Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brazilské ekonomické fiasko

Brazilské ekonomické fiasko

21.09.2015 16:46
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Současný stav brazilské ekonomiky skutečně nabývá katastrofických rozměrů. Ať se na tamní hospodářství podíváte jakkoliv, nevypadá to s ním vůbec dobře. V posledních týdnech se jihoamerická země dokonce dočkala snížení úvěrového hodnocení na „junk“, což jen odráží zoufalý stav tamní ekonomiky. Brazilská vláda na to reagovala představením balíčku úsporných opatření za 17 miliard dolarů. Součástí tohoto šetřivého programu je i zmrazení přijímání nových zaměstnanců do veřejné sféry, rušení asi 1000 pracovních míst a zrušení 10 ministerstev.

S brazilskou hlavou státu to momentálně také nevypadá příliš dobře. Po zapletení do korupčního skandálu okolo státní ropné společnosti Petrobras se nyní musí prezidentka Dilma Rousseff vypořádat s recesí, vzhůru letící nezaměstnaností a rychle rostoucí inflací v době, kdy rozvinuté ekonomiky sužují spíše deflační tlaky a potýkají se tak s opačným problémem. Pro prezidentku je tak ekonomika Brazílie hotovou noční můrou.

Podle nedávné zprávy Deutsche Bank nemusí současná hlava státu navíc v úřadu setrvat příliš dlouho. Ekonomický scénář Brazílie je neuvěřitelně volatilní a Dilma Rousseff se v kontextu hospodářské recese v kombinaci s politickou krizí stává neoblíbenou a izolovanou figurou. S neustále stoupající nezaměstnanosti v situaci, kdy oživení není zdaleka na dohled, jakékoliv další špatné ekonomické zprávy mohou posílit tlaky ze strany opozice. Deutsche Bank se domnívá, že pravděpodobnost odchodu Rousseff z úřadu před vypršením politického mandátu v roce 2018 významně vzrostla zhruba na 40 procent.

Politická nejistota, která v současnosti opřádá brazilskou hlavu státu, tak jen posiluje těžkosti tamní ekonomiky a přispívá k volatilitě na finančních trzích, které se již i tak octily pod tlakem vlivem zpomalení čínské ekonomiky. Ani Brazílii se nevyhnula vlivu čínského faktoru, který hýbe globálními trhy a ovlivňuje již i rozhodnutí instituce jako je americký Fed. Pro Brazílii má navíc Čína jako hlavní vývozní partner obrovský význam. Posilující americká měna ještě ke všemu dostala pod tlak i brazilský reál. Při pohledu na následující grafy je jasné, že v Brazílii nyní z ekonomického pohledu neexistuje mnoho důvodů k radosti.

Akciový trh

Ibovespa.png
Ekonomická situace v jihoamerické zemi se odrazila i na propadu tamního hlavního akciového indexu brazilské burzy Ibovespa. Jeho vývoj za posledních 6 měsíců znázorňuje graf.

Podnikatelská důvěra

Business confidence BR.png
Hospodářská politika Rousseff, která se vyznačovala snížením úrokových sazeb a zvýšením fiskálních výdajů, úplně zdrtila tamní podnikatelskou důvěru napříč sektory i důvěru spotřebitelů v ekonomiku.

Spotřebitelská důvěra

Cosuemer confidence.png

Maloobchodní tržby
Br retail sales.png
Neustále rostoucí inflace v kombinaci s malou důvěrou v brazilskou ekonomiku a nižším reálným příjmem se negativně odrazila i na maloobchodních tržbách. (maloobchodní tržby modře, reálný pracovní příjem černě)

Nezaměstnanost
unemployment br.png

Míra nezaměstnanosti vylétla vzhůru, Deutsche Bank očekává, že v roce 2016 dosáhne průměrná nezaměstnanost 9 procent, oproti 4,8 procentu před dvěma lety jde téměř o dvojnásobek.

Brazilský reál
BRLUSD.png
Brazilská měna oproti dolaru ztrácí na hodnotě, oslabující reál posiluje domněnky, že by Brazílie nemusela být schopna splácet své závazky a sázky na default se prodražují.

Zdroj: BI, BBG


Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - aktualizace pro evropské trhy
21.09.2015 13:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Technická analýza - Dolar využil svátku v Japonsku a přetlačil tamní měnu o 70 bodů
21.09.2015 15:51
USDJPY: Měnový pár se dnes pohybuje vysoko nad hladinou denního pivot...
Prodeje starších domů v USA po třech měsících nečekaně klesají
21.09.2015 16:12
Z amerického realitního sektoru přichází po delší době nepříznivá zprá...

Váš názor
  • ty se jako tečka snažíš zviditelnit silou osobnosti.
    29.09.2015 7:34

    Já jsem jenom tečka a ty jsi Kalka. Kdo říká že ty jsi víc ? Jenom ty. tak já budu odedneška ".." lepší ? I kdybys byla tříkalka svoji omezenost nezatajíš. Ono to není ve jméně, ale co reprezentuješ a za koho kopeš nebo komu fandíš. A podle odpovědí na tvoje kalkoviny se nezdá že jsi ten nejostřejší nůž v šuplíku, at' se snažíš jak chceš. Podle odezvy a odpovědíi na tvoje příspěvky bych tě nešacoval ani na nůž vůbec, ale tak nanejvýš na škrabku. Učse učse učse )).
    ..
  • Blbost je nevyléčitelná at' na ni kalka bere co bere.
    28.09.2015 6:40

    Ta se s tím svým rudým praporem vždycky proběhne, prohodí pár svých parafrází a odejde bud' na plovárnu nebo bruslit. To záleží na počasi a její náladě. Jen aby jí to zdraví ještě chvíli vydrželo. Horší to bude až bude chodit v Lednu na plovárnu a bruslit vlétě na Vltavu. Kdyby si alespon' přečetla co se opravdu dějě ve světě nemohla by zde trousit svoje nápady. Každý kdo se jen troche zajímá a nechce oblbovat ostatní svými úlety si může snadno vyhledat jak na tom byla Brazilie před tím než se tam dostala ta tlupa socanů a zavedla tam system založený na korupci a kamarádíčkování. Proč jen ta Kalka musí ze sebe neustále dělat takovou číču - asi musí. Ona se musí ozvat a zviditeln'ovat i za cenu odhalování své mimo mísu filozofie. Nechce stát stranou. Asi si bere za příklad Annu Kareninu. Ta taky kdyby byla normální slušná ženská, tak se o ní svět vubec nedověděl a nedočet'.
    .
  • Brazilie přece bývala vyspělou zemí
    27.09.2015 10:55

    měla vyspělé hospodářství, zemědělství, nerostné ohatství a hlavně dřevařský a masný průmysl. Žeby to tam taky vzali do rukou socialisti jako před léty na Kubě nebo nedavno ve Venezuele. Nojo jsou vlastně taky v tom BRICS spolku Brazilie - Rusko - Indie - Čína - South Afrika. Proč se jim to všude kde jsou tak pokakává. Ještě že už to nemáme tady. Hned je vidět jak se nám vylepšuje ekonomie a my stoupáme. Už se jen zbavit těch starých struktůr a pudeto.
    .
  • Helemese klaun xiloúd už zase.....
    22.09.2015 12:34

    nasadil červenou čepičku a nos a znovu baví zdejší diskutujíci aby nebylo smutno. Ted' se kromě lhaní a poklonkování Rusámům dal dokonce na proklínání. Jak se může ta Amerika jen dostat ze svých problem, když musí čelit tak mocnému mágovi.
    Zataj
  • A kdy to bylo jinak
    22.09.2015 9:26

    Nepamatuji se, že by Brazílie na tom byla od roku 1822 jako ekonomický systém někdy dobře.
    • Re: A kdy to bylo jinak
      27.09.2015 11:13

      a díval si se na ty grafy, nebo jim nerozumíš. Nech si to vysvětlit od nějakého pát'áka. Jediné co jim stoupá je nezaměstnanost a bída. Měli silný autoprůmysl VW a dosud vyrábí po celém světě velice žádaná středně velká vlastní letadla Beamer.
      .
  • Brazílie
    21.09.2015 23:20

    Myslím, že třeba Řecko - člen NATO na tom také není zrovna dobře ! To je zase kamarád USA. A co třeba území USA - Portoriko ? To dluží 72 miliard a je už vlastně v bankrotu. Jde o státní území USA.
    xiluodu
    • Re: Brazílie
      22.09.2015 11:24

