Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roman Fink: Na penzijních fondech musí být atraktivní nejen výnos

Roman Fink: Na penzijních fondech musí být atraktivní nejen výnos

30.06.2015 15:50
Autor: Pavel Daniel

Druhý důchodový pilíř české penzijní reformy končí. Soukromé spoření na penzi se pravděpodobně bude vyplácet účastníkům, a to včetně příspěvku státu (tři procenta hrubé mzdy). Neznamená to ale, že by investoři měli z penzijních fondů peníze stahovat. Naopak. Nové účastnické fondy díky novým investičním strategiím nabízejí zajímavé zhodnocení. Podle Romana Finka, který je pověřen řízením ČSOB Penzijní společnosti, dosahují dynamické fondy aktuálně až 15 %* zhodnocení.

Patria Online: Co nabídnete klientům v rámci rušení 2. pilíře?

Jsme připraveni klientům poskytnout veškerý servis spojený s procesem ukončení druhého pilíře a do budoucna nabídnout ideální řešení pro jejich investiční profil. Jako součást skupiny ČSOB, chceme klientům nabízet vždy komplexní poradenství a řešit jejich aktuální potřeby. Počítáme i s možností nabídky skupinových produktů, které klienti potřebují.

Patria Online: Na co se nyní ČSOB Penzijní společnost zaměřuje?

Naším cílem je ještě více se přiblížit našim klientům a jejich potřebám. V rámci této strategie jsme vytvořili nový klientský portál, který umožňuje náhled na platební historii, informace o smlouvě a také možnost zadávání změnových požadavků. Za první měsíc provozu portálu jsme zaznamenali deset tisíc registrovaných klientů. Dalším projektem je vytvoření nového webu penzijní společnosti ČSOB. Chceme vytvořit multifunkční platformu, která bude naplňovat potřeby a požadavky stávajících i potenciálních klientů a zároveň bude obchodně účinná.

Patria Online: Jak pracujete s produktem penzijního spoření?

Chceme, aby penzijní spoření bylo vnímáno jako univerzální produkt, který není určen pouze na stáří, ale může pomoci zajistit klienta i v nenadále situaci. Rádi bychom zdůrazňovali jednoduchost sjednání produktu a jeho správu. Vše si volí sám klient. Například pokud je klientem student, může si v období studia platit nižší příspěvek, jakmile nastoupí do prvního zaměstnání, příspěvek si navýší. Podobné zkušenosti máme také s klientkami, které nastupují na mateřskou dovolenou a dle toho si přizpůsobují i platbu na penzijní spoření. Aktivně se zaměřujeme na zjednodušení komunikace směrem ke klientovi. Budeme se snažit přehledně sdělovat, jaké výhody produkt nabízí, pro koho je určen, jak je to s výplatou peněz apod. To jsou informace, které klienta zajímají, a na které často nemůže najít odpověď. Tohle musíme změnit.

Patria Online: Jaký je aktuální vývoj v účastnických fondech doplňkového penzijního spoření?

Situace po reformě v roce 2013 vytvořila na trhu novou situaci, která byla díky situaci kolem II. pilíře medializována. Je skvělé, že se nyní klienti začínají opět o penzijní spoření aktivně zajímat a uvědomují si nutnost řešit potřebu zabezpečení se do budoucna. Nové doplňkové penzijní spoření je mezi spořicími produkty velmi atraktivní. Je to jeden z mála produktů, na který přispívá stát a u kterého nemusíte platit poplatky za sjednání. Velkou výhodu spatřuji v možnosti volby investiční strategie. Doplňkové penzijní spoření se v případě naší společnosti skládá ze čtyř účastnických fondů, které společně vytváří investiční portfolio dle typu klienta – od konzervativní strategie až po dynamickou. Klient může jednotlivé fondy kombinovat a vytvořit si tak svou vlastní investiční strategii. Účastnickým fondům se daří a jejich zhodnocení roste, u dynamických portfolií klienti nyní dosahují až 15 %* zhodnocení.

Patria Online: Jaký očekáváme budoucí vývoj v účastnických fondech?

Účastnické fondy jsou podstatou nového doplňkového penzijního spoření a jejich variabilita – možnost volby vlastní investiční strategie, možnost kdykoliv si změnit investiční strategii, velmi nízké poplatky pro klienty ve srovnání s ostatními investičními produkty, likviditou prostředků, bezpečností produktů pramenící ze silné regulace odvětví společně s kombinací dalších výhod, které jsem již dříve zmínil, jsou zajímavými motivátory pro všechny, kteří se chtějí zajistit na budoucnost a mít možnost rozhodovat o svých investicích. Klienti si budou více a více uvědomovat nutnost pokrýt svoji potřebu zabezpečení na budoucnost. Zejména díky této potřebě, výhodám produktu a dalším avizovaným vylepšením doplňkového penzijního spoření ze strany státu věříme v sílící zájem o tento produkt.

Patria Online: Připravujete nějaké novinky v nabídce účastnických fondů?

Našim klientům chceme nabízet komplexní služby a maximální zacílení na klientskou individualitu a potřeby. Rádi bychom od roku 2016 spustili strategii životního cyklu. Spoření dle typu strategie životního cyklu není u nás tolik známé jako například v Západní Evropě a Americe. Přesto nabízí řadu nesporných výhod. Strategie životního cyklu je nastavena tak, že v jednotlivých obdobích dochází automaticky v portfoliu klienta k přesunu jeho prostředků do jednotlivých účastnických fondů, dle věku klienta a blížícímu se odchodu do důchodu nebo vznikem nároku na výplatu spoření. Tato strategie volí pro klienta optimální variantu investování v poměru zhodnocení/ bezpečnost.

rozhovor_csob

Roman Fink
vystudoval VŠE, poté působil několik let ve společnosti Ernst & Young Audit & Advisory, ze které se přesunul do pojišťovny Direct. Zde pracoval na různých pozicích a od roku 2012 zastával funkci generálního ředitele a člena představenstva společnosti. Od září roku 2014 pracuje v ČSOB Penzijní společnosti na pozici finančního ředitele a člena představenstva. Po odchodu Marcely Suchánkové z pozice generální ředitelky je dočasně pověřený řízením společnosti.

