Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční supertýden a americký náskok

Investiční supertýden a americký náskok

31.08.2015 17:45

Prázdniny definitivně u konce, čeká nás datový a možná i investiční supertýden. Přijde v něm celá řada čerstvých PMI, kralovat mu ale bezpochyby budou poslední čísla týkající se trhu práce a nezaměstnanosti v USA (pátek). Už minule jsem zde psal, že většina amerických ekonomických dat je nyní hodnocena téměř výlučně z perspektivy plánovaného utahování americké monetární politiky, tento týden na tom nic nemění, naopak. V úterý bude zveřejněna červencová nezaměstnanost v eurozóně, podívejme se tak na porovnání těchto dvou trhů práce a z něj plynoucí fakta a domněnky.

Čeká se, že nezaměstnanost v USA se bude pohybovat kolem 5,3 %, v eurozóně je cca dvojnásobek: 11,1 %. Sama o sobě by tato čísla implikovala, že eurozóna toho má v poptávkové stimulaci ještě hodně co dohánět. Prostá porovnání americké a evropské nezaměstnanosti ale nebere v úvahu to, kde se pohybuje nezaměstnanost přirozená, respektive ta, která nevyvolává inflační tlaky (NAIRU). Její odhad není triviálním cvičením, pokud ale uvěříme druhému z následujících obrázků, dozvíme se nemilou informaci: NAIRU v eurozóně je téměř dvakrát vyšší, než tomu je v USA. Pokud bude dodržen trend naznačený v grafu, eurozóna narazí na NAIRU jen asi rok po USA.

Investiční supertýden1.png

Celkově to tedy vypadá, že eurozóna toho nemá tolik co dohánět ani tak na straně poptávky (i když tam také), jako na straně nabídky. Osobně ale věřím tomu, že nabídková strana ekonomiky je do znatelné míry „endogenizovaná“ – i nabídkový potenciál se mění s tím, jak se mění poptávka (vyšší poptávka = vyšší investice, růst produktivity, vyšší mzdy, vyšší motivace pracovat ...). Čímž se dostáváme k prvnímu z výše uvedených grafů. Ten porovnává právě potenciál obou ekonomik a ani zde nevyznívá skóre pro Evropu nejlépe. Potenciál americké ekonomiky by podle projekcí mohl být téměř třikrát vyšší. A všimněme si, že k rozšíření nůžek došlo zejména po krizi, kdy US ekonomika přece jen nějak rostla, zatímco eurozóna se brodila útlumem a recesemi.

Proč je na tom americký potenciál lépe?

Výše popsané problematice jsem se zde dotknul před několika týdny, dnes bych rád doplnil jednu důležitou věc. Poslední graf opět porovnává odhady potenciálního růstu obou ekonomik (od Eurostatu a BVVA), obsahuje i rozdělení tohoto potenciálu na jeho hlavní tahouny: Růst produktivity, výši strukturální nezaměstnanosti, míru participace, změnu kapitálové zásoby a vývoj populace v produktivním věku.

I zde vidíme, že potenciál americké ekonomiky je znatelně výše, významně k tomu ale přispívá právě vývoj populace v produktivním věku (zeleně). Ta evropské ekonomice bude ubírat, zatímco té americké přidá více jak půl procentního bodu. V USA ale na tom jsou lépe i v oblasti kapitálové zásoby a produktivity (Evropa je na tom lépe s vývojem míry participace).

Investiční supertýden1.png2.png

Hodně se hovoří o Japonských ztracených dekádách, ale pohled na vývoj japonského produktu na hlavu ukazuje, že zase takový propadák to nebyl. Podobně můžeme hodnotit negativní tlaky na produkt a jeho potenciál odrážející demografický vývoj v eurozóně. Ale chleba se v oblasti potenciálního růstu láme hlavně u produktivity a kapitálu. A co je možná ještě důležitější, tyto dvě oblasti se přímo promítají i do konkurenceschopnosti. Pokud by fungovala zmíněná endogenizace, můžeme v eurozóně čekat zlepšení i zde.

Investiční implikace

Z vyloženě praktického investičního hlediska bych zmínil, že první dva grafy jsou relevantní pro eurodolar. V tom smyslu, že ECB určitě nebude držet politiku výrazně volnější než Fed tak dlouho, jak bychom se mohli domnívat při pouhém srovnávání míry nezaměstnanosti, či ve víře v to, že potenciál je v eurozóně a v USA cca podobný.

A i akcioví investoři by měli uvedenému věnovat alespoň minimální pozornost. Před časem jsem tu zmiňoval, že evropské akcie by mohly být atraktivnější než americké z jednoduchého důvodu: Valuace jsou našponované tu i tam, zisky jsou ale v Evropě mnohem níže relativně k předchozím maximům, než tomu je v USA. Vývoj posledních měsíců tuto tezi vyššího potenciálu evropských akcií nepotvrzuje, hodně do toho samozřejmě promlouvají problémy EM, na které je eurozóna citlivější. Bohužel ale i první z dnešních grafů do určité míry naznačuje, že meta daná předchozími ziskovými maximy v eurozóně je alespoň prozatím hodně vzdálená. Zatímco v USA je nyní potenciál produktu zhruba na předkrizových úrovních, o starém kontinentu se to říci nedá; (potenciální) zisky sice nemusí (potenciální) produkt přímo kopírovat, ale nezávislé na něm také nejsou.


Čtěte více:

Čínské tržní turbulence, makrodata z USA, jednání ECB ... týdenní výhled
31.08.2015 13:00
Z Číny, která se zásadním způsobem podílela na nedávných tržních turbu...
Šílený čínský černý akciový srpen
31.08.2015 12:51
Letošní srpen byl pro světové trhy šokujícím měsícem. Mnohé referenční...
Chicago v srpnu drží tempo, aktivita v podnikání dál expanduje
31.08.2015 16:08
Index podnikatelské aktivity chicagského ISM se v srpnu změnil minimál...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m