Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nesnesitelná tíha svobody vede Evropany k ISIS

Nesnesitelná tíha svobody vede Evropany k ISIS

22.08.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Co vede mladé evropské muslimy k tomu, že se vzdají života v zemích jako Francie, Německo či Velká Británie a chtějí se stát součástí Islámského státu? Pravdivá odpověď zní tak, že nevíme. Fanatismus všeho druhu znamená poddání se kolektivnímu cíli, který je prezentován jako něco, co přinese velkou odměnu a užitek. Fanatici dávají sbohem těžkým samostatným rozhodnutím.

Islámský stát je velmi zručný při využívání frustrace, kterou cítí mladí muslimové od Paříže po Bradford. Nabízí smysl života, ať už toho současného či toho příštího. Těží z aktivní podpory některých kazatelů a imámů z mešit. Manipuluje s hněvem, který v lidech vzbudila americká válka v Iráku a Afghánistánu, hněvem souvisejícím s životem na okraji evropské společnosti či frustrací z držení vězňů na Guantánamu.

Podobná vysvětlení ale stále nejsou dostatečná. Hodně lidí totiž čelí tvrdému životu, přesto však nezačnou řezat hlavy bezvěrcům, znásilňovat nevěřící ženy nebo se řídit právem Šaríja. Západu se nepodařilo zastavit metastázu džihádské ideologie. Některé organizace, které na ní vyrostly, byly sice poškozeny, ale Islámský stát stále dokáže získávat řadu přívrženců z široké řady zemí od Ruska až po Austrálii. Je tedy jasné, že těží z něčeho hlubšího. Možná to souvisí s touhou zbavit se břímě, které sebou nese svoboda.

Západní společnost jde dál a dál v tom, jaké svobody poskytuje svým občanům. Uvolňují se vazby spojené s tradicemi, s náboženstvím. Lidé si mohou vzít, koho chtějí, rozvést se, kdy chtějí, spát s kýmkoliv, zemřít podle vlastní úvahy a obecně si dělat vše možné. Zůstalo jen pár morálních hranic a možná už vůbec žádné. V tomto smyslu nabízí radikální islám záchranu či alespoň nějaký smysl. Nabízí život, který má jasně daná morální pravidla, dennodenní život je jasně definován. Islámský stát bere lidem svobodu, ale tím z nich snímá psychologickou tíhu, která je vysoká zejména na periferii evropské společnosti.

Mark Lilla nedávno psal o románu francouzského spisovatele Michela Houellebecqa. Ten vypráví příběh profesora literatury, který se nakonec rozhodne konvertovat k islámu. Lilla uvádí důležitou věc: „Houellebecq islámu přiřazuje stejné atributy, jaké náboženská pravice od dob francouzské revoluce přiřazuje ke křesťanství – silnou rodinu, morální vzdělávání, společenský řád, pocit, že někam patříme, smysluplnou smrt a zejména vůli po existenci ve formě jedné ucelené kultury. A poté realisticky popisuje ty, kteří odmítají přítomnost a sní o návratu do minulosti a nalezení obrazu, který byl ztracen.“

Lilla tvrdí, že Houellebecq vidí Francii jako zemi, která se potácí v krizi, jejíž počátek nalezneme před dvěma sty lety. Tehdy lidé vsadili na to, že rozšiřováním našich svobod dosáhneme větší spokojenosti a štěstí. Podle jeho názoru tato sázka nevyšla a Evropa tak čelí pokušení podvolit se těm, kteří tvrdí, že hovoří za Boha. V Evropě to jsou zejména muslimové. Někteří odvážně vystoupili proti Islámskému státu. Většina z nich jej vnímá jako zradu na jejich náboženství. Ale pokušení, které představuje útěk od svobody k fanatismu, který má odpovědi na všechny otázky, v dohledné době nezmizí.

Je zajímavé, že Vladimír Putin jako další nepřítel Západu útočí s podobnými nástroji. Tvrdí, že Západ je bezbožný, dekadentní a relativistický. Říká, že Západ chce globalizovat své „rozvratné“ hodnoty a často tak činí pod hávem podpory demokracie, svobody a lidských práv. V roce 1989 zvítězila svoboda. Ale každé vítězství zrodí protichůdnou sílu. Cesta do Raqqy je cestou od tíhy, kterou sebou svoboda nese.

Autorem je Roger Cohen.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Týden na měnách - Horší výhled tíží dolar
21.08.2015 17:11
Světových trhů se tento týden držela negativní nálada, ke které dala d...
TopFiveTech - Facebook opět kopíruje Twitter a ten zase spadl pod cenu z IPO
21.08.2015 17:20
Hewlett-Packard včera večer uveřejnil svoje finanční výsledky za uplyn...

