Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezamýšlené Hitlerovo dědictví

Nezamýšlené Hitlerovo dědictví

13.09.2015 8:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Začátek září přinesl 76. výročí začátku druhé světové války v Evropě. Tato válka změnila celý svět, ale jak konkrétně? Hitlerovo rozhodnutí provést invazi do Polska mělo v první řadě za následek ukončení evropské hegemonie, která byla do té doby patrná ve většině světa. Během patnácti let od konce války ztratily Velká Británie, Francie, Belgie i Nizozemí své říše. Na konci druhé světové války už evropské národy neměly vůli, energii ani zdroje na to, aby si udržely svou moc v zahraničí. Pokoušely se změnám sice krátce vzdorovat, ale nakonec se samy podílely na zániku toho, co dříve považovaly za neměnné.

Došlo tedy k významné globální změně, která nebyla ani tak odrazem rezistence světa vůči Evropě, jako vyčerpáním Evropy samotné. Ta se musela po válce věnovat vlastní obnově a ambice vládnout jinde klesly k nule. Vůle získat dominanci nad cizími zeměmi byla vlastně nejvíce patrná u samotného Hitlera a následný zánik této ambice napříč celou Evropou je pozitivní věc. Spolu s tím ale přišla do Evropy i velká opatrnost a ta jí nyní ztěžuje rozhodování o věcech významných i méně důležitých.

Světu je určitě lépe bez Hitlera, a to samé pravděpodobně platí i o britském a francouzském imperialismu. Hitler takto určitě nepřemýšlel a podle mého mínění hovořil upřímně, když tvrdil, že britskou říši nechá na pokoji, pokud se Británie smíří s jeho vládou v kontinentální Evropě. Chtěl mír s Británií, aby se mohl vrhnout na Sovětský svaz. Britové nakonec sami řídili rozpad jejich říše a nad tím by se pohoršoval Hitler i Churchill. Jeho imperialismus a Hitlerův rasismus se v tomto bodě protínaly.

Říká se, že Napoleon hovořil o Britech jako o hokynářích. Myslel to samozřejmě jako urážku, která měla ukazovat, jak jsou Britové intelektuálně omezení, bez imaginace, důvtipu a ochoty hledat smysl a podstatu věcí. Ať už byla pravda o Britech jakákoliv, Hitler udělal hokynáře ze všech národů Evropy. Po válce chtěly tyto národy jen jediné: Žít. Pak se jejich ambice posunuly k tomu, jak se nejlépe uživit. Evropa je posedlá tím, jak vydělávat, a má strach z hlubších myšlenek. Hitler udělal z Evropy sekulární trosku a netýká se to jen jejího postoje ke křesťanství, ale i její dřívější kulturní hloubky.

Přirozeně, že s ohledem na uvedené je vlastně tou nejdůležitější částí Hitlerova dědictví rychlý růst moci Spojených států. Hitler sám se domníval, že jeho porážka představuje vítězství bolševiků. Ve skutečnosti ale znamenala triumf USA a jejich kultury. Ta redefinovala i evropskou kulturu a jejím hlavním šiřitelem nebyla Coca Cola, ale počítače. Ty se rychle rozšířily po celém světě a přinesly sebou způsob uvažování, který je typický pro jejich programování. Pro metafyzické věci či krásu nebylo místo.

Hitler respektoval Stalina, pro Spojené státy ale mnoho uznání neměl. Stalina chápal, Roosevelta ne. Hitler byl ovšem tím, kdo dotáhl Američany až do srdce Evropy, přestože to byla ta poslední věc, kterou by očekával. Hitler zničil hradby, které kolem sebe Evropa postavila. Zmrzačil celou Evropu, včetně Sovětského svazu. Bude se na něj vzpomínat kvůli hrůzám, které rozpoutal. Ale také kvůli řadě naprosto nečekaných dějinných událostí, které jím vyvolaná válka přinesla.

Autorem je George Friedman.

Zdroj: Geopolitical Weekly


Čtěte více:

Týden na měnách - Od Číny k Fedu
11.09.2015 17:11
Čína a Asie znovu hýbaly hlavními trhy, ale jejich vliv zeslábl a pozo...
Padne Schengen? Pokud ano, stejně se nic nevyřeší.
12.09.2015 8:30
Jedním z největších úspěchů Evropské unie je vytvoření největšího jedn...

Váš názor
  •  
    13.09.2015 21:46

    Sekulární charakter Evropy je její absolutní předností, výhodou a sílou. Evropa je normální svět, kde z náboženství se stala soukromá věcí jejich občanů a ne něco co zabírá veřejný prostor. Sekulární není ateistický, sekulární znamená, že náboženskou orientaci si každý nechává pro sebe a řekne ji jenom když chce a komu chce. Pokud nás někdo za tohle kritizuje, jenom potvrzuje, že americký náboženský fundamentalizmus, židovský fanatismus a islámský fanatismus se prakticky neliší. Fanatici všech zemí, spojte se!
    Vlado
    • Vlado, jsi trotl
      14.09.2015 13:14

      Sekulárním byl myšlen kulturní charakter Evropy. Jistě, že sekulární, ve smyslu oddělení náboženství od státu, je předností. Ale to proběhlo už v devatenáctém století. Avšak to, že Evropa ztrácí své vlastní ideje, ji vede do záhuby. Ve skutečnosti vzniká vakuum, které nahrazovaly ideologie, jako je fašismus, nacismus či marxismus a dnes hrozí, že to bude islamismus, tedy fundamentalismus opět náboženský... Hlupáci, komunisté a islamisté - spojte se. Vlastně, vidno na tvém příspěvku, už se spojili...
      Niemetz
      • Re: Vlado, jsi trotl
        14.09.2015 18:49

        Možná neublíží malé připomenutí - americká ústava říká "Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof", tudíž pokud je autorem článku Američan je potřeba překládat z americké angličtiny a ne podle vlastního uvážení. A jenom na okraj - diskuse se dá vést i bez urážek. To, že máte jiný názor z Vás nedělá mého nepřítele ani hlupáka, jenom člověka s jiným názorem.
        Vlado
  • Nezamýšlené Hitlerovo dědictví ?
    13.09.2015 13:42

    Tak by měl znít titulek . Potřebujeme hlubší historickou analýzu příčin druhé světové valky a hlavně znát, kdo měl motivaci k tomu , aby tento konflikt vypuknul a trval. Hitler byl křikloun,který uměl pracovat s emocemi davu.(Musolini byl šašek) Jeho působení se někomu vlivnému, hodilo. Otázka je:komu? Jeden člověk nic nezmůže. Muselo to být víc lidí , kteří měli vliv a kterým se jeho působení hodilo.
    Jan Plánička
    • Re: Nezamýšlené Hitlerovo dědictví ?
      14.09.2015 13:18

      Máš v tom hokej. Výkřik bez závěru. A hokej máš i v těch osobnostech: Hitler byl šašek větší než Mussolini, který nebýt jeho spojení s Hitlerem, jehož upřímně nenáviděl, vedl by zemi stejně jako Franco ve Španělsku dalších třicet let. Z dějinného pohledu však bylo dobře, že zmizeli oba, nácku.
      Niemetz
      •  
        14.09.2015 17:48

        Přesto , že se o druhou světovou válku zajímám pár desítek let, rad se nechám poučit, jak to ve skutečnosti bylo. To co jsem chtěl hlavně říct, že nevěřím tomu, že Adolf Hitlet byl tim zásadním hybatelem, který způsobil druhou světovou válku a to co v souvislosti s ní následovalo. Spíš je třeba se zaměřit na to, kdo ji financoval a kdo měl na ní zájem.(očekával s ní svůj prospěch)
        Jan Plánička
        •  
          14.09.2015 17:56

          Jasně druhou světou vyvolali Vietnamci, neboť doufali v nezávislost na Francii, což se po určitých peripetiích i stalo.
          ..
          • Všechny konflikty 19. a 20. století mají shodný původ ...
            16.09.2015 18:54

            V podstatě od momentu kdy se ostrovních velmocí zmocnil MŽ, tak neusiloval o nic jiného než jak ovládnut kontinent. Francie byla nejslabším článkem a měla se stát nástupištěm pro jejich plány, ale porážka Bonaparta v Rusku a následný Vídeňský kongres znamenal pro jejich plány stopku - dočasně. Ovšem plánu se nevzdali, v roce 1830 obnovili svou moc ve Francii a o 18 let později se o totéž pokusili i v Německém spolku a Uhrách a také v Itálii. Jejich úspěch byl jen částečný, ovšem podstatné je že si zachovali vládu ve Francii skrze zkorumpovaného Napoleona III. S jeho pomocí se pak pokusili dobýt i Itálii a zničit Alianci Tří císařů, což se jim zdařilo. Důsledkem byla Krymská válka a oslabení Ruska. Ovšem Rusko se znovu zmohlo a bylo potřeba proti němu opakovaně intervenovat. Tentokrát se toho ujal britský premiér Disraeli osobně a na Berlínské konferenci 1878 připravil za pomoci Bismarcka Rusko o plody San Štefanského míru, navíc se zrodil Dvojspolek Berlín-Vídeň. Následně byl v Rusku zavražděn car a jeho nástupce byl orientován na Francii (Alexandr III.). Narýsovala se smrtící osa budoucího konfliktu. MŽ poté zkoušel vyvolat válku Mezi Ruskem a Německem, což se mu nezdařilo, i když v roce 1895 k tomu nebylo daleko. Pak to zkusili z druhé strany a poštvali na Rusko Japonce a následně vyvolali v Rusku revoluci. Neúspěšně. Rusko vydrželo a pan Stolypin ho vedl k nebývalé prosperitě. Tak ho zavraždili v divadle - podobně jako Ejbi Lincolna. Zkoušeli vehnat Rusko do balkánských válek, leč marně, pan Rasputin jim zkřížil plány a báťušku od podobné pošetilosti včas odvrátil. Tak i na něj zosnovali atentát a to v klíčovém okamžiku roku 1914, aby nebyl v Petrohradě, když car rozhodoval odvolat či neodvolat mobilizaci. A rozhodl špatně a záhubně pro Rusko i Německo - cíl MŽ byl blízko! Vše dobře proběhlo, Rusko se vyčerpalo válkou, pak byla maličkost vyvlat puč v Petrohradě a dosadit tam svý agenty, zednáře Lvova a Kürbise (Kerenského). A když je německý oř Lenin odstranil, nasadili mu do kožichu Bronsteina, kterej jim dobře sloužil v Brest-Litowsku (kde mařil a oddaloval uzavření míru). Wilson navzdory slibům zachování neutrality, kterým se dostal do funkce, zavlekl USA do války která nebyla v zájmu lidu USA, ale jen úzké kliky. oligarchie která tuto zem ovládá. Rusko pak mělo být zničeno a vydrancováno. Tomu zabránil pan Stalin, který udělal jejich plánům další čáru přes rozpočet. A tak nezbývalo než poštvat proti SSSR opět Německo, s Hitlerem v čele. Od roku 1929 kdy byl Trocký definitvně poražen dostávala NSDAP peníze na účet i od MŽ! A zbytek záme .- obětování ČR, předhození Polska, podivná válka a ... finta s Pearl Harborem. Asi tak.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university