Patria Online: Jak vnímají klienti možnost investování prostřednictvím účastnických fondů?

Evidujeme zvýšený zájem klientů včetně zájmu o změny v investičních strategiích. Klienti začínají o investování více přemýšlet a řeší, kam své prostředky investují. Účastnické fondy přinášení novou příležitost pro vyšší výdělky. Navíc ve spojení s daňovou úsporou, státními příspěvky a bezkonkurenčně nejnižšími poplatky za správu fondů se možnost zajímavého výnosu zvyšuje. Pro klienty, kteří dávají před investováním do akcií přednost jistotě, nabízíme garantovaný fond, který dosahuje nižšího zhodnocení, ale při dodržení podmínek spoření po dobu deseti let garantuje naše společnost hodnotu vložených prostředků. Do budoucna zvažujeme také otevření nových fondů s odlišnou investiční strategií.

Patria Online: Platí, že dynamičtější fondy jsou určené spíš pro mladší klienty?

Dynamický účastnický fond nabízí aktuálně velmi atraktivní zhodnocení, které se pohybuje nad hranicí 15 %*. Tento fond je ideální pro klienty, kteří plánují s námi spořit na delší období, ideálně období deseti let a déle. V tomto horizontu je pak možnost zajistit si zajímavé zhodnocení i za předpokladu možných výkyvů, které přináší tržní situace.

Patria Online: Jaký očekáváte vývoj zhodnocení v jednotlivých účastnických fondech do konce roku?

Odhadnout přesné číslo je téměř nemožné, protože vývoj na kapitálových trzích je poměrně nevyzpytatelný. Očekáváme však, že fondy s vyšším zastoupením akciových instrumentů si povedou lépe. Důvodem je aktuální situace na trzích. Výnosy na dluhopisech se stále (i navzdory růstu v posledních měsících) nacházejí na nízkých úrovních. Proto je jejich výnosnost limitovaná a vzhledem k ekonomickému oživení ve světě více věříme akciovým instrumentům.

Patria Online: Pokud má klient spíše konzervativnější strategii a přemýšlí o změně na dynamičtější, v jakém období je obecně nejlepší přestoupit?

Zde závisí hlavně na investičním horizontu klienta. Pro klienta, kterému zbývá do důchodu pár let, je lepší zůstat věrný konzervativnější strategií, aby nebyl vystaven výrazným výkyvům akciových trhů. Pro klienta s delším časovým horizontem je vhodnější dynamičtější strategie vzhledem k vyššímu potencionálnímu výnosu v delším období. Vzhledem k našemu aktuálně pozitivnějšímu výhledu na dynamičtější produkty bych doporučil přestup neodkládat. Pokud by se jednalo o významné částky, lze případně realizovat přestup do dynamického produktu pouze s částí prostředků a další krok učinit s časovým odstupem. Obecně ale takový postup většinou vede k nižšímu zhodnocení prostředků, doporučujeme tedy spíš realizovat celou transakci naráz.

Patria Online: Penzijní spoření je v rámci konkurence velmi homogenním produktem. Proč by měl zájemce o penzijní spoření využít právě vaše portfolio účastnických fondů?

Nabízíme kompletní portfolio penzijních produktů. Jednotlivé účastnické fondy nám aktivně spravuje ČSOB Asset Management. Máme zázemí jedné z největších skupin věnující se penzijnímu připojištění v Česku a také analytické zázemí významné evropské finanční skupiny KBC. Díky tomu můžeme napřímo spolupracovat při konstrukci portfolia penzijních produktů. Dalším důvodem proč si zvolit naši společnost je důraz na rozšíření a zkvalitnění služeb, připravované produktové inovace a zjednodušení, které poskytnou našim klientům vyšší komfort služeb.

Patria Online: Jaké poplatky si ČSOB Penzijní společnost od každého klienta účtuje?

Z velké míry jsou poplatky stanoveny legislativou. Většina položek je však zdarma, ať už se jedná o vedení účtu, změnu strategie spoření, odesílání výpisu a daňového potvrzení nebo výplatu dávek. Poplatky se vztahují na úplatu za obhospodařování a zhodnocení majetku. Výše úplaty za obhospodařování majetku je u účastnických fondů stanovena v rozmezí 0,4 až 0,8 % z majetku fondu, vyjma dynamického fondu, u které byla dočasně stanovena v nulové výši, abychom ještě více podpořili investování do dynamičtějších strategií. Úplata za zhodnocení, která se počítá z rozdílu průměrné hodnoty penzijní jednotky fondu v příslušném období a nejvyšší průměrné roční hodnoty penzijní jednotky fondu v letech předcházejících příslušnému období od vzniku účastnického fondu vynásobené průměrným počtem penzijních jednotek v příslušném období, je stanovena na 10 %. Dynamický fond ČSOB je opět od této sazby dočasně oproštěn.

*Výnosy dosažené v minulosti nejsou spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Hodnota majetku v účastnických fondech může stoupat i klesat, informace o rizicích spojených se spořením v účastnických fondech jsou uvedeny ve statutu fondu, který je k dispozici na www.csob-penze.cz. Tento materiál má pouze informační charakter.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m