Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příliš nadupaný Polaris?

Příliš nadupaný Polaris?

20.08.2015 17:05

V minulém díle této série jsme se spolu dívali na výsledky společnosti Harley Davidson a na vývoj její akcie. Pozorný čtenář si všiml, že do grafu s její cenou jsem vedle indexu SPX přidal i akcii společnosti Polaris. Ta v naší zemi určitě není tak známá jako HD, výjimkou jsou jen čtyřkolkáři a uživatelé různých terénních vozítek, včetně sněžných skútrů. V této oblasti jde o špičku, firma má ale ve svém portfoliu i motocykly (Indian, Victory). Do roku 2013 dokázaly akcie Polarisu generovat ještě mnohem vyšší návratnost než akcie HD. Po roce 2013 nastal zlom i u Polarisu, ale trend je na rozdíl od HD stále rostoucí:

b1

Zdroj: FT

Jaký fundament stojí za tak zářnou návratností? Tržby a zisky Polarisu se chovají až neuvěřitelně, jako podle nějakého pevně daného algoritmu – viz následující grafy. Návratnost vlastního jmění ROE pak dosahuje téměř 60 % a návratnost investic 35 % - jde samozřejmě o výjimečně vysoká čísla. Ta sice sama o sobě nic neříkají o tom, jak je akcie atraktivní (poměr cena/hodnota), ale ukazují, že tu máme firmu s pevnou pozicí na trhu a značkou, která je schopná hodně násobit do firmy vložené peníze.

b2

Zdroj: FT

Polaris svým tokem hotovosti nezklame ty, kteří by čekali, že na akcionáře toho zbude hodně poté, co firma zainvestuje do provozních aktiv. V roce 2014 Polaris na provozní úrovni generoval 529 milionů dolarů, po investicích firmě zbylo 282 milionů dolarů. Což je zhruba dvojnásobek vyplácené dividendy. Je ale dobré si všimnout, že loňský rok byl z hlediska historie výjimečně dobrý – provozní CF bylo mimořádně vysoko a investice mimořádně nízko.

b3

Zdroj: FT

Kapitalizace Polarisu nyní dosahuje 9,13 miliard dolarů. Beta společnosti se pohybuje na hodnotě 1,42 a požadovaná návratnost se tak může pohybovat u 10 %. Pokud vezmeme za základ naší úvahy dividendu z minulého roku, současná kapitalizace by byla ospravedlněná v případě, že by tato dividenda dlouhodobě rostla o 8,6 % ročně. A to není nízké číslo. Z doposud uvedeného jde v podstatě o první vadu na kráse, jenže dost podstatnou. Netvrdím, že akcie je předražená, ale investoři tu alespoň implicitně čekají hodně. Navíc se implikované růsty pohybují hodně blízko požadované návratnosti, což je často valuační past.

Nějaká další pozitiva? Na rozdíl od HD má Polaris hodně nízké zadlužení. V minulých letech pak firma onu růstovou laťku pokořovala a čtvrtletní výsledky ukazují, že růst toku hotovosti dále slibně pokračuje. Polaris se mi jako firma líbí (s „nadupanou“ akcií je to bohužel složitější) i proto, že se snaží zkoušet nové věci. Příkladem je následující vozítko. Je asi trochu odvážné tvrdit, že v zemích jako je Indie bude působit jako 3 v jednom (podle společnosti nahradí malý osobní vůz, malou dodávku a traktor). Také nevím, zda bude naplněn potenciál trhu odhadovaný firmou na 60 milionů lidí. Ale třeba u HD podobné projekty a pokusy čekat nemůžeme – značku by zřejmě spíše ničily, než aby jí pomáhaly.

b4

Zdroj: Polaris

Ač už se tím přeneseme na trochu jinou rovinu úvah, rád bych se ještě krátce věnoval jedné tabulce z prezentace Polarisu. Ukazuje, že hodnoty a ceny akcií „spotřebitelských“ firem jsou v konečném důsledku odrazem úspěšnosti marketingových válek a strategií. Tabulka porovnává motorky Victory a Indian (Polaris) a HD. Činí tak na úrovních: Motocykl, jezdec a značka. Podle Polarisu je Victory pro nezávisláky s „intenzivní energií“, zatímco HD pro ty, kterým záleží na image a jsou nekonformní. Značka HD vyjadřuje snahu o útěk do jiného prostředí a bratrství, Victory odvahu, Indian autenticitu, hrdost. Tak nevím - jak pevné jsou podobné „marketingové“ nohy, na kterých to vše stojí?

b5

Zdroj: Polaris


Čtěte více:

Švýcarský export hodinek nadále padá, drtí ho pokles dodávek do Asie i Apple Watch
20.08.2015 15:36
Švýcarský export hodinek se v červenci opět propadl vinou i nadále kle...
90 % bohatých rodin do třetí generace zchudne
20.08.2015 15:16
Stephen Lovell jako malý kluk navštěvoval své prarodiče, ocital se ve ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m