Váš názor
  • Hledá se ..
    25.08.2015 13:44

    .. dobrovolník, který je ochoten za Babiše se Sobotkou (nebo za Rompuje s Barrosem) jít s kvérem bránit současnou ČR (EU) proti imigrantům. Zn: Odměna je život v současné EU pro jeho potomky. Hlaste se rychle jen prvnívh pět milionů přihlášených bude mít privilegium dostat metál z konzervy kosteleckých uzenin a pěkný mramorový náhrobek.
    ..
  • Perfektní studie
    25.08.2015 12:35

    Názor na perspektivnost a užitečnost imigrace z muslimského světa si udělejte sami. http://www.bezpolitickekorektnosti.cz/?p=44683
    hb
  • vynechejte USA vy trdla
    25.08.2015 12:04

    Tohle svinské "stěhování národů" mají na triku neomarxisté v Bruselu, včelke s Malmstrenovou. To ona už plánuje 10 let a vůbec se tím netají. Její pomatené výroky mohl slyšet kdokoliv z vás. Tvrdí, že Evropu zachrání 20 milionů imigrantů, protože prý na nás nebude mít kdo vydělávat důchody:-))) Směšná idealistka. Krom toho mají neomarxisté jednu stabilní ideu - sjednocovat národy. To jste už všichni zapoměli ta komunistická hesla?. Jejich socialistická internacionála totiž stále žije... a ovládá Brusel !!!
    Jesse
    • Re: vynechejte USA vy trdla
      25.08.2015 13:33

      Jáj, Jasejko, máte mŕtve spermie, s tým nič nenarobíš. Pozri Jasejko, mňa sa páčia noví Briti, napríklad tento britský fenomenálny športovec Mohammed Farah, veru hej: http://www.allxiiso.com/wp-content/uploads/2015/06/mo-farah-drug.jpg
      Šaňo
  • Robejšek vám to vy zabedněnci vysvětlí
    24.08.2015 11:59

    Vzpomeňte na bomardování Srbska ve prospěch Kosova (kdo vyzbrojil UCK?), na podporu čečenských hrdlořezů, na podporu Talibanu v afghánské občanské válce (kdo proti komu?), na destrukci režimů v Libyi, Sýrii. Robejšek v čase pořadu 7:30 až 10:30 min. : http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3455073
    Špaček
    • Re: Robejšek vám to vy zabedněnci vysvětlí
      25.08.2015 7:01

      ....a kdo má prsty v dnešní imigrantské hrůze, která evropu jako takovou zničí......šeptají si o tom vrabci na střeše....zase ti samí......ten exodus hlavně z afriky je někým řízený a financovaný.....putin to není
      keris
      •  
        25.08.2015 9:24

        To bufou nějací agitátoři, ti vrabci, pokud tvrdi, že Usa dává imigrantům peníze na cestě do evropy. Kdytsk vidíš, že 1O milionů muslimů zničí 600 milionů evropsnů?
        Velkamedvědice
        •  
          25.08.2015 18:06

          "Víc než organizovaný zločin Proto mlčí o tom, že tento zničující exodus je podle mnoha informací nejen dobře organizovaným byznysem, ale především dlouhodobým projektem některých západních převážně amerických "nadací". Informují o tom už i některá odvážnější "oficiální" média, která přitom vycházejí i z některých poznatků části stále více rozčarované zpravodajské komunity, jak o tom nedávno promluvil skrze rakouský list Direkt jeden z příslušníků armádní zpravodajské agentury. Uvedl, že „převozníci“ požadují za "jednosměrnou" jízdenku do Evropy mezi 7000 až 14000 eury, což je pro většinu Afričanů zcela nedostupná částka. Tato fakta jsou samozřejmě policii i politikům dávno známá. Je zjevné, že Afričané sami na převoz takové peníze nemají a je prý stále více indicií, že za tyto převozy platí Američané skrze specializované "neziskovky". Organizovaný zločin v přímém přenosu. A dokonce ještě něco víc. Barevná revoluce nového typu Takzvané neziskové organizace z USA vybudovaly kontakty a penězovody na zločinecké mafie v severní Africe a platí jim rozhodující částky za "export" lidí do Evropy. Často jde o „dceřinné společnosti“ nebo dokonce identické organizace, které organizovaly tzv. arabské jaro či barevné revoluce včetně Majdanu na Ukrajině. Podle mnoha expertů je nyní jejich cílem uvrhnout do chaosu celou Evropu. Smysl této operace je dvojí: Jednak dosáhnout ještě větší koncentrace moci Bruselu, který bude tvrdit, že jedinou cestou je další "integrace", jak to dnes zmínila kancléřka Merkelová. Současně však Evropu definitivně oslabit a učinit ji bezmocnou a zcela závislou na Velkém Bratrovi ze zámoří. Je třeba vědět, že všechny tyto "neziskové" organizace, placené převážně Georgem Sorosem a Davidem Rockefellerem, jsou současně přes různá "kolena" napojeny na státní penězovody v USA. Vše probíhá v koordinaci s americkými tajnými službami a Obamovou administrativou. "......vyjmuto z článku,možno dohledat.
          keris
          •  
            25.08.2015 18:18

