Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Příliš mnoho Američanů těží z neustálých válek

Víkendář: Příliš mnoho Američanů těží z neustálých válek

05.07.2015 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojené státy nevyhrávají své války, protože vítězství představuje v jejich válčení pouze sekundární cíl. Vítězství a prohry na ně ve válkách, které se jich přímo nedotýkají, nemají přímý dopad. Prohra neznamená, že dojde k invazi na domácí půdě či k ničení měst. Následuje seznam důvodů pro nikdy nekončící války:

Za prvé, války udržují velmi ziskové kontrakty dodavatelů, granty univerzit, které se zabývají strategiemi, či finance pro vývoj dalších zbraní. Kdo si během války dovolí zpochybňovat téměř jakýkoliv výdaj na „obranu Spojených států“?

Za druhé, pokračující konflikty odkládají nutnost učinit těžká rozhodnutí týkající se omezení výdajů na obranu. Týká se to například uzavírání nadbytečných vojenských základen, omezení nevyužívaných systémů a jiných zdrojů plýtvání.

Za třetí, začít s válkou je historicky populární způsob, jak mohou králové či prezidenti získat popularitu. Odkloní tím totiž pozornost od domácích problémů, které vyžadují účinná řešení. Například George W. Bush vyhrál volby s tím, že vyrovná veřejné rozpočty, provede reformu systému zdravotní péče, obnoví rozpadající se infrastrukturu, a podobně. Válka ale všechny tyto problémy odsunula do ústraní a tento prezident byl znovu zvolen poté, co deficity a dluhy ještě více vzrostly.

Za čtvrté, soukromí dodavatelé na dlouhotrvajících krizích vydělávají. Pokud panuje mír, jejich příjmy jsou na rozdíl od běžných vojáků nulové.

Za páté, z konfliktů těží celá komunita ve Washingtonu. Různí intelektuálové neustále hovoří v televizi, nové projekty a výzkum vytvářejí pracovní místa, vládní granty financují „výzkum nepřítele“. Ti, kteří nesouhlasí, jsou kritizováni za to, že straní nepříteli. Všichni ve Washingtonu se cítí být velmi důležití.

Za šesté, kabelové televize mají větší sledovanost a tudíž i větší příjmy. Namísto nudných zpráv se 24 hodin denně vysílají záběry z války.

Za sedmé, válka prospívá kariérám armádních činitelů. Dříve byl výcvik vojáků velmi unifikovaný s tím, že každý měl být schopen nahradit padlého vojáka. Důstojníci pak byli povyšováni na základě jejich zkušeností. Dnes je tu dlouhá řada důstojníků, kteří čekají na to, aby si mohli do svého životopisu přidat zkušenosti z válečného konfliktu. Ve válečné zóně pak nezůstávají ani rok, což nestačí ani na to, aby se s danou oblastí dobře seznámili. Čím delší konflikt je, tím více důstojníků má možnost získat „orazítkovaný lístek“.

Za osmé, Spojené státy si nemohou dovolit příliš mnoho válečných obětí a tak bombardují celá města a vesnice. Tím si vytvářejí neustále se obnovující nepřátele. Pokud by USA chtěly vítězit, musely by se smířit s mnohem větším počtem obětí. Namísto toho bojují dlouhé roky bez toho, aby se konflikt přiblížil svému konci.

Za deváté, jenom málo Američanů chce dlouhodobě studovat způsob života v jiných zemích, jejich náboženství, kmeny a zvyky. Britská říše hojně využívala chudé Skoty a Iry, kteří by doma nenašli práci. Spojené státy takovou možnost nemají.

Za desáté, americký Kongres si potrpí spíše na efekt než na skutečné vítězství. Kongresmani chtějí vypadat jako tvrdí státníci, kteří jsou populární u svých voličů. Kongres tak například pravděpodobně nikdy neschválí mírovou dohodu, která by byla přijatelná pro Írán a evropské spojence. Namísto toho je pravděpodobnější další válka.

Za jedenácté, válkám nahrává i vnitřní systém bezpečnosti. Do něj proudí stovky miliard dolarů, tudíž je potřeba neustálých hrozeb, aby tyto peníze tekly i nadále. Kdyby Spojené státy někdy skutečně vyhrály, řada dobře placených míst v FBI a v podobných institucích by byla zbytečná.

Za dvanácté, USA jsou velmi zranitelné ve své zahraniční propagandě. Různé národy požadují, aby zaútočily na jejich nepřátele. Například americký útok v Libyi byl založen na falešné informaci od jejich spojenců. Saúdská Arábie by byla ráda, aby Spojené státy zničily Írán, Turecko chce, aby zaútočily na Sýrii, Izrael by byl zase rád, aby zničily Irák.

Příliš mnoho Američanů těží z toho, že války nekončí. Spojené státy nejsou první říší, kterou tento problém tíží. V minulosti byly války omezeny svými náklady. Dnes si ale Spojené státy mohou půjčovat od zahraničních věřitelů. Pomysleme na to, jak by třeba Čína těžila z toho, kdyby se Spojené státy samy oslabily neustálým bojem s fanatiky a vytvořily si nepřátele v celém muslimském světě. Byli to američtí váleční jestřábi, kdo vytvořil ISIS a většinu chaosu na celém Blízkém východě.

Autorem je Jon Basil Utley.

