Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman, Stiglitz a Sachs prokázali Řecku mědvědí službu

Krugman, Stiglitz a Sachs prokázali Řecku mědvědí službu

19.08.2015 13:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Prominentní američtí levicoví ekonomové Paul Krugman, Joseph Stiglitz a Jeffrey Sachs prokázali Řecku velmi špatnou službu, když povzbuzovali radikály ve vládě Alexise Tsiprase k prosazování nezodpovědných plánů na odtržení od eurozóny a ostrou konfrontaci s evropskými věřiteli. Ve své globální kampani proti politice vládních úspor poskytly tyto osobnosti intelektuální krytí lidem přinejlepším ochotným k bezohlednému hazardu s řeckou budoucností a přinejhorším plánujícím uskutečnění svého snu o socialistickém převzetí moci. Napsal to na předním americkém zpravodajském serveru Politico novinář řeckého konzervativního listu Kathimerini Jannis Palaiologos.

Světově proslulí profesoři, dva z nich dokonce držitelé Nobelovy ceny, podle Palaiologose zájmům Řecku neprospěli zejména v době, kdy se prudce zhoršily vztahy mezi Aténami a věřiteli. V rozporu se skutečností tvrdili, že vinu za ztrátu vzájemné důvěry nesou výlučně věřitelé. V roli neformálních, avšak aktivních poradců radikálního ministra financí Janise Varufakise trvali na nutnosti hlubokého odpisu řeckého dluhu v podobě, která mezi evropskými partnery stupňovala nepřátelství k Aténám a pro řeckou ekonomiku ani nebyla nutná.

Varufakis sám řekl, že Sachs mu v době napjatých vyjednávání s věřiteli před řeckým referendem 5. července opakovaně radil, aby odmítl splácet řecké dluhy, pokud druhá strana nepřistoupí na řecké požadavky na zmírnění dluhu. Krugman při dubnové návštěvě Atén prohlásil, že strukturální reformy, které věřitelé požadovali, pro budoucí ekonomický růst země nic významného neznamenají. Po vyhlášení referenda vyzval Řeky, aby hlasovali proti návrhům věřitelů. K odmítnutí věřitelů a ke Grexitu, čili odchodu z eurozóny, nabádal Řeky i Stiglitz, napsal Palaiologos.

Další vlivný levicový americký ekonom a blízký Varufakisův přitel James K. Galbraith koordinoval na řeckém ministerstvu financí tajnou pracovní skupinu, která se zabývala technickou přípravou Grexitu a plánováním krizových reakcí na případné "agresivní" kroky věřitelů. Varufakis po svém odchodu z ministerstva přiznal, že na ministerstvu připravoval paralelní měnový systém a najal svého známého amerického počítačového experta, aby pro nový systém získal data tím, že se nabourá do počítačových systémů řecké daňové služby.

Tsipras se ale po referendu přesunul ke středu, uzavřel s věřiteli kompromis a vyčistil vládu od radikálů typu Varufakise a ministra energetiky a vůdce levého křídla strany SYRIZA Panajotise Lafazanise. Je tedy nejvyšší čas na to, aby jejich američtí rádci pohlédli realitě do očí a přiznali si, že v rukou takových lidí by opuštění eura vedlo ke katastrofě a beznadějnému chaosu, napsal Palaiologos.

Zdroj: ČTK, Kathimerini


Čtěte více:

Philip Morris CR - Komentář analytika k výsledkům za 1H15
19.08.2015 9:52
Společnost Philip Morris CR dnes před trhem zveřejnila své výsledky za...
Měnové války: Devalvace ztrácejí palebnou sílu obchodní zbraně
19.08.2015 12:43
Čínská centrální banka minulý týden devalvovala jüan a spustila tak dv...
Německý Spolkový sněm velkou většinou schválil třetí záchranný balík pro Řecko
19.08.2015 12:43
Německý Spolkový sněm dnes velkou většinou schválil třetí záchranný ba...

Váš názor
  • Pakt s Německem
    20.08.2015 18:35

    To :velkamedvedice V březnu 1939 se SSSR pokusil uzavřít dohodu se Západem proti Německu, byl odmítnut. O půl roku později v srpnu 1939 proto uzavřel dohodu s Němci. Až když ho odkopla Anglie s Francií. Nic divného. V zájmu svého národa to Stalin musel udělat.
    xiluodu
  • Ztráty
    20.08.2015 16:11

    To :velkamedvedice SSSR přišel ve válce o 28 milionů lidí. Takové číslo v Gulagu nezabil. To by v SSSR musel soustavně klesat počet obyvatel. Dohoda Hitler- Stalin přišla až poté , co byla odmítnuta Západem nabídka SSSR na společnou smlouvu proti Hitlerovi. Tu podal SSSR Západu den poté, co Wehrmacht 15.března 1939 vpochodoval do Prahy. Představa SSSR byla taková, že čtyři státy = Anglie, Francie, Polsko a SSSR by uzavřely smlouvu proti Hitlerovi. Pokud by byl kdokoli z nich napaden , šli by do války současně všichni čtyři. Moskva byla Londýnem a Paříží odmítnuta. Co následovalo už víme. Já bych postupoval stejně jako Stalin = získat pro sebe maximum času v přípravě na německý útok = posunout si hranice na Západ, aby to měl Hitler do Moskvy a Leningradu dál až zaútočí a v získaném čase zbrojit, zbrojit a zbrojit. Dnes se v naší televizí šíří řada žvástů o politice SSSR před válkou.
    xiluodu
    • Re: Ztráty
      20.08.2015 16:37

      SSSR uzavřelo v roce 39 dohodu s německem o neútočení. Tos nevěděl?
      Velkamedvědice
      •  
        20.08.2015 16:40

        Pozemky s v né dělili taky http://www.valka.cz/clanek_10483.html
        Velkamedvědice
    • Re: Ztráty
      20.08.2015 16:27

      http://paktystalinashitlerem.wz.cz/
      Velkamedvědice
      • Čus
        20.08.2015 17:00

        byli to vrazi...nic dalšího tam nevidím a ani bych to dál neřešil..ale je to na Tobě:-)
        el mrcoch
        • Re: Čus
          20.08.2015 17:08

          o) https://www.youtube.com/watch?v=vysM50Ia27M
          Velkamedvědice
  • Nemoci
    20.08.2015 16:00

    TO :.. Nemoci byly také mezi Indiány šířeny záměrně bělochy. Jsou záznamy o poskynutí oblečení nakažených infekčními chorobami. Není ti divné, že sám přiznáváš, že z populace Indiánů = 4 miliony, zemřely 3,4 miliony na nemoce ? Tedy 85 % ??? Dosud Indiánů pořád přibývalo a náhle skoro všichni vymřeli na nemoce ? To je divné. Zemřít na zavlečenou nemoc a nebo být zastřelen je skoro stejné, Zastřelení je alespoň rychlé. Jak by se třeba občanům Brna dnes líbilo, kdybych se tam nastěhoval třeba s chorobou Legionelou a celé Brno by následně vymřelo ? A dopadlo by jako ti Indiáni ?
    xiluodu
    • Re: Nemoci
      20.08.2015 16:12

      Ano nemoci byly také záměrně šířeny. Tedy existuje jeden věrohodný historický záznam o tom, že se o to americká armáda pokusila. Výsledek není znám. Na druhou stranu je známo mnoho případů, kdy k úmyslnému šířený prokazatelně nedošlo a vyhynuly celé indiánské kultury. Polde všeho bude podíl záměrného šíření zanedbatelný.
      ..
    • Re: Nemoci
      20.08.2015 16:01

      Konečně si přestal obvińovat američany. Zvěrstva kolonizátorů nikdo nehájil.
      Velkamedvědice
      •  
        20.08.2015 16:06

        Jáj, a koľko indiánov teda povraždila armáda USA a občania USA od r. 1776?
        Šaňo
        •  
          20.08.2015 16:14

          Střízlivý odhad by mohl být 300.000 na druhou stranu indiáni taky povraždili mnoho (nejméně 20.000) američanů.
          ..
          •  
            20.08.2015 16:25

            Jáj, to nie je veľa, veru hej. A prečo tých indiánov vraždili?
            Šaňo
            •  
              20.08.2015 16:31

              /Z dlouhé chvíle./ Jde o fakt, že evropani zabili indiánů více než američani, takže je trapné to házet jen na ně. To nezakecáš.
              Velkamedvědice
              •  
                20.08.2015 16:42

