Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Jak funguje ruská „továrna na nenávist“

Víkendář: Jak funguje ruská „továrna na nenávist“

06.06.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ljudmila Savčuková nedávno zveřejnila své zkušenosti s prací pro ruskou „továrnu na propagandu“ v Petrohradu. Během rozhovoru pro Der Spiegel hovoří rychle, neustále jí přitom vyzvánějí dva z jejích telefonů. Novináři mají totiž zájem o informace ohledně její předchozí práce profesionálního internetového „trola“. Dívka opakuje, že tuto práci přijala proto, že je novinářkou a chtěla infiltrovat organizaci platící lidem za to, jaké příspěvky dávají na internet. Spolu se skupinou dalších lidí tak založila organizaci InfoPeace a nyní chce svého bývalého zaměstnavatele žalovat a vynést tak na světlo praktiky ruské vlády.

„V říjnu minulého roku jsem se rozhodla, že celou věc prozkoumám zevnitř. Hovořila jsem s několika přáteli a radila se i s právníky,“ říká Savčuková. Poté prý musela podepsat několik dokumentů, včetně zákazu vynášení informací a hovorů s novináři. Internetová propaganda podle ní využívá zejména Facebook, Twitter, YouTube, Livejournal.com a některé ruské sítě. K tomu se přidávají diskuse na významných portálech a v Rusku populárních webových stránkách.

Většina práce pro „továrnu“ probíhá v ruštině, některé příspěvky jsou ale psány i v angličtině a významnou roli hraje ukrajinština. Petrohrad je přitom podle Savčukové jen jednou ze základen, další prý existují v Moskvě a v samotném Petrohradu je i druhá informační kancelář, která je ovšem mnohem více utajována. Práce je rozdělena na jednotlivá oddělení, která mají na starost konkrétní webové stránky. Jinde se zase vydávají za novináře a provozují stránky, které se vydávají za stránky tiskových agentur. K tomu se přidávají i videoblogeři.

Peníze nejsou vypláceny na základě smluv, ale z ruky do ruky. Savčuková chce právě tento fakt využít pro to, aby „vytáhla celou věc na světlo“. „Zaměstnanci“ totiž neplatí žádné daně ani pojištění. Přijdou si přitom zhruba na 50 000 rublů měsíčně, což je asi 800 eur. „Nikdo přesně neví, odkud ty peníze jdou. Jako ruské občance mi hodně vadí, že nejsou peníze na důležité věci, ale na takovýhle nesmysl se najdou,“ říká aktivistka. Ta podle svých slov nikdy neviděla někoho, kdo celou věc řídí, ale jejím cílem je, aby tyto věci zjistili soudy.

Typickými „troly“ pracujícími v popsaných zařízeních jsou studenti a „nejhorší na celé věci je to, že je vůbec nezajímá, co vlastně píší“. Podle Savčukové tak někdy dochází i k porušování zákona o extrémismu, protože na diskusích se hovoří třeba o smrti Ukrajinců či Američanů. „Je živena nenávist mezi národy. Ti lidé píšou jednu věc dnes, druhou zítra a pozítří zase něco jiného. Pak ti lidé půjdou do reálného života a někoho zabijí,“ říká aktivistka. Instrukce k tomu, o čem psát, přitom dostávají přes vnitřní síť. Příkladem byla smrt Borise Němcova, kdy se mělo psát o tom, že si za ni mohl sám. Příspěvky pak začínaly například následovně: „Včera jsem se tak procházel v parku a najednou mě napadlo, jak špatně na tom Evropa vlastně je.“

Savčuková říká: „Dlouho jsem si nebyla jistá, zda mám používat své pravé jméno. Bála jsem se například temných podchodů, ale nyní už jsem si zvykla. Žádné výhrůžky jsem nedostala.“ A na otázku, zda mají oni trolové nějaký vliv na reálný svět, odpovídá: „Rozhodně. Agresivita a nenávist se přelévají do skutečného světa.“

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

IMF tlačí na Fed, aby odložil růst sazeb až na příští rok!
04.06.2015 15:54
Mezinárodní měnový fond (IMF) dnes odpoledne vydal prohlášení, ve kte...
Zdeněk Radil exkluzivně pro Patrii: Cílem není v žádném případě stažení akcií z veřejného trhu
04.06.2015 18:01
Akcie Lobkowicz dnes prudce posílily po oznámení, že většinu v Pivovar...
Pokračování řecké ságy: Atény dnes MMF nezaplatí
05.06.2015 8:16
Přestože to počátkem týdne vypadalo, že by nekončící jednání Řecká s v...

Váš názor
  • Není třeba - Amíci Rusáky znaji....
    09.06.2015 9:32

    "...a jak funguje americka továrna na nenávist to uz nenapisete co? aha mate to zakazane! propaganda funguje na plne obratky.a takove vyplody tady zerou uz jen mistni tecky a podobne cetv ".........Amíci smí cestovat po celém světě a nenechají se obalamutit nějakou propagandou jako Rusáci, kteří jsou zavření doma a povolení dostat se ven dostanou jen ti spolehliví, kteří vědí že už by se nikam nedostali, kdyby řekli po pravdě co viděli. Jako u nás, kde taky byli po návratu ze západu voláni lidé na policii a bylo jim vysvětleno co mají říkat. Byl jsem jeden z nich a na letišti mi zabavili všechny západní noviny, jako nežádoucí material.
    Sekyra
    • aha
      12.06.2015 10:07

      to ti zabavili české noviny, když si přiletěl dávat hlášení do Moskvy?
      oradapoisson
    • aha
      12.06.2015 10:07

      to ti zabavili české noviny, když si přiletěl dávat hlášení do Moskvy?
      oradapoisson
  • co se divíte?
    08.06.2015 8:58

    stačí si přečíst naše diskuse např. na novinkách, aby vám bylo jasné, že tyto praktiky jsou i u nás běžné. Diskuze jsou plné šíření nenávisti na vše západní a chvalozpěvů na rusko. I zde to platí proruští agenti. Normální člověk žasne, když to někdy čte
    oradapoisson
    • Re: co se divíte?
      08.06.2015 13:06

