Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měny rozvíjejících se trhů dostávají kvůli ropě a Číně

Měny rozvíjejících se trhů dostávají kvůli ropě a Číně "na frak"

26.08.2015 13:30
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Nejviditelnější pro investory jsou pohyby na trhu akcií. Ty se jenom třesou jak dopadne vývoj v Číně a také jak se budou vyvíjet ceny ropy na světových trzích.

O Číně se již delší dobu diskutuje jak si povede co se výkonu svého hospodářství týče. Pozoruje negativně laděná čísla z čínského hospodářství, které by měly indikovat zpomalující tempo čínské ekonomiky. Na to a na paniku na čínských akciových trzích zareagovala již poněkolikáte čínská centrální banka, která snížila jednoleté úrokové sazby o 25 bazických bodů. Jednoletá zápůjční úroková sazba se tak dostala na 4,6 % a jednoletá depozitní úroková sazba na 1,75 %. To, zdá se, dočasně zabralo. Alespoň na akciových trzích se normalizuje vývoj a přestáváme sledovat propady o sedm procent následovaný růstem o 5 procent.

S tím je spojen i vývoj na komoditním trhu, kde se ceny leckterých komodit potácí blízko svých dlouhodobých minim. Není tomu jinak ani u ropy. Ta se pohybuje kolem 6letých minim, když se například Brent, aktuálně obchodovaný za 43,11 USD, obchodoval na podobných úrovních naposledy na začátku roku 2009. Situace se nadále může vyhrocovat pokud se potvrdí, že čínský růst nebude takový, jaký se čekal, tedy sedmiprocentní, což je i cílem čínského premiéra.

Čína je vnímána jako jeden z hlavních konzumentů celé řady komodit, ropy nevyjímaje, případné další signály o zpomalování čínské ekonomiky by implikovaly snižování poptávky po ropě a tlak na pokles ceny.

Na následujícím grafu je vidět objem importované ropy za poslední léta do Číny. Na první pohled vidíme, že neustále roste, tento trend by se při zpomalení čínské ekonomiky měl přinejmenším zastavit a celkový objem importované ropy stagnovat kolem 27 až 30 mld.

oil

Ani na druhé straně trhu s ropou zatím nic nenaznačuje tomu, že by se přebytek ropy měl v dohledné době výrazně ztenčovat. Americká produkce díky novým technologiím frakování rostla v posledních 12 měsících na nová historická maxima od sedmdesátých let minulého století a USA se tak vrátily na ropnou mapu světa. Domácí produkce ropy se v USA podle EIA vyšplhala na 9,3 mil. barelů denně v týdnu končícím 14.8. Meziročně tak narostla o 771 tisíc barelů ropy denně.

Ani další významní producenti ropy nechtějí snižovat svojí produkci z rozličných důvodů. Rusko podle posledního reportu podřízeného úřadu ruského ministerstva energetiky dosáhlo celkové produkce v červenci tohoto roku 10,66 mil. barelů ropy denně. Meziročně jde o růst o 2,5 % v objemu těžby.

Ani státy OPEC nechtějí snížit svojí těžbu. Například Saúdská Arábie se již před několika měsíci nechala slyšet, že bude bránit svůj tržní podíl. Produkce Saudů, jak je patrné z grafu níže, od začátku roku vytrvale roste a červencová produkce se tak dostal na 10,57 barelů ropy denně a představuje tak plnou třetinu produkce kartelu. Celkově produkce ropy od OPEC poklesla kvůli poklesu produkce Spojených Arabských Emirátů a Iráku.
opec

Tyto faktory ovšem promlouvají v posledních měsících i do světa měnových párů. Podle zjištění Robina Brookse, George Cole a Michael Cahill z Goldman Sachs. Tyto dva světové faktory jsou aktuálně důvodem oslabování některých měn z emerging markets.

Situace, která nastává právě v tomto období připomíná Taper Tantrum z roku 2013. Tenkrát dolar ostře posílil proti měnám z emerging markets, ale oslabil proti měnám zemí G10 (Exhibit 1).

Tentokrát jsou faktory, které přiměly vybrané měny oslabovat proti dolaru nebo euru docela jiné. Negativní impuls přišel právě ze strany padajících cen ropy a také obav o růst čínského hospodářství a tedy i globální růst ekonomiky. Navíc není zcela jasné a s každým dalším krokem čínské centrální banky který není úspěšný, roste otázka zda devalvace juanu povede k vysněnému cíli.

fx
Na druhém obrázku (Exhibit 2) je znázorněn pohyb měn rozvíjejících se zemí proti dolaru nebo euru. Kde se na horizontální ose srovnává oslabení z roku 2013 s oslabením v roce 2015 na vertikální ose. Pod diagonálou jsou vidět dvě skupiny měn z rozvíjejících se trhů, které souvisí s ropou a druhá skupina je hodně svázaná s čínskou ekonomikou.

S tímto pohybem také souvisí nedávné posilování eura, které je podle Goldman Sachs dočasné a hnané hlavně obchody obchodníků s vysokou averzí k riziku namísto tvrdého fundamentu. Tok peněžních prostředků to potvrzuje, protože odtok kapitálu z emerging markets byl malý. Katalyzátorem pro oslabování eura může být již další zasedání ECB 3. srpna, kdy se očekává revize výhledu inflace k horšímu.

Zdroj: Bloomberg, Goldman Sachs 360


Čtěte více:

Diamanty jsou věčné: De Beers sníží ceny až o 9 procent a investuje do největších  trhů
26.08.2015 12:21
Diamantový průmysl se v současné době nachází podle analytiků ve velm...
Čtvrtletní zisk ruské Sberbank klesl o 44 %
26.08.2015 13:09
Největší ruské bance Sberbank klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 4...
Koh-i-noor Hardtmuth přesunuje výrobu z Číny zpět do ČR
26.08.2015 12:21
Společnost Koh-i-noor Hardtmuth, lídr v oblasti výroby a prodeje školn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách