Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
TopFiveTech - výsledky Red Hat a Adobe; FitBit v IPO uspěl; Starbucks řeší zážitek zákazníka

TopFiveTech - výsledky Red Hat a Adobe; FitBit v IPO uspěl; Starbucks řeší zážitek zákazníka

19.06.2015 17:20
Autor: Pavel Petr, Patria Online

  • Adobe Systems ve druhém čtvrtletí představilo své kvartální výsledky. Tržby byly ve výši 1,16 mld. USD (+9 % yoy) a byly tak v souladu s průměrem očekávání Wall Street. Zato zisk na jednu akcii překonal očekávání o pěkných šest procent a dosáhl na non-GAAP bázi hodnoty 48 centů na jednu akcii. Konsensus trhů byl 45 centů. Dosaženo toho bylo hlavně díky pozitivně se vyvíjející operativní marži, která dosáhla 27,5 %, když se očekávalo číslo 26,4 %. - více zde.
  • Ani ne před týdnem odstoupil CEO Twitteru Dick Costolo. Jako dočasná náhrada než management vybere jeho nástupce se od 1. července ujme kormidla Twitteru dosavadní CEO Square, služby pro placení v rámci mobilních zařízení, a spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey. Pikantní je, že si zároveň podrží křeslo CEO Square. Online portál Re/code spekuloval v opačném gardu, což Jack odmítl.
  • FitBit (FIT US) vstoupil na burzu. Akcie společnosti vyrábějící narámky pro sledování aktivity těla uživatele otevřely na 30,40 USD, což je 52 % výše původní očekávaná cena v IPO na 20 USD. Akcie první den zakončila den o 48,7 % výše na 29,68 USD. Po navýšení ceny pro vstup, společnost také svolila k navýšení počtu prodávaných akcií na 36,6 mil. z 34,5 mil. kusů. Celkově FitBit získal 732 mil. USD a to implikuje hodnotu firmy v očích investorů někdem kolem 4 mld. USD. Zůstává však otázkou, jestli investoři nejsou až příliš optimističtí v pohledu na budoucnost firmy, která bude čelit stále větší konkurenci dalších wearables zařízení. Na druhou stranu mobilní telefony s chytrými aplikacemi zde již byly a přitom se FitBit prosadil. Proto je možná percepce zákazníků taková, že hodinky nebo smartphone nejsou primárně uzpůsobeny jako pomůcka pro fitness a sport, ale tyto funkce jsou doplňkem těchto zařízení k jejich primární funkci. Uvidíme, jestli jak se v dalších letech FitBitu povede. Tempo růstu tohoto sektoru by mělo v dohledné době zpomalit.
  • Starbucks představil mobilní objednávkový systém. Nyní by zákazníci teoreticky neměli čekat dlouhé fronty na kase, ale maximálně tak u baru už jen u výdaje nápojů. Starbucks byl v podstatě obětí svého úspěchu, protože alespoň elementárně správná příprava kávy v kávovaru vyžaduje určitý čas a to samozřejmě generuje časové prodlevy. Firma vnímala člověka, který nehodlal čekat dlouhou frontu jako ztracený byznys, tak se rozhodli, že s tím zkusí něco udělat. Starbucks dlouho testoval objednávkový systém ve vybraných pobočkách společnosti na západním pobřeží.
  • Red Hat ohlásil svoje kvartální výsledky. Celkové tržby dosáhly 481 mil. USD, což představuje 14 % nárůst meziročně. Pokud bychom to měřily ve stálých cenách, jednalo by se o růst dokonce o 22 %. Firma začala získávat tržby i ze svého programu Red Hat Certified Providers, získala tak prvních pět milionů dolarů v tržbách. Čistý zisk za čtvrtletí byl 48 mil. USD nebo-li 0,26 USD na jednu akcii.

Jednou větou:

  • Světový trh “wearebles” v roce 2015 poroste o 173 %, alespoň to říká odhad IDC. Počet dodaných zařízení tohoto typu (chytré hodinky, apod.) by měl dosáhnout přes 72 mil. kusů.
  • Twitter prostřednictvím své aplikace začal sledovat jaké aplikace máte instalované na svém mobilu. Pomáhá mu to lépe cílit reklamu po vzoru Facebooku (DIP).
  • Konkurence pro Google Now od Microsoftu “Cortana” bude na Androidu debutovat v červenci.
  • Blackberry pokračuje v expandování do softwarového prostředí EMM (Enterprise Mobility Management) - správy mobilních zařízení se svou platformou BES12.
  • Trh s video a telekonferenčním vybavení zažil značný propad, když tržby v 1Q15 mezikvartálně propadly o 21 %. Meziročně se drží na rozporuplných +2 %.
  • Apple (DIP) bude platit alespoň 70 % z tržeb za hudbu labelům nebo přímo umělcům.
  • V roce 2014 poklesl trh s domácími jak laserovým, tak inkoustovými tiskárnami, Je to již počtvrté za sebou. Výrobci tiskáren tak začínají více přizpůsobovat tiskárny pro malé a střední podniky a jednotlivce podnikatele. Už tolik nespoléhají na domácí uživatele.
  • Konsorcium firem včetně Morgan Stanley investuje do real-estate pojišťovny od Alibaby (DIP).
  • Výzkumná agentura Slice odhaduje, že Apple (DIP) mohl prodat již 2,79 mil. kusů Apple Watch do poloviny června.
  • Tesla Motors očekává, že se cena výroby baterií v nejbližších letech propadne, což vydláždí cestu k levnějším modelům elektrických vozů.
  • Oracle (DIP) ohlásil svoje výsledky. Tržby propadly o 5 % na 10,7 mld. USD. To zbylo způsobeno hlavně díky měnovým vlivům. Očištěné o tyto negativní dopady rostly tržby o 3 %. Provozní zisk se ovšem propadl o 19 % (ex-FX -9 %).
  • Facebook (DIP) plánuje nový cloud hub v Irsku.
  • Čína uvolní plné vlastnictví zahraničních osob pro některé byznysy v oblasti e-commerce.
  • Cisco investuje přímo i nepřímo 20 mil. USD během několika let do další fáze expanze v Indii.
  • Microsoft slibuje, že stovky her připravovaných pro starší Xbox 360 budou nadále kompatibilní i s novou generací Xbox One.
  • Seagate představil nejtenčí 4 TB externí hardisk na světě. Tloušťka je na špičkových 1,98 cm.
  • Apple (DIP) zpřístupnil platformu pro Apple Watch širší platformě vývojářů, aby měli šanci vylepšit zážitek uživatelů.

 


Čtěte více:

TopFiveTech - Google se blýskl projektem Fi
24.04.2015 16:54
Google (DIP) představil svůj Project Fi od Google. Ten je tak prvním v...
TopFiveTech - za vším hledej Jacka Ma
15.05.2015 17:27
Netflix je ve vyjednávání se společnosti Wasu Jacka Ma a dalšími poten...
TopFiveTech - Google chce auto bez volantu a pedálů prodávat do pěti let
22.05.2015 20:07
HP představilo své výsledky za uplynulé čtvrtletí - čisté tržby ve v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y