Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko přehledně: bleskové změny DPH; banky mají otevřít; burza zůstane zavřená

Řecko přehledně: bleskové změny DPH; banky mají otevřít; burza zůstane zavřená

20.07.2015 9:16, aktualizováno: 20.7. 8:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

V krizi zmítaném Řecku začne dnes platit výrazné zvýšení daně z přidané hodnoty. Sazby DPH vzrostou u řady zboží a služeb z dosavadních 13 na 23 procent. Zvýšení, které před pár dny schválil řecký parlament, je jedním z předpokladů zahájení jednání s věřiteli země o novém záchranném programu, napsala agentura DPA.

Řecký tisk přinesl seznamy zboží a služeb, na které se bude vztahovat zvýšená sazba DPH. Platit bude například ve všech barech a tavernách u podávaných jídel a nápojů. "Naše ouzo a musaka budou od pondělka, bohužel, dražší," řekl Kostas Sarafis, číšník v taverně Zorbas pod aténskou Akropolí.

Sazba 23 procent se bude napříště vztahovat i na všechny zpracované potraviny. Bude tedy platit například pro čerstvé nebo hluboce mražené maso, ryby, kávu, čaj nebo šťávy. Stejně tak podraží vejce, cukr, kakao, rýže, mouka a mléčné výrobky jako zmrzlina a jogurt; dražší budou i hnojiva, kondomy nebo toaletní papír.

Podle odhadů finančních listů přinese zvýšená DPH státu jen do konce letošního roku dodatečných 800 milionů eur.

Zvýšení sazby DPH je součástí prvního balíku úsporných reforem, které výměnou za finanční pomoc žádá eurozóna a kterou schválil řecký parlament v noci na čtvrtek. Atény si schválením reforem otevřely cestu k dojednání záchranného programu ve výši až 86 miliard eur. První z řady reforem se kromě DPH týkají penzí a řízení řeckého statistického úřadu.

Schválené změny nezměnily názor německé kancléřky Merkelová, ta opět odmítla možnost seškrtání řeckých dluhů. Dala však najevo ochotu jednat o snížení úrokových sazeb či prodloužení splatnosti, pokud bude Řecko plnit podmínky nového záchranného programu. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

"Řecko již získalo úlevy. Měli jsme tu dobrovolné seškrtání dluhu soukromými věřiteli, poté jsme prodloužili termíny splatnosti a snížili úrokové sazby. Nyní můžeme o takovýchto možnostech znovu jednat," řekla Merkelová v rozhovoru s německou televizí ARD.

Kancléřka nicméně upozornila, že "klasické seškrtání 30 či 40 procent dluhu není v měnové unii možné". Dodala, že o případných změnách splatnosti a úroků lze jednat až poté, co Řecko úspěšně projde první kontrolou nového záchranného programu.

Na nové finanční pomoci v objemu až 86 miliard eur se Atény s eurozónou předběžně dohodly v pondělí. Německý parlament v pátek spolkové vládě schválil další jednání o podrobnostech záchranného programu.

Z průzkumu agentury YouGov nicméně podle listu Die Welt vyplývá, že více než polovina Němců považuje plánovaný záchranný program pro Řecko za špatný. A téměř polovina by upřednostnila, kdyby zadlužené Řecko vystoupilo z eurozóny.

Alespoň jednou pozitivní zprávou pro běžné Řeky a jejich každodenní život je, že řecké banky by v pondělí měly znovu otevřít, výběr peněz však zůstane omezený. Vyplývá to podle agentury Reuters z dekretu řecké vlády. Banky byly v důsledku dluhové krize uzavřeny 29. června. Cestu k jejich otevření ve čtvrtek uvolnila Evropská centrální banka zvýšením objemu nouzového financování.

Výběry budou nadále omezeny, ale dekret nahrazuje denní limit týdenním limitem v objemu 420 eur. Lidé tak budou moci týdně získat z účtu stejnou částku jako doposud, nebudou však muset peníze vybírat každý den.

Řecké bankovní karty navíc budou moci jejich držitelé opět používat k platbám při pobytu v zahraničí. V platnosti však zůstávají omezení pro přesun peněz z Řecka i pro zakládání nových účtů, píše agentura Reuters.

Agentura Reuters pak s odvoláním na zdroj z řecké bankovní asociace uvedla, že banky jsou připraveny znovu otevřít, musejí ale nejprve dostat povolení od řecké centrální banky a vlády.

ECB ve čtvrtek umožnila řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů, když zvýšila limit půjček z programu nouzového financování ELA o 900 milionů eur z dosavadních téměř 90 miliard eur. Řecké banky jsou už delší dobu na penězích z programu ELA závislé.

Navzdory zprávám o otevření řeckých bank, aténská burza zůstane i dnes ještě uzavřená a obchodování se tak ani dnes neobnoví. "Dekret vlády nám neumožňuje otevřít," řekla agentuře Reuters mluvčí burzy. Nevyloučila však, že by se na řeckém akciovém trhu mohlo během tohoto týdne začít obchodovat.

Zdroj: ČTK, Reuters


Čtěte více:

Dva děsivé grafy z Číny
18.07.2015 14:00
Propad čínského akciového trhu nevedl k širší panice. I tak ovšem tato...
Asie: Většina akciových trhů v Asii oslabovala, dolů táhly trhy IT firmy a zpracovatelé surovin
20.07.2015 8:17
Akcie IT společností a zpracovatelů surovin vedly na většině asijských...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data