Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Drachma = jediné východisko pro Řecko

Drachma = jediné východisko pro Řecko

15.06.2015 17:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Poskytnutí dalších úvěrů zadluženému Řecku problém země nevyřeší, protože Atény nedokážou peníze splatit. Řekl to dnes prezident mnichovského ekonomického institutu Ifo Hans-Werner Sinn. Z dlouhodobého pohledu je podle něj jediným východiskem zavedení paralelní měny k euru, kterou by Řecko mohlo devalvovat, aby znovu získalo konkurenceschopnost.

"Řecko už de facto zbankrotovalo. Zastírání této skutečnosti tím, že mu budeme poskytovat stále další peníze, nikomu nepomůže," řekl Sinn. "Řecko peníze nemůže vrátit a ani je vrátit nechce. Čím dříve pohledávky odepíšeme, tím lepší to bude pro všechny zúčastněné," uvedl s tím, že pro Německo by tento krok znamenal ztrátu 87 miliard eur.

Podle Sinna je třeba zajistit zvýšení řecké konkurenceschopnosti. "To se dá udělat třemi způsoby. Zvýšením inflace ve všech ostatních zemích eurozóny, snížením mezd a cen v Řecku nebo znovuzavedením drachmy. Třetí způsob považuji za sociálně nejúnosnější," řekl.

Technické řešení by podle Sinna vypadalo tak, že by se zvláštním zákonem převedly všechny smlouvy uzavřené v Řecku ke konkrétnímu datu z eur na drachmy. Týkalo by se to pracovních smluv, smluv o nájmech i bankovních kontraktů. "Fyzicky by se dál platilo eurem, drachma by zůstala jen jako virtuální měna, ale nominální ceny by byly v drachmách," řekl.

Podle Sinna by během týdne od takového kroku ztratila drachma polovinu hodnoty proti euru. "To by zdražilo dovozy, takže by vzrostla poptávka po domácím zboží. Díky tomu by se začala vytvářet pracovní místa a klesla by nezaměstnanost. Vzhledem k relativnímu poklesu cen nemovitostí by se také do Řecka vrátila část kapitálu, který byl ze země vyveden. Zlevnění by samozřejmě také zvýšilo atraktivitu Řecka pro turisty," řekl.

"První roky po znehodnocení měny by pochopitelně byly z hospodářského pohledu těžké, než by začal růst," uvedl Sinn. Proto by podle něj Evropská unie musela Aténám pomáhat i nadále. "Řecko by mělo získat finanční pomoc vázanou na zajištění životně důležitých dovozů, jako jsou léky nebo energie. Pro zemědělství by to podle mě nemělo být nutné, protože v něm je země konkurenceschopná. Ale je třeba zdůraznit, že tato pomoc by na rozdíl od té současné netrvala věčně," řekl.

Prezident institutu Ifo také odmítl obavy z toho, že by návrat Řecka k drachmě vyvolal dominový efekt a vedl k rozpadu eurozóny. "Když se podíváte na ostatní země, které prošly krizí, úroky na jejich dluhopisy se jen málo liší od německých. Trhy se žádné řecké nákazy neobávají," řekl.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Varoufakis si pustil pusu na špacír, zatímco jednání v neděli zkolabovala za 45 minut
15.06.2015 8:34
Řecký ministr financí Janis Varufakis se v rozhovoru, který dnes zveře...
Řecké chucpe - Atény trpělivě počkají, až se věřitelé umoudří, prohlásil Tsipras
15.06.2015 10:55
Řecko je připraveno trpělivě čekat, až se jeho mezinárodní věřitelé um...
Řecko, Fed a ČEZ ... týdenní výhled
15.06.2015 11:20
Řecká jednání nikam nepokročila, další pokus o dohodu skončil velice r...