            To se těm neziskovkám teda moc nedaří, viz. způsobu útěku hraničící s o hrožením života. Na kecy o tom, jak se amerika snaží rozvrátit svého nejdůležitějšího spojence nevěří. Dávky jim vyplácí německo atd, proto sem táhnou. Jak jednoduché. Ten mobil a zlato, o kterém píšeš, má každý cikán, o kterém taky píšeš. zajímavé, je, že za Vás studovali Syřané vysoké školy v ČR a dnes je hromadně popisuješ jako hordy zdivočelých negrů. A Austrálie multi kulti je a je dobře, že se umí ozvat, třeba ústy Gilardové. Skupinová obvinění je taky parádní věc. A svoboda slova, pohybu či náboženství? Jistě, ale jen pro nás a kdy se nám to hodí.
            Velkamedvědice
            •  
              25.08.2015 18:29

              ....polemizovat s tím článkem můžeš, můžeš si myslet co chceš, ale ujištuju tě, že tyto věci sleduju a nemyslím si, že je daleko od pravdy. prosím tě, kde berou ti černoši z afriky takovou spoustu peněz na převoz, když jsou tak chudí? a podvyživeně taky nevypadají. a syřany s černochy si nepletu, syřané jsou o něčem jiném - už jsem to psal - ve většině se jedná opravdu o uprchlíky, vesměs vzdělané a kultivované lidi, s rodinami. kdo je na vině exodu ze sýrie, kdo tam podporoval opozici proti assadovi až to dospělo do dnešní podoby, o tom asi nemá cenu se s tebou bavit.
              keris
        • USA nezskovky - ha
          25.08.2015 13:12

          http://www.bezpolitickekorektnosti.cz/?p=46559
          hb
          • Re: USA nezskovky - ha
            25.08.2015 13:18

            Ani slovo o tom, že USA financuje imigrantům cestu do Evropy...
            Velkamedvědice
            •  
              25.08.2015 13:41

              otevri oci toto je realita
              velkaamdvedice
              •  
                25.08.2015 16:32

                Co je realita. Tvůj blábol o ničem? O čem hovoříš?
                Velkamedvědice
              • Cetv
                25.08.2015 16:31

                Jistě, ty rozšiřuješ nenávistně každou americkou propagandu z radostí. Prázdnými výkřiky. Otevři odkaz a napiš , kde je ta tvá pravda! Nic o imigrantech placených Usa k cestě do evropy tam není. Keris to odvolal a kolega plácl odkau o něčem jiném. Tak své lži dolož!!! To není o názoru, ale o pomlouvání. Máš možnost bránit se odkazem klidně z protiamerickýck medií.
                Velkamedvědice
                • Re: Cetv
                  25.08.2015 18:21

                  ....nic jsem neodvolal, už neblbni prosím tě. ta situace s migranty je den ode dne horší a není toho, kdy by ve slavné eu rozhodl, co bude a jak to bude, jako např. rozhodl australský premiér. dnes to poměrně správně a odvážně řekl babiš: vybudovat obrovská záchytná centra v exponovaných oblastech schengenu- turecko, řecko.., použít síly NATO- je to na seznamu. mladí zdraví dobře vypadající chlapi v nejlepších vojenských letech přece nejsou žádní ubozí migranti, je to invazní armáda, výsadek. samozřejmě je od nich potřeba odlišit skutečné uprchlíky, rodiny s dětmi apod., zejména ze sýrie. jak jsi správně postřehl, němci už na to přišli a o motivu jejich jednání nechci spekulovat, ale klidně můžou uvažovat takto: necháme si uprchlíky ze sýrie /kteří mmch. jsou ve své většině vzdělaní a kultivovaní lidé/ , ty ostatní si rozeberte - černochy bůhví odkud, afghánce, pákistánce apod.
                  keris
                  • Keris
                    25.08.2015 18:31

                    Odvolal si, že útěky imigrantů financuje USA. A že jim dává peníze na cestu, mají na mobily apod. Nebo ne?
                    Velkamedvědice
                    • Re: Keris
                      25.08.2015 18:38

                      ....samozřejmě že ne, přece nebudu odvolávat něco, o čem sjem přesvědčen, že se zakládá na pravdě- tedy že v tom mají prsty amíci - viz část toho článku z rakouského listu direkt.
                      keris
                • Re: Cetv
                  25.08.2015 16:36

                  ale no tak kdo plati emigranty uz je jasne jen ne tobe,musis prestat byt naivni
                  velkaamdvedice
                  •  
                    25.08.2015 16:42

