Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Nová fronta mezi Východem a Západem

Víkendář: Nová fronta mezi Východem a Západem

12.07.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Juozas Olekas je litevským ministrem obrany. Jeho rodiče trpěli vzpomínkami na to, jak je Stalin deportoval na Sibiř. Historie jeho rodiny tvořila i jeho identitu a dnes hovoří o tom, že Rusko je reálnou hrozbou. Tato země podle Olekase rozumí pouze jazyku síly a „pokud nedojde k razantní konfrontaci, její agresivita jen vzroste“. Je to patrné i z toho, že před sedmi lety Rusko zaútočilo na Gruzii a Západ proti tomu nijak výrazně neprotestoval. Nyní se to samé děje na Ukrajině a podle ministra mohou být další na řadě právě baltské země.

„Současná krize konečně probudila EU a našim varováním se konečně dostalo sluchu,“ říká ministr. NATO provádí vojenská cvičení a Spojené státy oznámily, že do Polska a baltských zemí umístí těžké zbraně včetně 250 tanků. Oznámení přišlo poté, co Rusko informovalo, že hodlá posílit svůj jaderný arzenál o minimálně 40 balistických střel. Řada Litevců, Lotyšů i Estonců vnímá své země jako novou frontu mezi Východem a Západem. Olekas nedávno obnovil povinnou vojenskou službu a v celém Pobaltí jsou patrné obavy ze zachování svobody a nezávislosti.

Baltské země byly součástí Sovětského svazu, nyní jsou členy EU a z politického hlediska se nachází mezi dvěma rozdílnými světy. Velká část jejich populace má ruské kořeny. V Litvě to je pouze 6 % populace, ale v Estonsku celá jedna čtvrtina a v Lotyšsku dokonce 27 %. Tato část populace žije většinou ve městech, je věrná své zemi, ale má svou vlastní identitu. Pro tyto země není postoj EU k Rusku pouze geopolitickou otázkou. Dotýká se přímo jejich domovů. Zároveň v těchto státech probíhá intenzivní hledání způsobu, jak se postavit k minoritám.

V lotyšském hlavním městě Rize má ruské předky celá jedna polovina a i zde stejně jako ve zbylých dvou zemích funguje politická strana, která reprezentuje zájmy Rusů. Vede ji nejúspěšnější politik s ruskými kořeny na Baltu Nils Usakovs. Jeho strana Harmonie je podporována zejména částí populace s ruskými kořeny. Nicméně Usakovs, který je nyní primátorem Rigy, tvrdí, že „jsou věrni Lotyšsku, NATO a Evropské unii“. Usakovs je prototypem integrovaného Rusa. Podporuje demokracii, má proevropské názory a nemá pochopení pro ruské nacionalistické postoje. Jeho strana stojí na sociálně demokratických principech a těžila z toho, že levicovější voliči v minulých letech volili pouze Rusy.

Po první světové válce bojovaly baltské země za svou nezávislost na bolševicích, ale v roce 1939 se Hitler a Stalin dohodli na tom, že spadnou pod sféru vlivu Sovětského svazu. Na rozdíl od Polska do nich ale nevtrhla Rudá armáda. Sověti zde pouze vybudovali vojenské základny a svůj vliv z nich šířili podobným způsobem, jako to nyní činí Rusko na Krymu. Nakonec ale byly z těchto třech zemí deportovány tisíce lidí, tisíce jich byly zabity. Litva, Lotyšsko a Estonsko nebyly schopny získat nezávislost až do roku 1990. Pak se staly členy EU a pro většinu lidí na Baltu to znamenalo definitivní návrat k Západu.

Asi 14 % lotyšské populace dnes tvoří Rusové, kteří se nestali lotyšskými občany. V Estonsku tvoří asi 6 % populace. Mohou v dané zemi žít, ale nemají volební práva a nemohou ve volbách kandidovat. Na první pohled není patrné žádné rozdělení společnosti, třetina sňatků v těchto dvou zemích je smíšená. V některých oblastech ale Rusové a zbytek společnosti žijí odděleně. Ti první sledují zprávy z Ruska, které jsou plné propagandy. Zbytek společnosti sleduje národní programy. Lidé jako Usakovs ale ukazují, že ruská propaganda není dost silná, aby vyvážila život v zemi, která ctí vládu práva a je členem EU. Když například Rusko zabralo Krym, Usakovs řekl, že celistvost Ukrajiny je nezpochybnitelná.

Baltské ekonomiky nyní nepoškozují ani tak sankce uplatňované proti Rusku, jako prudké oslabení rublu. Rusové si totiž už v řadě případů nemohou dovolit dovolenou či nákupy na Baltu. Přicházejí už jen extrémně bohatí Rusové a Lotyšsko se dokonce stává útočištěm pro ty, kteří se již v Putinově říši necítí doma. Ještě nedávno platilo, že když cizinec v zemi investoval více než 70 000 eur, dostal pětileté povolení k pobytu. Nyní byla tato hranice zvýšena na 250 000 eur, ale počet povolení i přesto roste.

Autorem je Jan Puhl.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Po 5 000 letech jsme v cíli
10.07.2015 16:15
Zřejmě dlouhá řada investorů a ekonomů má poměrně jasno: Krátkodobé i ...
Víkendář: Budoucnost patří solární energii
11.07.2015 8:00
Je jasné, že predikce týkající se velmi vzdálené budoucnosti nelze brá...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data