Váš názor
  • Konečně
    16.06.2015 13:38

    Konečně někdo sebral odvahu a napsal / řekl otevřeně to, co stejně už všichni víme. Další finanční pomoc Řecku je zcela bezpředmětná, vložené (rozumí se vyhozené) peníze už stejně nikdo nikdy neuvidí a navrhované je řešení mi přijde jako jediné správné. Bude to bolet, ale alespoň v Řecku poznají "zač je toho Euro"...
    Germanik
    • Re: Konečně
      16.06.2015 13:51

      Veškerá další pomoc je na splácení starých dluhů. Řecko má primární přebytek. Mimochodem ČR staré dluhy také splácí těmi novými a primárnímu přebytku se ani zdaleka neblížíme.
      ..
      • to je pravda jen z části
        16.06.2015 14:01

        primární přebytek rozpočtu je bez nákladů na obsluhu dluhu, takže na úroky si Řecko stejně ve větším případě půjčuje, to znamená dále se zadlužuje. Jeho primární přebytek je zcela nedostatečný.
        tk69
        • Re: to je pravda jen z části
          16.06.2015 14:11

          Ano Řecko se stále zadlužuje a ČR se stále zadlužuje. Když se Řecko rozhodne nepaltit staré dluhy svými příjmy pokryje své výdaje a ještě jim zbyde na drobné hýření. Když by se pro stejný krok rozhjodla ČR musely by důchodci přes léto žít z úspor nebo žrát trávu. Pro Řecko dává smysl dluhy neplatit, nakonec se dohodnou, ale část dluhů se jim bude muset odpustit, nejspíš je to předběžně dohodnuté už měsíce...
          ..
          •  
            16.06.2015 14:18

            No tak to je hodně zjednodušený pohled na Řeckou situaci. Pokud by to bylo takhle jednoduchý, pak by to udělal každý.
            tk69
            •  
              16.06.2015 14:31

              Hodně zjednodušený to samozřejmě je, a taky to každý stát s primárním přebytkem může udělat. Má to ale i svoje náklady v podobě naštvaných (bývalých) věřitelů. V praxi se téměř vždy domluví dluhy se sníží a jede se dál.
              ..
              • Je to přeci jen složitější
                20.06.2015 0:10

                Vtip je v tom, že primární přebytek Řecka je už minulost, ekonomiku mezi tím brutálně přidusila nejistota. Další dušení bude následovat, Grexit těžko proběhne zcela hladce. V Řecku přijde brutální zdražení, lidé vyjdou do ulic, budou hořet auta a budou se vytloukat výlohy. To pro ekonomiku a turismus není úplně optimální prostředí. To všechno zaviní velký propad HDP, takže primární přebytek bude rychle fuč a bude potřeba dál utáhnout opasky. Pro Řecko min. krátkodobě mnohem drsnější varianta, než dohoda s věřiteli.
                Skeptik
  • Řecko nezměníme
    16.06.2015 9:33

    Řecko (Bulharsko, Anglii) nezměníme, i když se o to pokoušíme skoro dvěstě let. Pokud budou chtít žít jako Turci nebo Syřané, nezabráníme jim v tom žádnými úplatky. na rozdíl od Čechů se nemají kam vrátit. Svobodná společnost a fungující stát jim jsou cizí už 1000 let. Možná se ale oni rozhodnou pro naši cestu a k tomu je nejlepší nechat je vymáchat si čumák i za cenu, že oslabíme jihovýchodní křídlo Aliance.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Řecko nezměníme
      20.06.2015 0:15

      Není to jen o oslabení jihovýchodního křídla aliance. Je to potenciálně o destabilizaci celého Balkánu. Ve srovnání s tím je dnešní uprchlická krize jen selanka. Rusové to nepochybně využijí, aby zažehli oheň na Balkáně, ostatně stačí škrtnou sirkou, je to sud s prachem odjakživa. EU se bude svíjet v křečích, její neschopnost už nepůjde nijak zakrývat a začne rozpad. Rusko se vrátí do Evropy, minimálně na Balkán, kam přijde ruská armáda udělat takzvaně pořádek, NATO bude jen přihlížet, protože už nemá skoro žádné skutečné vojáky, jen úředníky v uniformě.
      Skeptik
  • Grexit
    15.06.2015 20:41

    Konečně rozumný názor. Myslím, že té agonie už bylo dost. Grexit bude prospěšný jak pro samotné Řecko, tak pro celou EU. To vědí všichni........
    Zdeněk Matějovský
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data