Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš: Řecko v eurozóně nikdy nemělo být

Babiš: Řecko v eurozóně nikdy nemělo být

06.07.2015 9:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Navzdory řeckému ne, které dali tamní obyvatelé v dnešním referendu podmínkám věřitelů pro další finanční pomoc, doufá vicepremiér Pavel Bělobradek (KDU-ČSL) v to, že zvítězí zdravý rozum. Jinak to nebude příjemné pro celou EU, napsal Bělobrádek v reakci na průběžné výsledky sčítání hlasů. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) Řecko nemělo v eurozóně nikdy být. Bývalý ministr financí a místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že byl patrně zahájen odchod Řecka z eurozóny.

"Každý svého štěstí strůjce. Bohužel, někdy zkomplikuje také život druhým. Doufám, že zvítězí zdravý rozum. Pokud ne, pak to bude nepříjemné pro celou EU, zejména státy eurozóny," uvedl Bělobrádek. Podle Babiše bylo to, že Řecko nemůže dluhy splatit, jasné už před pěti lety. "Tehdy evropští politici přesunuli pohledávky soukromých věřitelů na bedra svých daňových poplatníků a teď se jim to bude těžko vysvětlovat, kdyby museli část dluhu odepsat," napsal Babiš. Bez odpisu části dluhu ovšem nemůže Řecko podle něho současnou krizi zvládnout. "Euro nebyl jen měnový projekt, ale i hospodářský. Proto Řecko v eurozóně nikdy být nemělo," dodal ministr financí.

Podle Kalouska se další vývoj obtížně předvídá, to, že Řecko odejde z eurozóny, pokládá za nejpravděpodobnější. Cesta bude podle jeho názoru dlouhá, chaotická a bolestivá, což by mohlo zasáhnout eurozónu zbrzděním ekonomického růstu a zprostředkovaně i Česko. "Mohu se i mýlit, evropští lídři mohou přijít s nějakým rozhodným scénářem, který trhy naopak uklidní, a dopady to mít nebude," dodal Kalousek.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš podotkl, že řecká vláda tvrdila, že "ne" není o euru, ale o dalším jednání s věřiteli. "V případě 'ne' jde o to, zda to myslela vážně a co na to věřitelé. Řecko je prakticky v defaultu a tahle hra nemůže trvat dlouho. Žádný výsledek referenda nepřinese sám o sobě rozhřešení," napsal.

Výsledek řeckého referenda by měl zastavit sérii ekonomicky neefektivních a nesmyslných půjček ze strany věřitelů, je přesvědčen předseda ODS Petr Fiala. "Evropské státy ve snaze zachovat politické dogma stále užší politické integrace nenávratně ztratily 240 miliard eur. Tato praxe musí dneškem skončit," uvedl Fiala. Řecká krize by podle něho měla být i varováním pro Českou republiku před "socialisticky neodpovědnou ekonomickou politikou" i před "ideologicky motivovaným přistoupením k měnové unii".

"Řekové si vybrali ne a neodpovědná vláda premiéra Alexise Tsiprase slaví. Po vystřízlivění ale zjistí, že není co slavit," uvedl další místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Řecko podle něho promarnilo období, které mohlo využít jako v minulosti Portugalsko nebo Irsko, kterým se podařilo z krize dostat. Nejtěžší období by Řekové měli podle Ženíška už za sebou. "Bohužel si vybrali jinou cestu, přestože dohoda byla téměř uzavřena," dodal.

Podle místopředsedy ODS a europoslance Jana Zahradila by EU měla začít vytvářet pravidla pro odchod států z eurozóny. A protože Řecko zůstává členským státem, EU by měla podle něho v první řadě zajistit, aby Řecko dodrželo své závazky s geopolitickým dopadem - zejména ochranu vnější hranice unie a zajištění dodávek zemního plynu.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Kostky jsou vrženy, Řekové další úspory odmítli
05.07.2015 19:15
Výsledky hlasování v referendu potvrdily, že Řekové dohodu s eurozóno...
Zítra zasedne euroskupina, dohoda s Řeckem se bude hledat velmi obtížně
05.07.2015 21:39
Předseda Evropské rady Donald Tusk svolal na úterní večer summit zemí ...
Varufakis navzdory řeckému „ne“ odstupuje z funkce
06.07.2015 8:20
Řecký ministr financí Janis Varufakis dnes oznámil, že odstupuje z fun...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data