Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolarové utrpení akcií

Dolarové utrpení akcií

24.08.2015 17:45

Dětem se krátí prázdniny, některé z nich vnímají, že začátek školního roku se už blíží, jiné ale tuto informaci poměrně silně vytěsňují. Možná je to rozumnější přístup – proč si kazit konec prázdnin myšlenkami na školu, když na začátek školního roku a následujících 10 měsíců se stejně moc připravit nejde. Hedging proti škole prostě neexistuje.

I finančním trhům se blíží konec prázdnin. Nemám ale na mysli každoroční tržní okurkovou sezónu, ale blížící se zvyšování sazeb v USA. Možná k němu nedojde už v září, ale přece jen to běží jako voda. Na rozdíl od školáků je zde hodně důležité, zda trhy tuto informaci vytěsňují, či zda s ní počítají. U akcií se to určuje těžko, dluhopisové trhy žádné razantní kroky určitě nečekají.

Ohledně akcií je klíčové, že historie žádný důvod pro velké obavy nezakládá. Během posledních tří cyklů zvyšování sazeb k žádnému propadu nedošlo, někdy nastal vývoj opačný (věnoval jsem se tomu před několika týdny). Doposud jsme se ale spolu nedívali na obvyklý vývoj dolaru. Shodou okolností jsem zde přitom minulý týden v sérii Zaostřeno na blue chips hovořil o akciích Harley Davidson, před nedávnem také o Mattelu. Tedy o dvou firmách, jejichž výsledky jsou hodně poznamenány právě kurzovým vývojem. Jde jen o dva zástupce mnohem delší řady společností a to, jak budou akcie nakonec reagovat na zvyšování sazeb, se tedy bude hodně odvíjet právě od reakce dolaru.

Commerzbank nám naše bádání nad tímto tématem ulehčuje následujícími dvěma grafy. Ty ukazují vývoj kurzu dolaru během posledních tří cyklů. Je překvapivý, protože zvedání sazeb v USA žádné posilování americké měny nepřineslo, naopak. Takový vývoj by samozřejmě stavěl na hlavu současný rozšířený předpoklad: vyšší sazby v USA = silnější dolar. Pokud by měl dolar při zvyšování sazeb oslabovat, muselo by předtím dojít k tomu, že by přestřelil. A nebo by sice došlo k růstu sazeb v USA, ale ne k růstu sazeb relativnímu (ve srovnání s jinými významnými ekonomikami). Jinak řečeno, americký tah by vyvolal vyrovnávací protitahy jiných centrálních bank a na kurzu dolaru by se to nakonec projevilo jeho stagnací, či dokonce oslabením.

Dolarove utrpeni.png

Jak ukazuje druhý z uvedených dvou grafů, v minulosti se po zvýšení sazeb v USA skutečně nezvyšoval výnosový diferenciál (US vs. Německo, Japonsko a UK). Neexistoval tedy „výnosový“ důvod pro to, aby se dolar vydal směrem k prudšímu posílení. Čímž se dostáváme k tomu, že tentokrát to asi bude jinak. Ekonomika eurozóny se sice obvykle s určitým zpožděním vydává směrem běhu ekonomiky americké. Kéž by tomu tak ale bylo i tentokrát. Namístě je ale určitá skepse, což znamená, že ECB nebude Fed jen tak následovat. Onen „výnosový“ důvod pro posilování dolaru tedy pravděpodobně nastane, podobné to bude v případě Japonska. Jinak řečeno, pravý graf bude tentokrát pravděpodobně jinak a jinak proto bude i graf levý.

Pokud by se dolar choval jako během předchozích cyklů, měly by akcie typu HD, či Mattel to nejhorší z kurzového vývoje v podstatě za sebou, Pokud to je ale tentokrát jinak, na jejich výsledky bude sílící dolar ještě nějakou dobu doléhat. V podstatě do té doby, dokud USA zase nezpomalí, či eurozóna a spol. nezrychlí. Růst americké ekonomiky by měl akciím samozřejmě obecně nahrávat, při troše štěstí se tak stane i u rizikových prémií – pokud bude přechod na novou monetární politiku bez větších problémů.

Naprostá většina dat z USA bude stále více (pokud to ještě jde) interpretována z perspektivy končících sazbových prázdnin. Tento týden to platí zejména o naplánovaném Case-Shiller Indexu a spotřebitelské důvěře (úterý) a o nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti (čtvrtek). Někdo by mohl tvrdit, že investorské prázdniny už stejně razantně ukončila Čína, ale jde o úhel pohledu. I v tomto ohledu se totiž do značné míry bavíme o tom, jak bude reagovat Fed.


