Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Peer 2 Peer půjčování není investice

Peer 2 Peer půjčování není investice

29.08.2015 14:00
Autor: Pavel Daniel

Objem úspor českých domácností sice dlouhodobě pomalu roste, ale velká část Čechů nechává peníze na běžných či spořicích účtech, na kterých úrokové sazby neustále klesají. Lidé tak díky své nadměrné opatrnosti či dokonce neznalosti přicházejí o možné výnosy a řada z nich proto hledá investiční příležitosti, které by nabídly zajímavé zhodnocení. Na druhou stranu pravidelně spoří přibližně 40 % české populace, a to i přesto, že o možnosti investovat do podílových fondů ví pouze pětina osob a necelé dvě třetiny lidí považují investici do akcií za riskantní.

Na domácí investiční scéně se tak v poslední době objevují nabídky na investování do tzv. Peer 2 Peer (P2P) půjček. Někteří provozovatelé lákají investory na zhodnocení až 30 procent za rok. Jenže o vysokých rizicích s tím spojených mluví málokterá společnost. Je vůbec reálné získat takový výnos? „Musíte si uvědomit, že investice do P2P systému není dost dobře možno porovnávat například se spořicími účty, protože se jedná spíše o investiční produkt a s takovými by měla být srovnávána jeho výkonnost,“ řekla Pavla Hávová, mluvčí ČSOB. Investiční specialisté ale mají jasno. „I konzervativnější investoři můžou na trhu najít investiční produkt, který v sobě nenese zbytečná rizika,“ řekl Aleš Jorda, manažer útvaru Spoření a investice ČSOB. „Naším cílem je klientům vysvětlit, že investování do fondů může být jednou z cest, jak zhodnotit své peníze a zároveň ukázat, že nejde o nic složitého či nedostupného, jak se spousta lidí domnívá,“ doplňuje Aleš Jorda.

P2P půjčky klepou na dveře

P2P půjčky jsou, jednoduše řečeno, finanční službou, která propojuje lidi, kteří si chtějí levně půjčit s těmi, kdo jsou ochotni jim peníze za dohodnutý úrok poskytnout. A to bez přímé účasti bank. Prostředníkem je internetový systém. Zemí doslova zaslíbenou P2P půjčkám, je Velká Británie. Objem P2P půjček tam od ledna 2015 do června 2015 dosáhl hodnoty 1,2 miliardy liber. Mezi největší provozovatele těchto systémů patří společnosti Zopa, Ratesetter a Funding Circle. Outstanding těchto úvěrů na britském trhu byl ke konci června 2015 3,2 mld. liber.

Veřejně dostupná čísla říkají, že průměrný zisk investora do P2P systému, tedy toho, kdo uloží peníze do firmy, která je pak půjčuje dál, se ve Velké Británii pohybuje mezi cca 5 – 6 %. „V České republice kolegové zaznamenali odhadované výnosy u Peer to Peer systémů u dobrých investorů zhruba 6,5 procenta, u průměrných čtyř procentní výnos za rok,“ uvedla Pavla Hávová. Podle britského provozovatele P2P systému Ratesetter je default rate těchto úvěrů pod 2 %, Zopa zaznamenala nejvyšší default rate v roce 2008 (v době finanční krize), když dosáhla hodnoty 5,54 %. Někteří z provozovatelů P2P (například zmíněná Zopa) tvoří i speciální fondy, ze kterých jsou pak hrazeny ztráty investorů – k outstandingu úvěrů u Zopa v objemu 500 milionů liber je tvořen fond ve výši 1,9 % z tohoto outstandingu.

Češi hledají výnosnější investice

Statistiky ale posílají P2P společnostem jasný vzkaz – Češi se v rámci investování vyznačují konzervativním či vyváženým profilem. „My jsme takovým klientům připravili službu Duo Profit, která je vhodná i pro úplné investiční začátečníky,“ vysvětlil Aleš Jorda. Duo Profit v sobě kombinuje investování do podílového fondu a spořicí účet. „Klient si sám volí, v jakém poměru chce částky mezi tyto dva produkty rozložit. Jeho balíček může obsahovat vyšší, rovnocenný nebo nižší podíl investiční složky,“ dodává Aleš Jorda.

Faktem ale je, že P2P společnosti se snaží oslovovat i v tuzemsku stále více potenciálních zákazníků. Například v roce 2014 si analytici České národní banky v jednom ze svých měsíčních Globálních ekonomických výhledů všimli, že: „to, že vysoké náklady odrazují některé firmy od žádostí o bankovní úvěry, je možné pozorovat také na růstu využívání nebankovního financování, i když makroekonomický význam není příliš významný“. A zatímco se například ve Velké Británii poskytlo za rok 2013 půjček P2P zhruba za miliardu liber a v USA dosáhl objem nových půjček 2,4 miliardy dolarů, v České republice se zatím první větší projekt P2P teprve rozjíždí. „Tuzemské firmy a investoři jsou dost konzervativní a fixovaní spíše na dlouhodobou spolupráci s tradičními bankovními domy,“ kontrovala na zjištění centrálních bankéřů Pavla Hávová.


Čtěte více:

Čína jako rozbuška?
28.08.2015 11:33
Mohou dnešní problémy Číny nastartovat vážnější krizi podobné té, kter...

Váš názor
  • P2P půjčky jako investice
    14.09.2015 12:06

    S něčím v tomto článku souhlasím a s něčím příliš ne. Je samozřejmě pravda, že nejde přímo porovnávat spořící účty a investice do P2P půjček. Na druhou stranu - ten argument ve stylu nenechte peníze ležet na spořících účtech a investujte do P2P půjček je celkem oprávněně postaven na tom, že úroky na spořících účtech jsou dnes prostě mizivé. Navíc už samotný fakt, že třeba ve Velké Británii, kde P2P platformy začínaly se půjčování a investování na P2P aukcích stalo výraznou částí finančního trhu a do P2P vstupují svým kapitálem i přímo banky ukazuje, že to není jen bublina způsobená reklamní masáží, ale má to na trhu své místo a své opodstatnění. Článek má pravdu v tom, že investice do P2P půjček nese i svá rizika. Tam, kde je možnost zhodnocení třeba těch 30% jde logicky o investici do rizikových půjček a nesplácení je tam častější. Tam, kde jde o investici do konzervativních půjček pro bonitní žadatele, jako třeba na Banking Online - www.banking-online.cz - je sice nižší výnos, ale zároveň i nižší riziko nesplacení. Takže investor v podstatě potřebuje menší diverzifikaci investic k tomu, aby snížil riziko, že díky výkyvu toho trhu se ocitne bez prostředků k investicím. Jako investice mají P2P aukce mnoho výhod. Například je možno investovat už malé částky - třeba na Banking Online je to od 1 000 Kč a najdou se aukce, kde se začíná i níž. Je možno investovat průběžně, protože se splácením půjčky se investorovi hned vrací část peněz, které může v investicích otáčet. Díky tomu může celkem pružně měnit výběr půjček a přizpůsobovat si riziko. Investuje do konkrétních lidí, takže pokud má na lidi "dobrý nos", může vydělat víc (a obráceně). Tento typ investic má prostě řadu zvláštností a myslím, že i v ČR si své příznivce najde.
    (nezadáno)
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university