Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tsipras má 48 hodin na pokus o poslední „zteč“

Tsipras má 48 hodin na pokus o poslední „zteč“

23.06.2015 8:25, aktualizováno: 23.6. 8:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropští lídři se dohodli a dávají řeckému premiérovi Alexisovi Tsiprasovi 48 hodin na to, aby udělal konečnou tečku za několikaměsíčním martýriem a přesvědčil a vysvětlil věřitelům nabízené úpravy řeckého penzijního systému a změny v DPH, které přicházejí doslova za pět minut dvanáct formou nového konečně realistického návrhu.

Země eurozóny se včera konečně shodly na tom, že Řecko přišlo s návrhem, který lze brát jako realistický s nadějí na dohodu. Obě strany se dohodly, že ještě vygradují svoje úsilí o dosažení dohody i na technické úrovni v souladu s politickou dohodou tak, aby lídři obou stran mohli ve středu oznámit průlom a do konce týdne dohodu podepsat.

Na nový návrh reagovaly výnosy řeckých bondů, které se propadly. Například výnos dvouletého státního dluhopisu se dnes ráno nabízí s výnosem 24,46 %, kdežto ještě minulou středu se obchodoval s výnosem přes 30 %. Výnos desetiletého dluhopisu spadl na 11,37 %, když minulý týden byl ještě na úrovních kolem 13 %. Aténská burza včera posilovala, připsala si 9 % a zavřela na 749 b.

ase

Výnosy byly včera ještě níže v možné euforii z potenciální dohody. Dnes ráno jsou na zmiňovaných úrovních, kdy je jasné, že Řecko nemá vyhráno a věřitelé chtějí mít jistotu, že i po technické stránce je návrh komplexní a bude řešením pro Řecko i věřitele. Velmi intezivní jednání tedy pokračují, investoři jsou ve střehu, ale první známky uvolnění vystresované situace jsme měli šanci již pozorovat.

Co Řekové nabízí?
Řecká vláda ve svém nejnovějším návrhu mezinárodním věřitelům ve snaze dosáhnout úvěrové dohody navrhuje přesunout většinu položek do základní sazby daně z přidané hodnoty ve výši 23 procent a zároveň postupně zvýšit hranici věku pro odchod do důchodu až na 67 let. Informoval o tom na svém serveru řecký list Ethnos.

Převod do základní sazby nemá ale zahrnovat elektrickou energii nebo základní potraviny, které mají dál být daněny jen 13 procenty. Léky, knihy nebo vstupenky do divadla mají být zatíženy nadále jen šesti procenty DPH.

Změny v penzijním systému
Kromě zvýšení hranice věku pro odchod do důchodu z průměrných 63 let u mužů a 59 let u žen mají Atény od počátku příštího roku také omezovat možnost odchodu do předčasného důchodu zrušením mnoha výjimek. Sníženy mají být také doplňkové důchody nad 1000 eur měsíčně, které jsou ale poměrně vzácné.

Řecký ministr hospodářství Jorgos Stathakis podle agentury Reuters sdělil, že Atény chtějí zavést novou daň pro podniky a pro bohaté. Zároveň tvrdil, že vláda premiéra Alexise Tsiprase dokázala nepřekročit nejzazší mez, kterou si stanovila, protože nepřistupuje ke snižování důchodů nebo platů státních zaměstnanců. Zároveň se také nemá zdražovat elektřina.

Rozpočtový přebytek – Řecko říká ano
Řecká vláda podle Stathakise také souhlasí s tím, aby primární rozpočtový přebytek letos dosáhl jednoho procenta hrubého domácího produktu, příští rok dvou procent a v roce 2017 tří procent.

Přestože se kabinetu ovládaném především levicovou formací SYRIZA nepodařilo prosadit vyjednávání o umazání dalšího řeckého zahraničního dluhu, podle Stathakise bude tato otázka na pořadu jednání v příštích měsících.

Podle dalších zdrojů by řecká opatření měla vynést letos 2,7 miliardy eur a v příštím roce 5,2 miliardy. Největší změnou má být zvýšení odvodů na důchodové zabezpečení o 3,9 procenta, což by v příštím roce mělo ušetřit penzijnímu systému 800 milionů eur.

Navrhovanou kombinaci úspor v penzijním systému a vyšších příjmů z daní z přidané hodnoty představitelé zemí platících eurem předběžně přijali kladně. Pokud řecký návrh uspokojí i odborníky na technické úrovni, pak prý lze ještě tento týden čekat dohodu, o které se vyjednává celé měsíce a která je předpokladem uvolnění dalších peněz Řecku v rámci zahraniční finanční pomoci.

„Evropané“ jsou spokojeni
Předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že návrhy, který Atény v posledních hodinách předložily ve snaze najít cestu z dluhové krize, jsou prvními skutečnými, tedy vážně míněnými návrhy za několik týdnů.

Věřitelské instituce, tedy Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka a Evropská komise, včera ve svém prvním rychlém zhodnocení podle šéfa takzvané euroskupiny, Jeroena Dijsselbloema z Nizozemska, označily řecké podklady za "široké a komplexní". Zapotřebí je ale jejich podrobné posouzení. Jednání by mohlo být úspěšně završeno ještě tento týden.

Sedánek nad kávou
Proto se ani neočekává, že by mimořádný summit zemí eurozóny svolaný na večer do Bruselu měl býval přinést nějaký zásadní výsledek s formálním závěrem. Shodli se na tom už při příchodu na schůzku německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande, tedy reprezentanti hlavních ekonomik eurozóny.

ELA až do roztrhání - Řecku utíkají depozita
Evropská centrální banka (ECB) potřetí za posledních několik dnů zvýšila limit nouzového financování řeckého bankovního sektoru. Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů, který podle listu Kathimerini během minulého týdne přesáhl pět miliard eur (136 miliard Kč).

Barclays říká, že Grexit by světové trhy neohrozil
Více než polovina investorů se podle průzkumu banky Barclays domnívá, že případný odchod Řecka z eurozóny, takzvaný Grexit, by světové finanční trhy příliš neovlivnil. Země je malá a zavedla se ochranná opatření, která by měla omezit šíření výkyvů, soudí respondenti.

Zdroj: ČTK, Bloomberg

 


Čtěte více:

Řecko:
22.06.2015 8:57
Řecký premiér Alexis Tsipras předložil během včerejšího telefonátu s l...
Grexit stále visí ve vzduchu, EU mezitím plánuje prohloubení měnové unie
22.06.2015 13:06
Pět vrcholných představitelů institucí EU dnes nabídlo plán na další p...
Periferie se zvedá, esa v řecké hře drží ECB
22.06.2015 17:45
Program pro tento týden je jasný: Bude se hovořit a pracovat na Řecku....
Řecké banky pod tlakem, bez ECB jim hrozí kolaps
22.06.2015 15:12
Evropská centrální banka (ECB) dnes opět (již potřetí za posledních še...

Váš názor
  • jak ta ruská hymna....
    23.06.2015 17:02

    Putin pozmění pár slov ale základ zůstává stejný. Stejně jako se přejmenuje z CCCP na RF. Tím může oblbnout jen těch pár svých zelených mužíků a několik zdejších užitečných idiotů, kteří už dokonce zakládaji české prapory o síle několika mužů a bojují po boku putinových žoldáků. Jak jěště dnes tohle může někdo žrát i s navijákem ani není záhadou, ale ukazuje jak se někteří blbci nechají zmanipulovat. Nejhezčí jsou hlášky polomozků jak má Putin 86% podporu ruských mužíků. I Hitler měl větší podporu v Německu když začínal se svoji tisidiletou říší a jak dopad. Josef Goebls hadr a zdejší machři doporučují nakupovat ruské akcie. Dnes jsem viděl u Vinohradské slavný ruský motcykl Ural z roku 39. stale ještě měl na sobě značku BMW.
    Sekyra
    • Re: jak ta ruská hymna....
      23.06.2015 19:27

      koli Ti je Sekyro - 17?
      Bohus
  • Spor v SYRIZA
    23.06.2015 9:31

    Griechenland: Die Reformvorschläge von Regierungschef Tsipras sind in der Syriza-Partei umstritten und drohen im Parlament in Athen zu scheitern. "Viele Abgeordnete könnten der Vorschlagsliste die Unterstützung verweigern, warnte Vize-Parlamentssprecher Alexis Mitropoulos laut Reuters und ergänzte: "Ich glaube, dieses Programm (...) wird Schwierigkeiten haben, bei uns durchzukommen."
    cober
    • Re: Spor v SYRIZA
      23.06.2015 15:03

      ..jak řekl Babiš, "Řecko už by mělo konečně zbankrotovat". A pak rychle zavést zpět vlastní měnu. Euro je pro bohaté země a ne pro státy, kde lidé nejsou schopni pochopit základní principy fungování státu, jako je napříkad placení daní.. Řekové jsou jako chudák, který si pořídil mercedesa na splátky a teď je překvapený, že ho musí splácet. Ta situace už je vyloženě bizarní a myslím, že díky Řecku, začíná spousta lidí pochybovat i o samotné EU.
      bob
    • Re: Spor v SYRIZA
      23.06.2015 9:49

      Že by si konečně navzájem rozsápali hrdla??? budou se předtím otvírat sklady zbraní??? Bude přímej přenos z parlamentní bitvy?? Která televize to bude vysílat??
      marrtt
      •  
        23.06.2015 10:26

        ....neschválení parlamentem je asi jediná šance jak tuhle trapárnu ukončit, sama EU se k tomu nikdy neodhodlá.....z řady sebezáchovných důvodů....bohužel
        keris
        •  
          23.06.2015 15:27

          Vážně si myslíš, že by bankrotem Řecka všechno skončilo? Jsou Evropské instituce připravené odepsat beze zbytku 320 miliard řeckých dluhů? Tušíš jak Řeky donutit opustit Euro nebo odejít z EU? Chtěl bys aby německo bez opory v lisabonské smlouvě třeba řekům ukončilo podporu ze strukturálních fondů? Kdepak co si EU nadrobila to si vyžere a bude to trvat ještě mnoho let.
          ..
          •  
            23.06.2015 18:21