Zdroj: The American Conservative


Čtěte více:

Praha otevře bez výraznějších změn, aktivita by měla být omezená
03.07.2015 8:48
Index PX ve čtvrteční seanci přidal 0,17 % na 988 b po vzoru FTSE100 ...
Ještě 150 let a eurozóna začne fungovat?
04.07.2015 6:00
Ekonom Robert Mundell přišel v roce 1961 s teorií optimálních měnových...

Váš názor
  • Keris
    07.07.2015 10:09

    Až uvidíš při nějaké katastrofě někde ve světě jako mohutné zemětřesení, záplavách, velkém suchu výbuchu sopky nebo hladomoru přivážet léky potraviny a podobnou pomoc, přivážet něco ruská letadla tak nám nech vědět. Humanitární pomoc o které nikdo neví co v těch kamionech přiváží, vždycky před další ofenzivou na ukrajinu, se raději nezmin'uj. A co nové příspěvky americké vědy a techniky přinášející nové objevy a vynálezy. Jedinné co vyrábí a dovážejí do celého světa Rusáci jsou ponorky obranné nukleární hlavice a bombardéry. A i ty jim havarují - již pátý, takže dokonce zastavili jejich výrobu. Proč se nezmin'uješ o těch pozitivních příspěvcích světovému míru. Ted' dokonce zkoumají právoplatnost osamostatnění pobaltských zemí. Ale na Aljašku si netroufnou. ze strachu aby nedopadli jako na Kubě s těma jejich mírovými raketami.
    Janoušek
  •  
    06.07.2015 9:03

    ....a po bohatých zkušenostech následuje majstrštyk: rusko /které amíci sice nikdy nenapadnou //tolik rozumu mají// a strašení s ním, což u přiblblých rusofobních a oráloanálních evropských státečků nato má skvělý efekt....kdepak američaní, to jsou hlavy....a furt a furt a furt jim to někdo žere...
    keris
    •  
      06.07.2015 11:20

      Ty to pro změnu žereš celý život bolševikům, tak se nevytahuj vumláčku.
      VM
      •  
        06.07.2015 13:15

        ....klasická odpověd jednosměrného blba....ještě že je takových čím dál méně....v názoru na celosvětového šiřitele demokracie....
        keris
        •  
          06.07.2015 13:28

          A ty nejsi jednosměrný? Už si napsal něco negativního o Putinovi a pozitivního o USA?
          Velkamedvědice
          •  
            06.07.2015 13:53

            nene, snažím se vidět vše objektivně.....ledacos si přečtu, viz článek ke kterému vedeme diskusi.... a vychází mi to, co mi vychází....tedy že politika usa a chování tohoto státu je příčinou nezměrného lidského neštěstí v jejich prospěch....přece nechceš, abych ti vyjmenoval jejich eskapády za poslední dobu....nakonec to, co hýbe dnešní evropou, tedy afričtí a syrští imigranti je také důsledek importu usa demokracie, kdy podporovali opozici proti tzv. diktátorům.....kaddáfí, husajn, asad....o jejich roli při vzniku al kájdy a islámského státu si štěbetají vrabci na střeše....necítím se ohrožený ruskem, potažmo putinem, nakonec i anexe krymu byla putinova reakce na zamýšlené zřízení další americké vojenské základny....a jestli mě někdo za moje veřejně prezentované tyto názory nazývá bolševikem a absolventem vumlu, aniž by byl více konkrétní k předmětnému problému, potom je to pouze důkaz svědčící o něm samém...
            keris
            •  
              07.07.2015 10:25

              Tos nás dostal vumláčku, že se vše snažíš vidět objektivně. Jenže o to se snaží každý a zrovna tvá snaha nemá žádný viditelný výsledek.
              ..
            • Keris
              06.07.2015 14:00

              Nějaké blbečky bez podpisu neberu vážně. Jinak tě rozumím, co chceš říct. Jen si mi nezdá, že bys na žádné činnosti USA neviděl nikdy nic pozitivního. Opravdu jsou to jen negativní satani a nikdy nikomu nepomohli, /třeba i v rámci sledování vlastních cílů/? A obráceně. Opravdu se jen rusové vždy brání agresi vrahů z Vall Street? o)
              Velkamedvědice
              • Re: Keris-VM
                06.07.2015 14:32

                Jen si mi nezdá...ty vole , co to je ? Ty si taky dobrá čecha jak sfině.
                Opeřený had
                • had
                  06.07.2015 14:42

                  Co máš za problém?
                  Velkamedvědice
                  • Re: had
                    06.07.2015 14:44

                    Ty si nikdy nepřeklepl na mobilu písmeno?
                    Velkamedvědice
              • Re: Keris
                06.07.2015 14:18

                ...jasně že nic není černobílé....každá akce vyvolává reakci a spouští řetězec dalších....usa jsou zcela jistě obrovsky ekonomicky silné právě pro uplatnění zásad demokracie v podnikání....bez byrokratických překážek atd....v tomto můžou být příkladem.....ale jinak...fakt si myslím, že toho mají hodně na svědomí, že svět si tak nějak zvyknul na skutečnost, že se serou do všeho a své zájmy prosazují na celé planetě....nakonec i červené karty proti legitimně zvolenému českému prezidentovi....víme, odkud byly....jaký mají mandát k tomu aby do všeho strkali rypák?....ten článek seshora to fakt vystihuje.....a putin je jasně v opozici, kdy jen reaguje na to, co nemůže nechat bez povšimnutí...měj se, jdu do bazénu....
                keris
                •  
                  06.07.2015 14:30

                  Ty taky.. Je to teď peklo to slunce. Vylézám jen v noci.
                  Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů