Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Zasedání ČNB je zde - co se dozvíme o koruně, sazbách a devizových rezervách?

Rozbřesk - Zasedání ČNB je zde - co se dozvíme o koruně, sazbách a devizových rezervách?

06.08.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Po šesti týdnech je zde opět zasedání bankovní rady ČNB, které bude tentokrát atraktivnějším představením než jindy. S tím, jak se totiž koruna stále častěji snaží oťukávat intervenční hranici EUR/CZK 27,0 se množí spekulace o aktivitě či neaktivitě centrální banky na devizovém trhu. A o to více se čeká na výsledek srpnového zasedání bankovní rady, který by mohl napovědět, jakým směrem se ubírají myšlenky a snad i záměry našich centrálních bankéřů. Zvlášť, když na pořadu jednání bude i nová inflační prognóza, která bude nejspíše ve znamení zvýšení ekonomického růstu pro letošní rok a současně i výhledu inflace na konec letošního roku. Na druhou stranu ovšem prognóza inflace pro rok následující bude zřejmě oproti té květnové méně optimistická. Doposud totiž ČNB předpokládala, že už ve druhé polovině příštího roku dosáhne inflace cílové hodnoty. Jak se zdá s ohledem na vývoj cen energií, surovin a nakonec i zemědělských komodit, s inflací to asi nebude až tak žhavé.

O to zajímavější proto bude postoj bankovní rady k ukončení současného kurzového režimu. Nepředpokládáme, že by jej ČNB chtěla zkrátit s ohledem na tlak na devizovém trhu nebo pod dojmem vynikajících výsledků ekonomiky. O to zajímavější proto bude postoj bankovní rady k ukončení současného kurzového režimu. Nepředpokládáme, že by jej ČNB chtěla zkrátit s ohledem na tlak na devizovém trhu nebo pod dojmem vynikajících výsledků ekonomiky. Současně neočekáváme, že by jej chtěla naopak natahovat vzhledem k předpokládané nízké inflaci.

Vše tak nasvědčuje zachování statusu quo, který znamená uvolnění koruny až ve druhé polovině příštího roku. Změny by nemusely doznat ani úrokové sazby, byť část trhu sází na záporné úrokové sazby, jak už napovídají výnosy krátkých státních dluhopisů, které jsou aktuálně dokonce čtvrté nejnižší na světě.

Od dnešního zasedání bankovní rady tedy spíše očekáváme “pouze” úpravu prognózy směrem nahoru pro letošní rok a směrem dolů pro rok následující. Dočkáme se nejspíše i slovní intervence proti koruně, avšak k záporným sazbám ČNB s největší pravděpodobností nepřikročí. Nakonec vůbec není jisté, zda by koruně ulevily. Zajímavý by mohl být i postoj bankovní rady k rostoucím devizovým rezervám. I když ČR má stále ještě velmi daleko ke Švýcarsku nebo Dánsku, přesto soustavný růst rezerv (i z titulu přílivu EU fondů) není až tak příjemným trendem, jak by se mohlo dříve zdát.

Forex
Ačkoliv regionální měny včera během dne posilovaly, tak celkové změny kurzů byly malé. Korunu sice mohla těšit data o červnových maloobchodních tržbách, avšak vzhledem k těsné vzdálenosti od hranice kurzového závazku ČNB byl prostor pro posílení minimální. Podobně i maďarské maloobchodní tržby rostly v červnu rychleji, než se čekalo, ale dopad na forint byl i zde malý.

Dnes je v centru pozornosti zasedání ČNB spojené s projednáváním nové prognózy. Dočkáme se nejspíše slovní intervence proti koruně, avšak k záporným sazbám ČNB s největší pravděpodobností nepřikročí. Postoj bankovní rady k rostoucím devizovým rezervám by mohl přesto být zajímavý.

Kurz eurodolaru osciloval včera v relativně úzkém pásmu 1,08-1,09, přičemž o vzruch se staraly zejména americká data. Nejprve totiž dolar zklamaly údaje z amerického trhu práce (ADP report) za červenec, avšak následně americká měna začala ztráty mazat po vynikajícím reportu podnikatelské nálady z amerického sektoru služeb za stejný měsíc.

Pozornost se na eurodolarovém trhu již nyní soustředí na páteční oficiální statistiky z amerického trhu práce. Ty mohou dost zásadním způsobem ovlivnit pohled členů vedení Fedu (FOMC) na to, zdali zvýšit úrokové sazby opravdu již v polovině září. Podle našeho názoru jsou aktuálně šance vyrovnané, ale eventuální přírůstek nových pracovních míst nad 200 tisíc může rovnováhu vychýlit opravdu ve prospěch září.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.