Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Možná, že Čína žádný záchranný plán nemá

Možná, že Čína žádný záchranný plán nemá

19.08.2015 11:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Vývoj v Číně sleduji hodně dlouho a většina komentářů, které jsem v souvislosti s její ekonomikou slyšel, vypadá v podstatě stejně: „Ano Čína má problém X. Ale vláda má plán, jak jej vyřešit a centrální banka disponuje řadou nástrojů, které k tomu může použít. Podívejte se na třeba na 3,7 bilionu dolarů rezerv!“ Krásným příkladem podobného uvažování je analýza, kterou provedl Zheng Liu z Federal Reserve Bank of San Francisco. Ta nese název „Je čínský růstový zázrak u konce?“ a na jejím konci se dočteme:

„Čínská vláda zveřejnila v roce 2013 plán na vyřešení strukturálních problémů a dosažení dlouhodobě udržitelného růstu. Reformován by měl být finanční sektor včetně liberalizace sazeb, fiskální politika a zejména posílení záchranných sociálních sítí. K tomu se musí přidat reformy v oblasti státem vlastněných firem a otevírání trhů a liberalizace měnového kurzu a kapitálových toků. Pokud bude Čína v oblasti reforem úspěšná, měla by se vyhnout pasti středních příjmů a dosáhnout rozumného dlouhodobého růstu.“

V některé jiné zemi bychom o pravděpodobnosti úspěšného provedení tak rozsáhlých reforem mohli hodně pochybovat. Ale tady hovoříme o Číně, jejíž vláda dokázala po 37 let navigovat ekonomiku tak, že rostla neuvěřitelným tempem. Víra v úspěšné provedení reforem se může zdát naivní, ale určitě pro ni hovoří dosavadní úspěchy vlády. I když ty určitě nejsou zárukou toho, že vláda bude úspěšná i nadále a v tomto ohledu je současný vývoj v čínské ekonomice velmi zajímavý a dokonce i hrozivý. Množí se totiž známky toho, že vláda žádný velký plán nemá, nebo se na něm není schopna shodnout.

Posledním příkladem je devalvace měnového kurzu. Je pochopitelné, že po několikaměsíčním posilování dolaru a slábnutí čínské ekonomiky vláda zatoužila po uvolnění vazby mezi renminbi a dolarem. Podaná vysvětlení byla ale zmatečná a Kevin Yao z Reuters uvádí, že „ve vládních kruzích se objevují stále hlasitější volání po ještě větším oslabení, které by pomohlo strádajícím exportérům“. Ministerstvo financí prý v této souvislosti bojuje s centrální bankou, která se snaží o to, aby se Čína zbavila své závislosti na exportech.

Podobný zmatek je patrný i na vývoji na akciovém trhu. Jak uvedl WSJ: „V jednu chvíli se regulátor snažil o zvýšení prodejního tlaku, zatímco centrální banka se pokoušela o zvednutí cen akcií.“ To nezní jako dobře koordinovaná vládní politika. Naopak, potvrzuje to úvahy o vnitřních konfliktech, které dříve čínská vláda tak ráda kritizovala u jejích západních protějšků a zejména u USA. Vítejte v klubu! Tím nechci říci, že čínská vláda se najednou stala neschopnou. Řada z nás je například překvapena tím, že zoufalá snaha o zastavení propadu na čínském akciovém trhu je alespoň prozatím v podstatě úspěšná. Čínská ekonomika čelí dlouhé řadě výzev a čínskou vládu tvoří chybující lidé, kteří čelí střetu zájmů a názorů. V tuto chvíli není ani zdaleka jasné, že by tato vláda měla nějaký životaschopný plán, jak pokračovat dále. Ale stále má k dispozici 3,7 bilionu dolarů rezerv!

Autorem je Justin Fox.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Buffett, Tepper - jak se legendární investoři vypořádávají s velkými ztrátami?
18.08.2015 15:54
Investoři mají za sebou těžký měsíc. Asi polovina akcií z indexu S&P ...
Philip Morris CR - Komentář analytika k výsledkům za 1H15
19.08.2015 9:52
Společnost Philip Morris CR dnes před trhem zveřejnila své výsledky za...
Eurodolar čekají smíšené zprávy z německého parlamentu a Fedu
19.08.2015 10:21
Dolar dnes na páru s eurem a jenem ztrácí. Eurodolar se zvedá po včere...

Váš názor
  • Čínské "potíže"
    19.08.2015 15:09

    Já bych v tom něco záhadného nehledal. US Dolar posílil od podzimu 2014 o masívních 20 % proti Euru i jiným měnám. Státy ,které mají svou měnu zavěšenu na Dolar tak mají potíže s exportem a Čína není sama. Namátkou- Jižní Korea, Indie, Singapur,...atd. Ale i samotné USA mají nyní o 6 % menší export zboží jak před rokem. Třeba Německo hlásí za červen krásný růst exportu 14 %, ovšem počítaný v Eurech. Počítáno ale v Dolarech , jde o mínus !!! 4 %. Celosvětový obchod se letos poprvé od roku 2009 propadne. Je totiž počítán v Dolarech. A ten je hodně silný. Myslím, že bude nutné oslabit Dolar. A pokud jde o čínský akciový trh. Ano, tam je problém v tom, že na něm spekuluje na zisk asi 90 milionů drobných čínských akcionářů, kteří mají z tamní burzy letadlo. Jejich vliv převažuje nad vlivem výsledků firem a celkovým ekonomickým stavem. Když se těchto 90 milionů rozhodne náhle vybírat zisky, jen těžko se bránit poklesu. Je to horská dráha ,nejdříve prudce nahoru, pak prudce dolů , tím se z burzy stává doslova -"Automat na peníze".
    xiluodu
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů