Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zvýšení DPH - tortura řeckého národa?

Zvýšení DPH - tortura řeckého národa?

22.07.2015 11:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Turistům procházejícím úzkými ulicemi centra Atén zvýšení ceny suvlaki, oblíbeného řeckého grilovaného masa na jehle, o 20 centů (pět Kč) nemusí připadat nijak vysoké. Pro číšníka Stavrose Giokase je však pondělní zvýšení daně z přidané hodnoty velkou starostí, píše agentura Reuters.

Zvýšení DPH požadované věřiteli Řecka výměnou za další balík pomoci přimělo restauraci, kde Giokas pracuje, zvýšit cenu suvlaki na 2,4 eura z 2,2 eura. Pro bohaté turisty ze severní Evropy je to stále dobrý obchod, pro Řeky zničené roky úspor je i mírné zvýšení ceny jedním z dalších důvodů, proč nechodit jíst ven.

"Lidé počítají každý cent, nejen za suvlaki," říká Giokas, který čeká na zákazníky v restauraci plné prázdných stolů pokrytých žluto-zelenými ubrusy.

Některé velké firmy se zahraničním vlastníkem jsou schopné absorbovat vyšší DPH na zpracované potraviny a veřejnou dopravu z 13 na 23 procent, aniž by to promítly do cen pro konečné zákazníky. Další podniky se ale jednoduše pokusí vyhnout dopadu daně na jejich příjmy zvýšením ceny, což je rozšířená praxe, která přispívá k ekonomickým problémům Řecka. Pro mnohé, kteří platí daň, ale neexistuje jiná možnost, než vybrat vyšší daň od svých klientů.

"Nemůžeme absorbovat náklady. Všechno zdražuje: rajčata, cibule, tzatziki," říká Giokas.

Zvýšení daně ovlivňuje nejen náklady na jídlo v restauracích, zpracované potraviny v obchodech a dokonce i sůl, ale také jízdné taxi a školné v soukromých školách.

Zvýšení DPH přišlo za necelý týden poté, co ho schválil parlament. Levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase se tak snaží ukázat dalším zemím eurozóny, že to myslí vážně s reformami požadovanými při zahájení jednání o záchranném balíku ve výši až 86 miliard eur, který Řecko potřebuje, aby se udrželo nad vodou.

Po celé zemi se však zaměstnanci, penzisté a ekonomové obávají dopadu růstu daní na populaci, která má problém s vysokou nezaměstnaností 25 procent, a ekonomiku, která má letos podle nového odhadu opět klesnout.

"Když mě všechno stojí o deset procent více, není moje penzijní kupní síla mnohem slabší? Je to jako snížení penze," říká 65letý Nikos Kulopulos.

Podle ekonomů Řekové nemají moc na výběr, než si připlatit, protože růst DPH do značné míry ovlivňuje zboží, bez kterého nemohou žít. "Je to určitě opatření způsobující recesi," uvádí Nick Magginas z National Bank. "Je zde ale dobrá šance, že to přinese očekávané příjmy, protože velká část úprav se týká základního zboží, kde není poptávka pružná."

Několik velkých mezinárodních maloobchodních řetězců působících v Řecku, jako je německý Lidl, zveřejnilo na svých stránkách reklamy, že nepřesunou vyšší DPH na zákazníky. Jiní však uvádějí, že jim jednoduše nic jiného nezbývá.

Jedním z takových je i jeden z největších řetězců supermarketů v Řecku Sklavenitis. "Věřím, že zvýšení DPH se nakonec převalí na konečného zákazníka, již pracujeme s marginálním ziskem," řekla mluvčí řetězce Melina Varustikuová. V souvislosti se zvýšením cen však také čeká mírný pokles poptávky.

Celkově lze říct, že velké podniky by měly být schopné absorbovat růst cen lépe, než malé, dodává analytik Alpha Finance Antonis Diapulis. Podle něj spousta menších podniků, jak restaurací tak v maloobchodu, se možná pokusí o drobné podvody, a nebude třeba vydávat účtenky, když to bude možné. "Celkově bude dopad negativní. To je jisté."

Velké starosti si dělají také řidiči taxi v Aténách. "Lidé nemají peníze, aby si zaplatili taxi, protože je krize. Nyní, s růstem, to bude ještě horší. Následně si já nebudu moci kupovat věci," říká 49letý Tassos Dritsas, který je řidičem taxi od roku 1988.