      ....tedy mě nikdo neplatí...
      keris
    • Re: co se divíte?
      08.06.2015 9:13

      To já zase žasnu, co za hlouposti píšeš ty.
      _RaS_
  • hezky jsi se popsal....
    08.06.2015 8:29

    trafená hus zagágala - Jářku....
    ...
  • Netřeba se dohadovat.....
    08.06.2015 8:20

    Nedávná rozsáhlá reportáž v ruských medií o srpnu 68. to jasně dokazuje - cetv, Jářku, tono a ostatní zdejší trollové jsou ukázkou jak takoví ochotníci pracují.
    Sekyra
  •  
    07.06.2015 13:30

    a jak funguje americka továrna na nenávist to uz nenapisete co? aha mate to zakazane! propaganda funguje na plne obratky.a takove vyplody tady zerou uz jen mistni tecky a podobne
    velkaamdvedice
    •  
      07.06.2015 13:50

      Napsal komunistický žvanil, neustále pomlouvající USA. Inteligenci bolševického manipulátora dokládá dnes už legendární žvást, že se z každé dolarové transakce musí posílat poplatek satanovi z Usa. Bohužel i lidé jako Cetv a Jářku jsou papírově svépravní. Moc jim vadí, že za komančů měli všechno jako soused. Dnes by museli makat i jinak než hubou, tak plivají.
      VM
      •  
        07.06.2015 15:54

        opet se ukazal bolsevicky troll,ktery nesnese ,ze nekdo napise svuj nazor......ja zapomnel ze jsi v praci
        velkaamdvedice
        • Nazor
          08.06.2015 0:15

          se od prihlopleho zvatlani odlisuje konketni argumentaci, kterou prihlouple zvatlani postrada. V tvem vyplodu neni po konretni argumentaci ani stopy.
          hm
  •  
    06.06.2015 12:52

    špinavá dezinformační válka,ve stylu :Hitlera a Stalina ,Putleruv HNUS !
    dh
  • Nespravna vychova " vo vaticke
    06.06.2015 10:34

    Myslím, ze kazdy vie odkial pochadzaju peniaze a kto takto vyuziva studentov. Stodenti su totiz najhlupejsia skupina obyvatelov odtrhnuta od reality az na 90% a percento sa zvysuje. Je to presny popis podstaty farebych a neznych revolucii. Ale tento clanok je len dalsiou sondou sposobu myslenia obyvatelov cez ich reakcie. A sondou toho ci ludi dalej pekne ohlupuju a schopnosti asertivneho myslenia. Vsetko je to u studentou sposobene nespravnou vychovou rodicou. Najme vytvaranim pre nich idealne podmienky bez vlstnych zasluh deti. Princip myslenia je 1. "clovek si nevazi to co dostal zdarma a nikdy nemusel vynalozit vela usilia pre dosiahnutie vlastneho uspechu". 2. "z cudzieho krv netecie" ..... A peniaze pachadzju s tych bedni o hmotnosti 15 ton pre ambasadu USA. Samozrejme dolare a eura. Ozaj aka je ta hodnota tych mien, ked sa uz ani nespocitavaju, ale vazia na tony? Tu len tak pre uvahu.
    jářku
    • Re: Nespravna vychova " vo vaticke
      08.06.2015 8:24

      Na tebe platí to přísloví - zloděj křičí chyt'te zlodeje....
      ..
    • Re: Nespravna vychova " vo vaticke
      06.06.2015 17:27

      No samo, ze dolare a eura! Na skladovani v rublech by bylo potreba nekolik fotbalovych stadionu ... a co se tyka hodnoty tech drobnejch, tak jo, uznavam, ze vodka ma hodnotu nepopiratelnou ...
      hm
      • Zase na druhe strane
        07.06.2015 7:37

        Radšej vodku ako metanol... Nazdravie :-)
        jářku
    • Re: Nespravna vychova " vo vaticke
      06.06.2015 13:02

      To, že tvoje děti nemají IQ na studia, neznamená, že jsou studenti hlupáci, ale že si hlupák ty. Obecně výchova všech dětí ve stylu všechno bez zásluh je odrazem rodičů. Co taky chtít po tatíkovi s hlavou v Putinově zadnici.
      VM
      • trafená hus zagágala
        07.06.2015 7:36

        že mám pravdu ".." Je to vidieť na tvojích reakcách. Máš písať reakcie na článok, nie na komentáre. No je jasné že si úplne pomýlený. Ale nebude zo psa slanina - a od teba žiadna myšlienka. No akosi sa ťa to veľmi dotklo - presná reakcia trafenej húsky - tak ešte pusť nejakú kačicu a zagágaj...
        Jářku
      •  
        06.06.2015 15:12

        Je to spis nedostatkem spravnych informaci. Pokud rodice koukaji na televizni noviny, kde rikaji, ze rakety spaluji rajcatovy protlak, tak to potom predaji potomkovi ve vychove, ve skole ho donuti naucit se vyjmenovana slova a kdyz vyleze ze skoly, mysli si, ze rakety pohani rajcatovy protlak, zna vyjmenovana slova a tim to hasne, protoze nemel cas se naucit ani premyslet nad necim jinym, protoze skola je 7 hodin denne.
        Mezernik
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů