Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: Příliš spoříme, málo investujeme, sazby moc neporostou

Pimco: Příliš spoříme, málo investujeme, sazby moc neporostou

11.09.2015 15:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Už před deseti lety hovořil Ben Bernanke o nadbytku úspor ve světové ekonomice. Jde o situaci, kdy zamýšlené úspory převyšují plánované investice, což vede k poklesu přirozené úrokové míry. Důvodů pro takový stav bývá uváděna celá řada, já mezi ty hlavní řadím následující: Historie – dlouhodobé důsledky finanční krize. Demografický vývoj – žijeme déle, ale nemusíme déle pracovat. Příjmová nerovnost – bohatí spoří více než chudí. Technologie – kapitál je levnější a není ho potřeba tolik. K tomu se přidává utahování opasků na rozvíjejících se trzích, které vyvolává tok kapitálu zpět na vyspělé trhy.

Je možné nějak kvantifikovat, jak se jednotlivé faktory skutečně projevují? Pravda je bohužel taková, že je to velmi složité. Přirozená úroková míra není přímo pozorovatelná a to samé platí o zamýšlených úsporách a investicích. Data ukážou jen skutečný vývoj, tedy i dosaženou velikost investic a úspor. Ty se musí vždy rovnat, vyjma možnosti, že by kapitál proudil na Mars. Ekonomové z Bank of England se přesto pokusili určit, které faktory jsou nejvýznamnější.

Od osmdesátých let klesly dlouhodobé reálné sazby ve světové ekonomice asi o 450 bazických bodů a podle BoE mají dlouhodobé trendy týkající se úspor a investic na svědomí přibližně dvě třetiny tohoto pohybu. Zbytek je odrazem nižšího trendového růstu a zbylých 50 bazických bodů zůstává nevysvětleno. Studie hovoří konkrétně o tom, že největší význam má rostoucí touha spořit a ta je zase z největší části funkcí demografického vývoje. K tomu se přidávají nižší veřejné investice a nižší ceny kapitálového zboží. Celkově tedy BoE potvrzuje, že pokles sazeb je klíčovým způsobem ovlivněn globálním nadbytkem úspor.

Podle mého názoru je pak pravděpodobné, že tento nadbytek bude časem ještě růst namísto toho, aby se zmenšoval. Důvody jsou následující: Demografický vývoj ve vyspělých zemích bude dál zvyšovat zamýšlené úspory, protože lidé se budou snažit hromadit majetek, aby byli zajištěni na delší období, kdy už nebudou pracovat. Možná to dojde až do bodu, kdy budou naše časové preference negativní. Jednoduše řečeno by to znamenalo, že si budeme budoucí spotřeby cenit více než spotřeby současné. Některým ekonomům to může znít jako rouhání, ale o této možnosti se už intenzivně diskutuje.

Druhým důvodem je pravděpodobný vývoj na rozvíjejících se trzích. I Ben Bernanke před deseti lety zmiňoval rostoucí přebytky běžných účtů těchto zemí. Nyní k tomuto faktoru ale můžeme přidat i rostoucí přebytky eurozóny a zejména Německa. Bernanke tvrdil, že pokud v Číně dojde k přechodu k ekonomice tažené domácí poptávkou a zvýší se růst eurozóny, přebytek úspor v globální ekonomice se postupně sníží. Ukazuje se však, že rozvíjející se ekonomiky trpí stále se prohlubujícími problémy a je tak pravděpodobné, že v dohledné době budou ke globálním úsporám ještě přidávat. Cyklické síly mohou nyní způsobit růst sazeb. Popsaný nadbytek úspor ale vytvoří hranici tomu, kam až sazby porostou.

Autorem je Joachim Fels.

Zdroj: Pimco


Čtěte více:

R. Koděra: DAX jako na houpačce;
11.09.2015 15:08
Roman Koděra, senior makléř Patria Finance, komentuje prakticky uplnyn...
Týden technicky - Dolar podlehl euru, proti jenu však zabodoval. Zlato a ropa opět pod tlakem.
11.09.2015 15:35
EURUSDJak je vidět na svíčkových formacích inside bar, tento jednoduch...

Váš názor
  • Spořil nebo investor?
    12.09.2015 18:43

    Rozdíl mezi spořilem (člověkem, který spoří) a investorem je jasný. Jeden ukládá peníze do banky a využívá "garantované" nízkoúročené produkty, druhý posílá peníze do ekonomiky a nechá je vydělávat. Jak na tom budou oba za 20 let, když budou odkládat 5000Kč měsíčně? Akciové trhy rostou cca 9% ročně a inflace je 2,5% ročně. Garantované produkty vynáší 1,5% ročně. Spořil : Vložil 1.200.000Kč. Na účtu 1.330.000Kč, s reálnou hodnotou 807.000Kš dnes. Ten člověk "přišel" o téměř 400.000Kč. Investor : Vložil 1.200.000Kč, na účtu 3.196.000Kč s reálnou hodnotou 1.982.000Kč dnešních. Ten člověk "vydělal" skoro 800.000Kč. Jestli chcete vědět, jak se stát investorem, zkuste projekt jakbytbohaty (tečka) cz
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data