Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Phillips 66 – Buffettova sázka na energetiku

Phillips 66 – Buffettova sázka na energetiku

01.09.2015 17:30

Podle některých názorů dojde k obratu na trhu s ropou už příští rok, někdo spekuluje o tom, že fáze útlumu bude trvat pět let. A samozřejmě tu je alespoň teoretická možnost, že ceny ropy se nezvednou už nikdy. Tomuto scénáři stále moc nevěřím, pevný názor na to, kdy na trhu s ropou dojde k obratu, ale nemám. Zdá se, že rozhodující je na něm přece jen nabídková strana. Pokud bychom se tedy omezili na naprosté informační minimum, bavíme se s určitou nadsázkou o tom, zda dříve zbankrotují američtí těžaři, či Saúdská Arábie (viz zde nedávno zveřejněný článek se stejným názvem).

Ropné společnosti, respektive celá vertikála, se v důsledku slabých cen ropy už nějaký čas netěší velkému nadšení ze strany investorů. Zhruba od poloviny minulého roku u nich jde v podstatě jen o to, kam až ceny jejich akcií klesnou, ale existují výjimky. Na jednu z nich by se dnes rád zaměřil. Mimo onu výjimečnost je důvodem i to, že podíl v ní výrazně navýšila Berkshire Hathaway a řada investorů kroky pana Buffetta sleduje hodně pozorně. Hovořím o společnosti Phillips 66, ve které by nyní BH měla vlastnit cca 10 % podíl.

Jak je vidět z grafu, pan Buffett zde sází na akcie, které si v roce 2014 také vytrpěly své, v roce 2015 ale u nich byla „ropná minirally“ poměrně dost silná a od té doby akcie své zisky drží namísto toho, aby je pustila tak, jak to učinili někteří ropní giganti (viz Conoco).

b1

Zdroj: FT

Phillips 66 je nezávislou rafinérkou (k tomu přidává i chemii), její tržby od roku 2011 klesají, zisky prodělaly určité U – viz následující graf. Návratnost vlastního jmění i investic je na slušných úrovních, které s přehledem pokrývají požadované návratnosti.

b2

Zdroj: FT

Do vývoje provozního toku hotovosti tu hodně promlouvá velká volatilita pracovního kapitálu. Ten dovede přidat 880 milionů dolarů jako v roce 2013, či ubrat více než miliardu, jako v roce 2012, či 2014. Provozní cash flow se pak v posledních pěti letech pohybovalo od minim ve výši 2 miliard dolarů v roce 2010 až po 6 miliard v roce 2013. Jen v minulém roce, kdy bylo provozní cash flow zrovna významně sníženo pohybem pracovního kapitálu, nebyla firma schopna pokrýt své investice – CapEx svým provozním tokem hotovosti. Jinak tak činí bez problémů.

b3

Zdroj: FT

Vedení společnosti se zřejmě musí domnívat, že minulý rok byl z hlediska problematického toku hotovosti naprostou výjimkou. Ač bylo cash flow investicích v záporu, navýšilo dividendu i odkupy a akcionářům vrátilo více než 3 miliardy dolarů. Takový tok hotovosti by přitom z hlediska let před rokem 2014 mohl klidně být standardem.

Phillips 66 má vysokou betu (1,55), což ale u rafinérky nepřekvapí. Požadovaná návratnost se tu může pohybovat kolem 9 %. Kapitalizace je na 41,5 miliardách dolarů. Firma v minulém roce vrátila akcionářům asi 3,3 miliardy dolarů a pokud to vezmeme jako odrazový můstek, musel by tento tok hotovosti na ospravedlnění kapitalizace růst asi o 1,1 % ročně. Což se může zdát jako nepříliš vysoko položená laťka, ale samozřejmě se tím vracíme k úvodní diskusi o ropných cyklech, respektive ropných vrcholech.

U rafinérií platí, že nemusí svými výsledky přímo kopírovat vývoj na trhu s ropou. Pro jejich hospodaření je klíčový vývoj rafinérských marží, které jsou dány rozdílem mezi vstupními a výstupními cenami. Tedy v principu rozdílem mezi cenami ropy a cenami benzínu, nafty a dalších ropných produktů. V kratších obdobích může jít vývoj marží proti cenám ropy a došlo k tomu právě v předchozím čtvrtletí – viz následující graf s cenami ropy a některých ropných produktů. Menší flexibilita výstupních cen v prostředí klesající vstupních cen zajistila růst marží a překvapivě dobré výsledky rafinérek. Opačný krátkodobý efekt by přirozeně nastal, pokud by trh s ropou otočil (kvůli nabídkovým tlakům).

b4


Rafinérky můžeme svým způsobem vnímat jako takovou pružinu mezi spotřebitelem a trhem s ropou. Pokud je na tom spotřebitel dobře, pružina se natahuje – rafinérské marže rostou a postupně se to projevuje i na cenách ropy (pružina se růstem cen ropy opět smršťuje). Pokud poptávka slábne, pružina se stlačuje a postupně klesají i ceny ropy. Podobné je to s ropnými nabídkovými tlaky a tahy – vlivem cen ropy na rafinérské marže (viz výše). Pan Buffett se pak podle všeho domnívá, že je nyní dobré vsadit na tento mechanismus a očekávaný vývoj na trhu s ropou a jejími deriváty. Z výše uvedeného je pak jasné, že jeho sázka není co se týče finančního zdraví a schopnosti generovat tok hotovosti žádnou divočinou. Naopak přesně zapadá do jeho investiční filozofie. Konec konců o tom svědčí i 7,8 miliardy dolarů dluhu vs. 5,2 miliardám dolarů hotovosti v rozvaze a EBITDA 2014 ve výši cca 4 miliard dolarů.


Čtěte více:

Project Syndicate: Proč by měl Fed odložit zvyšování sazeb
01.09.2015 17:00
Centrální bankéři z celého světa se tento týden scházejí v Jackson Hol...
Luxusní skupiny vyčkávají na dopady čínského akciového kolapsu
01.09.2015 14:49
Pro západní výrobce luxusních alkoholických nápojů, oblečení, kabelek ...
Futures na Wall Street indikují strmý 2,5% propad; důvodem je opět Čína
01.09.2015 14:45
Futures na Wall Street indikují strmý pád poté, co čínský index PMI v ...
Automatizací je ohroženo 50 % pracovních míst v příštích 20 letech; jak do toho zapadá koncept
01.09.2015 15:30
Začněme citací z knihy Druhý věk strojů - práce, pokrok a prosperita v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data