                    Takže další Tvá pomluva bez důkazů. Ten odkaz si ano neotevřel. Co jom platí, ty gumové čluny, průchod pod mořem nebo naskakování na náklaďák, na kterých riskujií život. Soukroumí panáčci si idělali na imigrantech byznys. A tys opět dokázal, že nejsi schopen doložit své pomluvy.
                    Velkamedvědice
                    • VM
                      25.08.2015 18:36

                      v dnešním marasmu nerozeznáš pomluvy a lži od pravdy...vše vychází najevo, pokud vůbec, časem, stejně jako doping. Kdo roz..ral svět je jasné. A ta šílená vlna se jen tak nezastaví. Na hodnocení je brzy, ale je jisté že nic hezkého to nebude. píši to už dlouho. Měj se!
                      el mrcoch
                      • Re: VM
                        25.08.2015 18:46

                        Když mi někdo napíše, dnešní války na východě a emigrace je způsobena i zásahy NATO , zmlknu a tím spíše budu řešit odpovědnist za odstranění despotických vlád, co klany drželi. Ale pokud mi někdo tvrfí, že amerika platí imigranty ta to, aby rozvrátili evropu, budu radši denentní sluníčkář. A to jsem doceka unaven z několika denní debaty z rádoby intelektuály, pro které je každý, kdo se ozve proti imigraci orimitiv a fašista. Fakt si mimochodem někdo myslí, že je současný stav v Evropě udržitelný?
                        Velkamedvědice
                        • není
                          25.08.2015 18:58

                          ale jak čteš některé názory tak je úlet z obou stran...já mám prostou obavu o budoucnost, nic konspirativního.. ti lidé se nemohou zařadit do společnosti , neumí jazyk, jiná kultura, zvyky, atd. Já egoisticky říkám "tuto válku(y) jsem nezačal, proč mám nést důsledky?? dříve nebo později....
                          el mrcoch
        •  
          25.08.2015 9:40

          ....můžeš si něco přečíst o roli amerických tajných sluzeb a amerických neziskovek....odkudpak berou ti chudí lidé tolik peněz na cestu, jaktože mají drahé mobily, na sobě velmi slušné oblečení a zlato......a k druhé části: jedna cikánská rodina je schopná udělat peklo ze života ostatních obyvatel paneláku, desítek lidí....vím to, přes zimu v paneláku bydlím a v tom sousedním ty cikány mají.....ostatně chánov, janov a podobné lokality, kde se přemnožili je věc obecně známá.....a tihleti cikáni jsou dětským ločárkem proti tomu, co se sem valí.....těch příkladů je taky dost....já zcela souhlasím s názory vyjádřenými např.v https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/08/08/o-uprchlicich-bez-statistik-zato-z-prvni-ruky/...
          keris
          •  
            25.08.2015 9:44

            Tos teda fakt nedoložil, že jim mobily a zlato kupují američané...Pak jsme se se ptal, kdy čekáš ten zánik evropy asi tak. Nepředpokládám, že by německo Francie a atk přestalo uprchlíky příjmat.
            Velkamedvědice
            •  
              25.08.2015 10:04

              ....jsem neříkal, že jim to kupují američané, oni ty věci prostě mají, nevím odkud a chudáci to rozhodně nejsou....a co se týče přijímání uprchlíků německem a francií, tak to já tedy předpokládám, že to zastaví......lidi si to vynutí....a potom teprve nastanou problémy u nás.....přece to musí mít nějaký konec, nebo sem chceš umístit půl afriky? a to nemluvím o jv asii....proč?......bych tedy chtěl vidět, jak by se zachovali oni, kdyby to bylo obráceně.....ti by s námi rychle vyběhli, jak se umí chovat by ti mohli vyprávět v jihoafrické republice nebo třeba rhodésii ----zimbabwe či jak se to jmenuje....přitom za vše, co tam mají mohou poděkovat bývalým tzv. kolonistům, koloniálním mocnostem, metropolím.....kdyby se nezačali vymezovat proti bělochům, kolonitzátorům, mohli tam dnes mít implemetovaný celý systém řízení a organizace státu se vším všudy a mít se stejně dobře jako v evropě....nebo jen o málo hůř, ale zcela jistě by tam vládnul pořádek a neválčily by tam kmeny, klany, náboženské skupiny a já nevím co všechno jeden proti druhému....sami si za ten bordel můžou a dodávky zbraní /holt byznys je byznys/ to podporují......se podívej v televizi třeba na ty tanky, ty možná před 25 lety brázdily libavou nebo doupovem.....
              keris
              •  
                25.08.2015 13:25

                http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/378595-nemecko-nevyhosti-jedineho-syrskeho-zadatele-o-azyl.html
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.