V jedné z kaváren ledové cappucino, které je mezi Řeky oblíbené, zdražilo z 1,6 eura na 1,8 eura. "Káva je stále produkt, který lidé budou kupovat, je to pro Řeky způsob života. Zvýšení DPH nebude velké. V našem případě pro konečného zákazníky se cena zvýší o 15 až 20 centů na produkt," říká Kostas Stavropulos, který nosí kávu zaměstnancům banky, která právě znovu otevřela po třech týdnech. I pro něj to však není jen otázkou ledové kávy. Po zvýšení DPH lidé podle něj budou muset přehodnotit svůj způsob života. "Musí změnit svůj denní režim a šetřit všude."

Zdroj: ČTK, Reuters


Čtěte více:

Boeing získal od FedExu zakázku za 10 mld. USD
22.07.2015 8:52
Americká strojírenská společnost Boeing získala od zasilatelské firmy ...
Dolaroví býci si dávají pauzu poté, co se EURUSD nedostal pod 1,082
22.07.2015 9:10
Co je víc Řecko, anebo firma, která vyrábí chytré telefony a počítače?...
Technická analýza - Na pozadí klesajících amerických výnosů odepisuje zisky i dolar
22.07.2015 9:20
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu na 1,...

Váš názor
  • 27.07.2015 14:17

    bych chtěl Kalušce pogratulovat...na stránce "obecná diskuze" má 25 příspěvků...řekl bych že takto ovládnout diskuzi umí jenom profík...btw. Patrio neuvažujete o mém návrhu ??
    el mrcoch
    • Re: Já
      27.07.2015 15:22

      myslím, že neuvažují. Mají zcela jiné úkoly a starosti . Nevšiml sis ?
      AMN
    • Re: Já
      27.07.2015 14:24

      Už to bude dobré, takové kulturní. Ukázalo se, že plodnou diskuzi ničím já pouštěním youtube a napadaním kolektivu patria. Tak je to správné. Sám teď nevím, na kolik jsem drzý, zda budu jen přesunut či vyeliminován.
      Velkamedvědice
      • Ono
        27.07.2015 14:29

        mi je to třeba fuk, ale někteří by eliminaci asi nepřežili...již dávno jsem vyzýval partu ať mi dá ban, nebo eliminuje toho psychouše...a nic:-))třeba zabere toto, znáš to?? https://www.youtube.com/watch?v=RTzDufySw0Q to bude asi silné kafe
        el mrcoch
        • Re: Ono
          27.07.2015 14:42

          o) Tak to je peklo. Teď si zcela narušil třídenní exibici o DPH...https://www.youtube.com/watch?v=fPl1js-2aJE
          Velkamedvědice
  • ... nerad se opakuji
    27.07.2015 14:06

    ... a nerad bych byl přesouván do Obecné diskuze Patria.cz. Ale nedá mi to a risknu to. V systému DPH je zakomponován tzv. "odpočet daně na vstupu". Ten je pro pochopení DPH kličový, a nemá žádnou analogii u jiné daně, DPH je v tomto unikátní. Snadnou analýzou lze velm bryskně dospět k závěru, že tento odpočet vede k tomu, že plátci na sklonku dne nezaplatí na DPH nic. Pokud jsou mezičlánkem (nikoli koncovým článkem) řetězce OP. A pokud už jsou koncovým článkem, pak neplatí DPH, pokud jsou investujćím subjekem, což podléhá souhlasnému sanovisku FÚ. Ve všech jiných případech vystupuje plátce v roli spotřebitele, a pak pochopitelně DPH platí, jako jakýkoli jiný spotřebitel. Přeshraniční OP jsem pro jednoduchost zanedbal, stejně jako reverese charge. Ale ani tam se nic zvláštniho nemění. Syntéza: plátce DPH neplatí DPH. Neznamená to pochopitelně, že plátci nejsou zasaženi DPH jiným transmisním kanálem. Ale platbou to neni.
    ☺lolek☺
  • ... to je radost
    27.07.2015 12:57

    ... když se na webu uhnízdí grafomaniacký trol.
    ☺lolek☺
  • To patria
    26.07.2015 20:06

    nechcete pro svou klientku - Kalušku - zřídit zvláštní vlákno, kdy by s ní diskutovali jen ti kteří o to mají zájem...samozřejmě po registraci, nikdo bez ní by tam nemohl...jenom námět:-))
    el mrcoch
  • kalka
    26.07.2015 17:55

    Proč protestují řekové proti zvýšení dph, když ho neplatí?
    VM
  • ... přátelé
    24.07.2015 10:58

    ... uděláte lépe, když se přesunete do Obecné diskuze Patria.cz.
    ☺lolek☺
  •  
    24.07.2015 10:49

    Příspěvek byl přesunut do Obecné diskuze Patria.cz.
    qwer
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.