                Jáj, medvedica, Európania boli vždy vätší sviniari ako Američania, na tom sa shodneme bez problémka, veru hej. A nevieš náhodú prečo tých indiánkov vraždili?
                Šaňo
                • Jáj, medvedica, možno tiež nevie,
                  20.08.2015 17:26

                  prečo armáda USA vraždila indiánikov. Sám som sa touto otázkou zapodieval a neprišiel som na odpoveď, veru hej. Je to zrejme príliš ťažká otázočka, veru tak.
                  Šaňo
  • Stalin, Indiáni
    20.08.2015 15:51

    TO :velkamedvedice Stalina skutečně obdivuji za jeho výkon při likvidaci Hitlera. On jediný na to měl sílu a také to dokázal. Bez Stalina bychom dnes povětšině nežili, možná někde v Rusku za polárním kruhem v zemljankách. Uzemí Čech mělo být po válce kompletně poněmčeno, nepohodlní zastřeleni ,někteří vystěhováni. To ,že Stalin prováděl v Rusku čistky nepopírám, že stál za smrtí možná milionů také ne. Ovšem bylo to v Rusku ,něco jako oni Indiáni v USA. Mne se to netýkalo. Takže nad tím nebudu pořád brečet. Pro mne je důležité, že mým rodičům Stalin zachránil život.
    xiluodu
    • Re: Stalin, Indiáni
      20.08.2015 16:00

      Stalin povraždil více občanů SSSR, než padlo ve válce. Ale nebyli to indiáni, tak je to v pořádku. Stalin z Hitlerem se rozdělil území a nebýt toho, že Adolf zešílel a napadl Rusko, ty by se do nějaského osvobozování nikdy nezapojilo. Šlo mu o sféru vlivu. Ostaně většinu důležitých velitelů ruské armády taky pro jistotu sejmul. Kolik zařvalo ruských obyčejných vojáků užitých jako lidské štíty zařvalo zbatečně, netřeba to řešit. Nejsou to indiání. Ale indiány povraždili američané, tedy holan´dané, švédové, finové španělé a britové. Přičemž britové uznali americkou nezávislot po té. Rozumím přesně.
      Velkamedvědice
    • Re: Stalin, Indiáni
      20.08.2015 15:54

      Holanďané švédové finové, španělé, angličané prostě samí američané.
      Velkamedvědice
  •  
    20.08.2015 15:47

    Pak pochop, že američané žádných 7 milionů nemohli vyvraždit a přestań jimto přisuzovat. Amerika neexistovala.
    Velkamedvědice
  • Indiáni
    20.08.2015 15:44

    To :velkamedvedice Já chápu, že Indiány vybili Evropané. To ale na celé věci nic nemění. Tito lidé připluli z Evropy , vraždili na novém americkém území , pak se tam usadili a vytvořili svůj stát. Na uloupené půdě prosáklé indiánskou krví. Nikdo jiný tam vraždit ani nemohl, když tam žili dosud jen Indiáni. Pan Krejčíř, který se odstěhoval do Jižní Afriky tam prý zavraždil několik lidí. Přijel tam z Čech. Takže Česká republika za to může ? Že tam Krejčíř vraždí ? Tedy Německo, Itálie, Polsko, Rakousko, Irsko,...atd. jsou vinny tím, že jejich emigranti zabíjeli Indiány v USA ?
    xiluodu
    • Re: Indiáni
      20.08.2015 15:49

      nebylo to americké území. To je, jako bys přičítal keltům nádledky křižáckých tažení.
      Velkamedvědice
  • USA, Indiáni
    20.08.2015 15:35

    To : .. Wikipedie se na své stránce :Indiánské války, podrobně zabývá desítkami válek vedených evropskými kolonizátory a indiány. V závěru píše, že vědci zabývající se touto problematikou došli k těmto číslům. Před příchodem Evropanů do budoucích USA tam žilo 3 až 5 milionů Indiánů, roku 1900 = po skončení válek asi 250 000. Chybělo tedy 2,75 až 4,75 milionu Indiánů. Vědci uvádějí tři důvody : 1. Epidemie zavlečené do USA Evropany, 2.Války, 3. Snížení porodnosti Indiánů po vybití jejich mužů . Číslo ,které uvádějí statistici US census bureau je směšné. Prý bylo zabito za 100 let !! = 1799-1899 asi 20 000 bělochů a 30 000 Indiánů. Tedy 100 let !!! trvalo zabití lidí o počtu jednoho okresního města v ČR. Dnes máme v ČR mír a pohodu, a přesto je u nás, na území 100 krát menším než mají USA, ročně spácháno kolem 100 vražd. Za 100 let = kolem 10 000. Zdá se tedy , že se v Česku roku 2015 vraždí více jak na Divokém Západě USA v dobách divoké kolonizace ? Pán Bůh s námi ! Divoký Západ USA roku 1840 v Praze roku 2015 ! https://cs.wikipedia.org/wiki/Indi%C3%A1nsk%C3%A9_v%C3%A1lky
    xiluodu
    • Re: USA, Indiáni
      20.08.2015 15:49

