrteční seance patřila na trzích se středoevropskými měnami spíše k těm klidnějším. Zlotý si však zachoval vyšší volatilitu a oslabil asi o 0,4 %. Během dne kolísal i kurz forintu, avšak v denním srovnání se měnil nakonec pouze minimálně.

Dnes jsou v centru pozornosti revize HDP v ČR a v Polsku. Otázkou je, zda překvapivě výborný první odhad za ČR nebude revidován směrem dolů (což by případně neprospívalo koruně). Kromě revizí bude oznámena i struktura růstu. V případě Polska lze čekat z pohledu zlotého spíše pozitivní zprávy. Nicméně změna politické mapy bude patrně i nadále bránit zlotému ve výraznějším posilování.

Dluhopisy
Drastický výprodej čínských akcií a obavy z řeckého defaultu přinutily výnos desetiletého německého Bundu otestovat hranici 0,50 %, která prozatím nebyla prolomena, a výnos zůstal nad ní. Nicméně na periferii eurozóny se stále silněji projevuje nákaza z Řecka, když rizikové prémie jdou vzhůru u španělského ale i italského dluhu.

Dnes jsou na pořadu dne sice vcelku zajímavá data (německý maloobchod či revize amerického HDP), avšak trh bude spíše sledovat výstupy z jednání G7 a to, zdali se zde něco neurodí na téma Řecka.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data