Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Neviditelná propast mezi americkou a evropskou ekonomikou

Neviditelná propast mezi americkou a evropskou ekonomikou

29.06.2015 17:45

V úterý tohoto týdne k nám dorazí nová data z trhu práce eurozóny (EZ), ve čtvrtek z USA. Obojí bude samozřejmě sledováno pozorně a to zejména v druhém případě. Vývoj v této oblasti ekonomiky je totiž asi hlavní vstupní proměnnou při rozhodování Fedu o tom, kdy zvýší sazby. A protože s Fedem se nebojuje, hraje tento faktor významnou roli i v chování trhů. Toto „nebojování“ ale nelze brát tak, že akcie a další riziková aktiva by měla začít oslabovat ve chvíli, kdy Fed začne zvedat sazby. Fed nezačne brzdit, jen bude dávat nohu z plynu, protože „auto“ začíná jet samo z kopce.

Na zajímavosti ale neubírejme ani vývoji u nás na starém kontinentu. Co se týče evropské ekonomiky a trhů by to svádělo k názoru, že současná nezaměstnanost je ještě tak vysoko, že o nějakém utahování politiky ECB nemá cenu přemýšlet. Americká ekonomika ale bohužel tím správným vodítkem není, což ukazují například odhady od Danske Bank. V druhém z následující dvojky grafů nalezneme jednak vývoj nezaměstnanosti v USA a EZ, ale také odhad takzvané NAIRU. Jde o míru nezaměstnanosti, která by neměla zvyšovat inflaci. Její úroveň by tedy měla být v souladu s rovnováhou na trhu práce – s neexistencí převisu poptávky po práci nad její nabídkou a tudíž neexistencí příliš vysokých mzdových tlaků. Pokud se tedy skutečná míra nezaměstnanosti začne přibližovat k NAIRU, je to pro centrální banku velké výstražné světlo.

Intuitivně bychom určitě čekali, že trh práce v EZ je méně flexibilní a NAIRU zde tedy bude výše než v USA. Pokud jsou ale odhady DB správně, je dokonce na dvojnásobné úrovni! Znamenalo by to, že uzavírání kapacitní mezery na trhu práce v EZ není za trhem v USA zase tak moc zpožděno. Pokud bude pokračovat současný trend, hovoříme zhruba o jednom roku. Jinak řečeno, ECB bude v podobné pozici jako nyní Fed zhruba za rok. Což by podle této logiky mohl mimochodem být bod zlomu pro eurodolar.

ISAEV.png

S relativní výší NAIRU úzce souvisí první graf, který porovnává potenciální růst produktu v americké a evropské ekonomice. Pokud jsme se smířili s druhým grafem, tento první už by nám neměl dělat takové problémy. Ukazuje, že v roce 2016 se potenciál US ekonomiky bude v těch nejoptimističtějších scénářích pohybovat téměř na trojnásobku potenciálu EZ. Mimochodem si můžeme všimnout, že „potenciální“ nůžky (či z běžného pohledu neviditelná „potenciální“ propast) se výrazně rozšířily v pokrizových letech. To je velice pravděpodobně do značné míry dáno i tím, jak jsme v Evropě znatelně (ne)zvládli naší vlastní krizi. Sám v této souvislosti věřím ve značnou endogenizaci nabídkové strany ekonomiky – když není poptávka, rychle se to projeví i na poklesu potenciálu, protože se neinvestuje, lidé ztrácejí dovednosti, mrhá se zdroji (viz i níže).

Oba obrázky a zejména ten první mají vážné implikace i pro akciové trhy: Americké akcie mají obecně větší potenciál k růstu, protože tamní obchodované firmy mají větší dlouhodobý potenciál k růstu zisků a toku hotovosti. Nižší sazby v EZ to moc dlouho kompenzovat nebudou, protože (a to ještě v tom optimističtějším případě) zde také v ne tak vzdálené době narazíme na potenciál. Z fundamentálního hlediska tak nyní evropské akcie favorizuje hlavně (či pouze) to, že v USA je podíl zisků na produktu mimořádně vysoko a zisky jsou znatelně za předchozími maximy. V EZ ohledně dosažených ziskových maxim platí opak, i když první graf ukazuje, že ta předchozí maxima také nemusí být 100 % vodítkem.

Doufat ale můžeme v ještě jednu věc – v onu endogenní nabídku. Pokud se totiž bude zvedat ekonomická aktivita v EZ, může dojít i ke zlepšování potenciálu s tím, jak se bude více investovat a „dělat věci“. Konec konců i z prvního grafu můžeme pro EZ vyždímat něco optimismu – potenciál není vytesán do kamene (v tom pozitivním slova smyslu je to nyní demonstrováno Španělskem, v tom negativním Řeckem).


Čtěte více:

Německá inflace překvapivě zamířila zpět k nule
29.06.2015 14:27
Harmonizovaný index cen spotřebitelů v Německu se za červen snížil o ...
Grexit jako politický exit
29.06.2015 15:04
Jednání s Řeckem o jeho záchraně před bankrotem a odchodem z eurozóny ...
Zlato díky obavám z řeckého bankrotu stoupalo vzhůru
29.06.2015 16:57
Nejistota, pramenící z obav o další vývoj řecké dluhové krize dnes ušk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data