Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kolaps čínských akcií a rady rakouské ekonomické školy

Kolaps čínských akcií a rady rakouské ekonomické školy

13.08.2015 13:27
Autor: Redakce, Patria.cz

I v dnešní době se najdou ekonomové, kteří jsou vyznavači rakouské školy. Pokud s ní nejste seznámeni, jde o směsici myšlenek, které se většinou točí kolem zániku fiat měn, návratu ke zlatému standardu a zodpovědnosti centrálních bank za tržní bubliny, kolapsy a recese. V poslední době se těmto myšlenkám opět dostává větší pozornosti, je ale dost těžké zjistit proč. Fed a jeho program kvantitativního uvolňování totiž ani zdaleka nevyvolaly vyšší inflaci. Několik let držela rakouskou školu nad vodou tvrzení, že inflace je před veřejností skrývána, že se přesunula na trh s aktivy, nebo že dokonce samotné QE je inflací. Nakonec ale zmlkli i ti největší zastánci těchto názorů.

Pak navíc přišlo prasknutí bubliny na trhu se zlatem. Zlato bylo pro zastánce rakouské školy velkou sázkou, protože mělo představovat pojistku proti konci moderní ekonomiky a návratu do středověku. Tato sázka ale moc dobře neskončila. Pokud byste na základě „rakouských“ argumentů koupili zlato na jeho maximech, do dneška byste ztratili více než třetinu svých investic. Pro vaše dobrou doufám, že jste tak neučinili, nebo jen s malou sumou peněz. Každopádně v době, kdy se Fed připravuje na zvedání sazeb, není pravděpodobné, že by došlo k nějakému opětovnému růstu zájmu o tuto školu.

Je ovšem třeba zmínit, že zastánci rakouské školy na internetu melou do omrzení o zlatu a inflaci, lidé jako Ludwig von Mises a Friedrich Hayek měli i jiné teorie. Některé z nich jsou dokonce zajímavé i dnes, a to ve vztahu k Číně. Jednou z nich je teorie špatných investic. Mises tvrdil, že recese vznikají proto, že příliš mnoho zdrojů bylo investováno do aktiv, která nebudou v budoucnu produktivní. Ve chvíli, kdy si to firmy uvědomí, je už pozdě. Nikdy ale nebylo jasné, proč by takové špatné investice měly vyvolávat recesi. Proč by firmy neměly co nejrychleji odepsat špatné investice a provést nové, produktivní? Rakouská škola to nikdy uspokojivě nevysvětlila (a nepomáhá ani její notorické odmítání matematických modelů).

Rakouská škola nicméně alespoň uznává možnost, že se korporátní sektor může dopouštět velkých a systematických chyb. Taková možnost ve většině moderních modelů založených na středním makroekonomickém proudu v podstatě neexistuje, protože ty počítají s racionálním očekáváním. Jak ale ukazuje právě Čína, promrhat lze obrovské množství zdrojů – například na města duchů či nadbytečné kapacity v některých odvětvích. To v této zemi následně vedlo k bublině na realitním trhu a její pomalé splasknutí zase pomohlo k nafouknutí bubliny na akciích. I ta ale nakonec praskla.

Tím se dostáváme k další rakouské myšlence týkající se nestability finančních trhů. Dnešní makroekonomie středního proudu stojí jen na začátku procesu, který by měl vést k většímu pochopení finančních trhů a jejich vlivu na ekonomiku. Rakouská škola to navrhuje už více než sto let a vývoj v Číně je dalším políčkem těm, kteří na bubliny nevěří. Má-li ale rakouská škola přispívat k našemu vědění více, musí sama více vybírat ze svých vlastních teorií. Například Peter Boettke z George Mason University je takové flexibility schopen, většina jeho kolegů ale pravděpodobně nebude schopná odvrhnout to, co celá desetiletí vyvrací reálný vývoj. Rakouská ortodoxie je na to příliš zkostnatělá.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg

 


Čtěte více:

Poptávka po zlatě se propadla na šestileté dno
13.08.2015 12:09
Chuť kupovat zlato pomalu ale jistě upadá a poptávka po žlutém drahém...
Překvapivá čísla o růstu řecké ekonomiky namísto kontrakce
13.08.2015 12:35
Řecká ekonomika se ve druhém čtvrtletí překvapivě vrátila k růstu. Tam...

Váš názor
  •  
    14.08.2015 1:26

    Je zajímavé jak pan Smith se trefuje do neproduktivních investic do činským měst duchů. Ty se jednou a tmožná brzy budou produktivně využívat po další vlně přesunu populace z venkova do měst. Mne by zajímala jeho pronikavá analýza produktivity investic nejméně tří miliard FEDem natištěných dolarů do zavedení demokracie a lidských práv v Afganistánu, Iráku a Lybie a kam by tyto skvělé investice zařadil ve svém preferovaném ekonomickém modelu. Nebo to může zkusit s 5 bilionovou investicí Viktorie Nuland do vymýcení korupce na Ukrajině.
    JJ
Aktuální komentáře
29.04.2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:04Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y