Čtěte více:

Armagedon nekončí (DAX -6 %, Nasdaq -5 %, dolar -2 %, ropa - 5 %)
24.08.2015 15:53
Prodejci drtí trhy napříč kontinenty, padají ceny akcií, komodit i mě...
Černé pondělí: Závažnost světových výprodejů v 5 grafech
24.08.2015 16:24
Dnešní černé pondělí odstartoval vývoj na trzích v Asii, která krvácel...
Apple Inc si došel pro políček v pre-marketu -9,7 %
24.08.2015 16:42
Ani těm nejobdivovanějším se dnešní výplach nevyhýbá, i když může být ...

Váš názor
  •  
    24.08.2015 21:24

    Vazeny pan Soustruznik, Vase technicke analyzy citam pravidelne a povazujem ich za dobre. Terajsi clanok by som hodnotil tiez pozitivne snad okrem poslednej vety. Otazka neznie, ako bude reagovat FED, ale skor by mala otazka zniet ako bude nuteny reagovat FED. Osobne si myslim, ze hlavnym problemom je petrodolar. V historickom kontexte ak vezmeme do uvahy 70 roky a zrusenie bretton wood systemu bol klucovy postoj Saudskej Arabie, ktora sa rozhodla predavat ropu za dolare. V sucasnosti bude tiez vela zalezat od postoja Saudov. Ti totiz zacali stracat jeden z najdolezitejsich trhov pre ropu t.j. cinsky trh. Odtial ich vytlacaju Rusi, ktori s Cinou uzatvorili fakticky dohodu o petroyuane. Osobne si myslim, ze aj cely ten cirkus okolo Ukrajiny uzko suvisi s touto tematikou. Takze dalsi vyvoj petrodolara zavisi od toho, ci sa USA podari petroyuan odstranit zo sceny. Saudi pri svojich socialnych vydajoch nutne potrebuju cenu ropy okolo 100 USD za barel. Pri terajsich cenach ropy im lahko moze hrozit druhe arabske jaro. Ak terajsie ceny budu pretrvavat dlhsiu dobu, mozno im Cina ponukne vyssie ceny, ale v Yuanoch. Ktovie. s pozdravom Eurofischer
    eurofisher
    • Ukrajinský cirkus.....
      25.08.2015 7:37

      Jen člověk omezené mozkové kapacity nebo někdo podporující Putina může nazývat situaci na Ukrajině cirkusem. Divím se jen že taky nepropaguješ petrorubl, jako ostatní zdejší rudoši. Rusko bude muset,za dnešní cenu ropy, do té Číny postavit plynovody alespon' čtyři. Ale kde na to vzít ? Kde je ta jejich společnice Venezuela od které si tolik slibovali - další zkrachovaný soci-komistát. Ted' už od těch Rusáků utíkaji I ti Kubánci, kteří si od nich pronajímali rakety a raději se dávají zase dohromady s důveryhodnějšími Amíky, po vlastních zkušenostech s Rusáky. Jen polomozek může věřit Rusku nebo si myslet že se najednou změní, když se nezměnili za posledních sto let. Tobě přeju brzké uzdravení.
      Staršina
      • Na urazky pologramotnych ludi obvykle nereagujem
        25.08.2015 8:42

        Na urazky pologramotnych ludi obvykle nereagujem. Teraz si vsak dovolim uviest niekolko faktov. Nemam rad ani Putina, ani Cinu a neznasam diktaturu akehokolvek typu. Co som uviedol, su vsak fakty. Dolar stoji a pada na privilegovanom postaveni jedinej meny, za ktoru sa doteraz dala kupit ropa. Zmluvou medzi Ruskom a Cinou je tento monopol ohrozeny. Cina a Rusko neunavne pracuju na tom, aby dolar prisiel o toto dominantne postavenie. Preto USA reaguju tym, ze sa snazia oslabit teoreticky slabsieho z dvojice Rusko Cina. Klucom k tomu je Ukrajina - vid. koncepcia V. Brezinskeho. Jeden z dlhorocnych tvorcov US zahranicnej politiky to potvrdil v minulotyzdnovom rozhovore - vid. H.Kissinger: USA chcu znicit Rusko. Ak nepoznas historicke suvislosti zamysli sa nad tym, ako postupovali USA voci statom, ktore chceli namiesto dolara prijimat platbu za ropu v inych menach S.Husajn chcel platbu za iracku ropu v eurach, Kaddafi zacal pozadovat platbu za ropu v zlate. Teraz Putin chce za ropu Yuan. Na Ukrajine sa odohrava obrovska katastrofa. Kazdy vojensky konflikt je hrozny. Zamysli sa aj nad tym, preco do EU prudia statisice ludi zo Syrie Lybie a ostatnych africkych krajin. A ak mas nejaky problem so svojim psychopatickym spravanim mozem ti odporucit iba jedno, daj sa vysetrit
        eurofisher
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university