Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko: Nový návrh pomoci na poslední chvíli, chystá se telekonference euroskupiny

Řecko: Nový návrh pomoci na poslední chvíli, chystá se telekonference euroskupiny

30.06.2015 17:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Řecko předložilo věřitelům nový návrh, na jehož základě chce získat další finanční pomoc. Požaduje dvouletou dohodu se záchranným fondem eurozóny a souběžnou restrukturalizaci svého dluhu. Oznámil to dnes podle úřad řeckého premiéra Alexise Tsiprase s tím, že Atény zůstávají u jednacího stolu. Reakce věřitelů zatím není známa. Řecko má za několik hodin uhradit dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu, jinak se dostane do prodlení se splátkami.

Nový řecký návrh

"Řecká vláda dnes navrhla dvouletou dohodu s ESM (Evropským stabilizačním mechanismem) na úplné pokrytí svých finančních potřeb a s paralelní restrukturalizací dluhu," sdělila vláda v prohlášení. "Řecko zůstává u jednacího stolu," stojí také v komuniké. Atény budou podle něj vždy usilovat o "schůdné řešení", aby zůstaly v eurozóně.

ESM ve své červnové zprávě konstatoval, že řecký státní dluh je i přes svou zdánlivě vysokou úroveň udržitelný. Eurozóna totiž už zemi jeho značnou část odpustila a Atény jí nemusí osm let splácet úroky ani jistinu.

Nový návrh EK

Zároveň dnes Evropská komise předložila Aténám na poslední chvíli svůj návrh na řešení, které by zemi zachránilo před bankrotem. Řecký premiér Alexis Tsipras jej podle tisku zvažoval, později ale Atény přišly s návrhem vlastním. Řecko už dalo najevo, že splatnou část dluhu u Mezinárodního měnového fondu (MMF) do dnešního termínu neuhradí, a Německo upozornilo, že čas na poskytnutí pomoci ze záchranného fondu eurozóny už takřka vypršel. Světové akciové burzy i ceny státních dluhopisů finančně ohroženějších zemí eurozóny se po pondělním propadu díky nadějím na dohodu stabilizují, trhy ale výrazně reagují na jakékoli nové zprávy a spekulace.

Kdyby Atény návrh komise přijaly, konalo by se mimořádné zasedání euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny, které by Řecku schválilo finanční pomoc. Informace z médií ale signalizují, že Tsipras se k návrhu staví negativně. Oživení na finančních trzích však vyvolala odpoledne zpráva, že předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem kvůli "naléhavým povinnostem" zrušil na poslední chvíli plánovaný rozhovor s nizozemskou televizí RTL.

Merkelová zchladila nadějě

Naději na dohodu zchladila německá kancléřka Angela Merkelová, když řekla, že o žádné nové nabídce ze strany Bruselu neví. "Tento večer přesně o půlnoci středoevropského času záchranný program vyprší. A já si nejsem vědoma žádného reálného náznaku čehokoli jiného," uvedla Merkelová. Přední poslanec za konzervativní CDU Volker Kauder řekl, že nové návrhy z Bruselu jej překvapují, jestliže řecká vláda jednání o víkendu ukončila.

Varufakis: MMf splátku nedostane

Řecký ministr financí Janis Varufakis dnes potvrdil, že Atény do dnešní půlnoci neuhradí MMF dluh zhruba 1,6 miliardy eur. V takovém případě hodlá šéfka MMF Christine Lagardeová po skončení úředních hodin ve Washingtonu informovat výkonnou radu MMF, že Atény jsou v prodlení s platbou. Řecko by se tak mohlo stát první vyspělou ekonomikou, která včas nesplatí půjčku od MMF, a zařadilo by se k zemím, jako je Zimbabwe, Súdán či Kuba.

Grexit? Pro Evropu žádné drama

Francouzský ministr financí Michel Sapin dnes uvedl, že případný odchod Řecka z eurozóny by pro zbytek Evropy neznamenal žádné drama. Podobně se vyjádřil i náměstek německého ministra financí Thomas Steffen. "Rizika nejnovějšího vývoje v Řecku jsou pro samo Řecko značná, kdežto v německém finančním systému už nejsou takřka žádné cesty, jimiž by mohla vést nákaza," řekl.

Řecké banky by ještě několik dní po neuhrazení dluhu vůči MMF mohla Evropská centrální banka (ECB) považovat za solventní, což by jí umožňovalo zachovat jim jediný zdroj financování. Řekl to dnes šéf německý člen dozorčí rady ECB Felix Hufeld. Po promeškání termínu splátky by ECB měla označit řecké banky za nesolventní a ukončit jejich přístup ke svým penězům. To by vedlo ke krachům bank a posunulo Řecko blíže k opuštění eurozóny.

Ministři financí eurozóny budou večer telefonicky jednat

Ministři financí eurozóny budou o řecké krizi jednat v rámci telekonference dnes v 19:00. Oznámil to předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Trhy

Akciové trhy v eurozóně v pondělí kvůli řecké krizi utrpěly nejprudší jednodenní pokles od roku 2011 a index Euro STOXX 50 se propadl o 4,2 procenta. Dnes zpočátku oslabil o více než procento, ale po zprávě, že řecká vláda zvažuje nový návrh, ztrátu výrazně zmírnil a později přešel do kladného pásma. Nyní odepisuje více než 4 procenta. V naději na dohodu se stabilizovaly i výnosy italských a španělských státních dluhopisů, které v pondělí v obavách z řecké nákazy výrazně rostly. Euro během dne dál mírně klesalo, odpoledne ale oživilo.

eurostoxx.png
 

Zdroj: ČTK


Váš názor
  • Porad se mluvi, ze
    30.06.2015 21:24

    Recko neni schopno splatit svuj dluh. To nejsou napriklad ani USA, UK, Francie ci Japonsko. Akorat se o tom nejak moc nemluvi. Mimochodem, vetsi problem nez default Recka muze predstavovat default Puerto Rica.
    cober
    • Re: Porad se mluvi, ze
      01.07.2015 9:13

      Nejde o to mít dluhy, ale o to splácet je do datumu splatnosti
      Velkamedvědice
    • Re: Porad se mluvi, ze
      01.07.2015 8:24

      Puerto Rica jsem se fakt polekal.
      Pracovitý Prosecký
    • Re: Porad se mluvi, ze
      30.06.2015 21:38

      jak taková zemička udělá takovou sekyru? Ani celá jejich země nemá takovou hodnotu...další kostlivci se již zubí ve skříních:-)))
      el mrcoch
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data