            320 mld dluhů......z toho 57% patří německu.....zlaté oči, které je uvidí vracet.....konec, přestat tam lít peníze. řecko bez pomoci není schopno splácet své dluhy, je tudíž v defaultu. ale ono je ve hře ještě něco jiného, že.....strýček sam řecko potřebuje takové, jaké je...
            keris
          • historicky
            23.06.2015 17:58

            si tim proslo hodne jinych statu, proc by EU byla jina.
            sazkar
          • Co je lepší...??
            23.06.2015 16:35

            ...zfackovat nezdárnýho prostopášnýho synovce, vyrazit ho z domu a zaplatit jeho dluhy nebo za něj tak jako tak zaplatit a mít ho dál doma se strachem, kde co zase provede za lumpárnu (práce mu totiž nevoní)?? Při druhý možnosti si jeho povedený a stejně nevycválaný sourozenci řeknou: "...dneska večer bude zase prima tóčo U kočiček, jupííí..., strejček to platí!!"
            marrtt
  • Zásadní problém...
    23.06.2015 9:22

    ...vidím v tom, že EU změkla a tisíckrát domlouvala rozmazlenejm spratkům namísto pořádnýho biče. Měli v tom kozožrouty vymáchat až po nozdry...jedinej dlouhodobě přijatelnej výsledek by pro mne byl, aby tahle bolševická vláda přivedla svou dutohlavostí zem k totálnímu krachu, sebe k tvrdýmu pádu a tím by vzniknul jasnej precedens, že ultralevomarxistický experimenty nemaj v moderní Evropě místo. Teprve potom by celý Řecko pochopilo, že planejch slibů se nikdo nenají. Ale tenhle národ šíbrů a ulejváků radši poslouchá sladký řeči ve stylu "Eště máme ve špajzu jeden bochník - recepce pokračuje!!"
    marrtt
    • Re: Zásadní problém...
      23.06.2015 14:31

      Všechno je to jedno velké divadlo. Shakespear je proti nim úplnej nýmand. Všechno na hovno, dávno zkrachovali a stále se do nich budou cpát peníze. Na druhou stranu je to signál pro všechny země eurozóny = kašlete na vyrovnanou ekonomiku, všechno prožerte, ECB ty peníze stejně dotiskne a jedeme vesele dál. Fakt k po.....sr..ní.
      Žíža
      •  
        23.06.2015 15:28

        Opravdu myslíš, že kumulovaný pokles řeckého HDP za posledních 6 let o 25% je něco po čem každá země prahne?
        ..
        • a víš...
          23.06.2015 16:51

          ...kde ten pokles asi tak vzniká?? Tmavě šedá ekonomika cestovního ruchu, pohostinství a černýho trhu točí hotový peníze úplně mimo státní dohled, potažmo mimo rozpočet. Kozožrout by si nechal koleno sbíječkou vrtat, než by přiznal daně, ale mercedesem si prdel vozit bude. Prachy vyvezený ven nebo narvaný doma ve štrozoku žádný HDP nezvednou. Berní úředník je taky jen člověk a košile bližší než kabát....Pamatuju aféru, kdy se profláklo, že na jejich ministerstvu financí nějakou dobu (měsíce???) leželo v šuplíku CD se seznamem tajnejch kont prominentů ve Schweitzu...myslím, že to stálo ministra financí křeslo, ale to už všichni zapomněli. Chce se mi blejt, velebnosti.
          marrtt
  •  
    23.06.2015 8:28

    tak jsem se o to řecko trošku zajímal a z toho co vím je přesun části položek do 23% DPH a postupné zvyšování odchodu do důchodu, vážení, vždyť to je k smíchu , základní sazba DPH 23% už tam je, ve snížené hodlají ponechat základní potraviny a el.energii, vstupenky, knihy,léky na 13% , takže by mě vlastně zajímalo kolik toho do 23% přesunou a kolik díky tomu vyberou víc, asi velký prdínec a ten odchod do důchodu je přeci na dlouhou dobu a projeví se trochu až v budoucnu, nemohu se zbavit dojmu že si řekové dělaj ze všech prdel a a EU politici nás tahaj za nos protože mají akorát bobky to řecko nechat zkrachovat, hlavně že burzy rostou :-)
    sid_cz
    •  
      23.06.2015 8:54

      Až budeš platit hotel, tak tě ten smích přejde Do 23% přejdou především ubytovací služby.
      ..
      •  
        23.06.2015 9:07

        podle mě budou muset slevit, protože o turisty je boj a v okamžiku kdyby řecko bylo dražší jak podobné destinace tak jim přijede míň turistů, oni si to vyberou na ještě chudších "švédských"stolech a jinde, z výrazného zdražení ubytování nemám strach
        sid_cz
    •  
      23.06.2015 8:37

      Řecko, to je takový nekonečný příběh.....komedie, nic jiného, nikdy žádný odchod z eurozóny nebude....politici dělají, že jako něco řeší.....fraška, ať už s tím neotravujou
      abc
    •  
      23.06.2015 8:29

      ale titulky řecko zvýší DPH na 23% zní pěkně :-)
      sid_cz
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university