      Jde o údaje z postupu americké armády, čísla o tom kolik indiánů zabili jiní běloši než ti z americké armády nemáme, ale nedával bych tyto oběti za vinu americké administrativě. Kolik indiánů zlikvidovali nemoci je těžké určit, ale jistou představu si můžeme udělat z kanadského ostrova královny Charlotte, kde byli indiáni poměrně dlouho (do začátku 20. století) izolováni. Před kontaktem s bělochy jich žilo na ostrově asi 15.000 po zavlečení nemocí jejich populace klesla během několika let na asi 500, žádné vyvraždování přitom neprobíhalo. V úrodné Kalifornii vymřel poslední indiánský kmen nejméně 50 let před příchodem prvních osadníků a zlatokopů. Celkem konzervativně lze odhadnout že za vymírání indiánů mohly z 80%-95% nemoci. Z 4 milinů indiánů tedy asi tak 3,4 milionu zabily nemoce, americká armáda 100 tis. a zbývajících 250 tis. britská armáda (před vznikem USA), osadníci a mezikmenové války. S údajem o 7 milionech se vrat do Bohnic.
      ..
    • Re: USA, Indiáni
      20.08.2015 15:43

      Vysvětlovat člověku, která najedné straně obdivuje Stalina a na druhé straně nerozená brity, španěly a podobně od američanů,, že amiračiné nezavraždili 7 milionů indanů je těžké. Zvlášt, když sám dokládá, že ty miliony byli zavraždeni v předchozích stoletích.
      Velkamedvědice
      •  
        20.08.2015 15:44

        a ještě si otiskne evropskými kolonizátory..
        Velkamedvědice
  • Vina států
    20.08.2015 10:58

    TO : he Když už připomínáš Němcům Druhou světovou, tak je třeba se rozhlédnout do USA, kde vyhladili 7 milionů Indiánů, 1899 napadli Filipíny = 1 milion mrtvých, 1964 - Vietnam = 2 miliony, 2003 - Irák - 0,3 milionu,..... tak můžu pokračovat koloniální Anglií, Francií,...atd. Je to ošidné, někoho vinit a jiného vynechat. Ostatně ,Hitler by nenastoupil, nebýt dvou věcí vzniklých mimo Německo. 1. Nesmyslně vysoké reparace po 1.světové a za 2. Hospodářská krize 1929-33 vzniklá na území USA.
    xiluodu
    • Re: Vina států
      20.08.2015 13:53

      ... ne-ne, světová krize vznikla v Evropě, konkrétně v Rakousku. USA bylo v té době největším věřitelem a exportérem světa. A krom toho, reparace byly důsledkem války, ale je pravda, že ani ta nevznikla na území Německa, ale opět, ano, správně, na území Rakouska. ... jinak bych Tě rád upozornil, že vyhlazovéní Indiánů opravdu nebyla světová válka, šlo lokální válčení Evropanů. A když Ty připomínáš Filipíny, já připomenu ruskokrymské války. Když Ty připomńáš Irák, já připomenu ruskou invazi do Afghánistánu. ... a tak bych mohl pokračovat.
      ☺lolek☺
    • Re: Vina států
      20.08.2015 11:55

      USA vedlo od svého vzniku do roku 1900 celkem asi 40 válek s různými indiánskými kmeny. Podle oficiálních údajů v nich zahynulo 19.000 bělochů a přes 30.000 indiánů. Počet obětí z řad indiánů bude ve skutečnosti dvoj, troj možná i pětinásobný, ale číslo 7 milionů je produktem chorého mozku.
      ..
    • Re: Vina států
      20.08.2015 11:34

      Zkus konečně pochopit, že i diáni vyhubili zejména Evrooani!!!
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data