      Brazílie má vynikající možnosti a budoucnost, pokud přijde nějaké schopné vedení do čela státu. 200 milionů obyvatel, území velké skoro jako Evropa, tropické podnebí =možné až 3 sklizně plodin ročně, velká porodnost =mladé obyvatelstvo, obří zásoby nerostných surovin = žel. ruda, ropa, plyn, zlato, ...atd. To není staré přelidněné obyvatelstvo Belgie nebo Německa. Tam už čekají jenom na to, až konečně vymřou.
      xiluodu
      • Buliky
        22.09.2015 11:49

        Prave ta vysoka porodnost je stahuje nejvic dolu, uroven ekonomik všech zemi světa jasne ukazuji na to, ze cim vesti porodnost, tim vetsi bida. Nebo snad myslis, jako ta psy.chopatka Merkelova, ze když budes mit doma 5 deti místo dvou, budes si zit jako prase v zite ? To nam tady bulikujou jen z Nemecka do cele Evropy, uz ty Nemce neposlouchejte, jsou to manipulatori s lidma, s pravdou i s emisema !
        Kat
      •  
        22.09.2015 11:30

        Tyhle skvělé možnosti má Brazílie posledních 100 let. Dost možná se té skvělé brazilské budoucnosti nikdo z nás nedožije. Nefunkční systém dokáže zneutralizovat jakkoliv skvělé výchozí podmínky. Viz. venezuela, země s největšími ropnými zásobami, kde je na příděl i hajzlpapír a nejpozději příští rok je čeká bankrot.
        ..
    • Re: Brazílie
      22.09.2015 5:18

      Co takhle Kanada-USA-GB-Francie-Německo-napiš nám jak to s nima taky jde s kopce.Kde ted' udou brat Rusáci peníze na stavbu vojenské základny v Syriji. Na ty ani nejsou potřeba tanky a děla.
      .
      • Kondice ekonomik
        22.09.2015 9:17

        No, USA mají státní dluh 102 % HDP, to je nesplatitelné nikdy. Německo postupně vymírá, zachraňují ho jen mladí černí nebo islámští přistěhovalci. Za pár let už nebude na světě žádný Němec, jenom pár černo -bílých míšenců na tomto území. A taky pár stovek mešit. Rusk use ještě nedávn předpovídat totální krach díky sancím a pádu ceny ropy. Od března ruské devizové rezervy opět stoupají a ruská ekonmika letos propadne asi o 4 %, což je stejné jako se stalo USA v roce 2009. Děkuji Rusku za jeho zapojení do války proti fanatickým islamistům v Sýrii. Ten milion běženců co máme v Evropě je pozůstatek podělaných US agresí v Iráku a Lybii. USA tedy rozhodně neděkuji, nemám za co,. Naopak, proklínám je.
        xiluodu
        • Re: Kondice ekonomik
          22.09.2015 12:25

          Lidi musí být opravdu strašný blbci, když se do tý zadlužený ameriky kde je ten život tak špatný jen hrnou a přitom z toho Ruska bez dluhů, kde je tak dobře utíkají a snaží se usadit jinde. To mi hlava nebere, nebo tvoje teorie musí mít někde nějakou chybu.
          .
          • USA a migrace
            22.09.2015 15:02

            Do USA se stěhují jen dva typy lidí, chudí latinos z Mexika, asi jako k nám nyní běženci z Afriky a pak kapacity v oborech, které třeba Evropa nezaplatí - viz. náš chirurg Pomahač. Nejsem ani jeden tento typ a tak bych se do USA nestěhoval, ani kdyby mi tam nabízeli milion na ruku už na letišti. Evropa je Evropa, tu mi nic nenahradí. Klid, pohoda, žádné zbytečné honění za prachama nebo funkcema, to je leda pro nějaké blby. Jinak do Ruska se také cpe hodně lidí za prací ,hlavně z Kavkazu a střední Asie. Na USA nespadla posledních 150 let ani jedna bomba ,Rusko přišlo ve dvou válkách o 35 milionů obyvatel. To je také jeden z důvodů současné situace. Svrhněme dnes na USA třeba 40 atomových pum, které tam zabijí oněch 35 milionů lidí a pak pojeďme za 20 let studovat, jak se těm Amíkům vlastně daří.
            xiluodu
            • Re: USA a migrace
              27.09.2015 16:03

              ... jj, do Ruska se cpe hodně lidí za prací ,hlavně z Kavkazu a střední Asie. Proćež má Moskva jednu z největších mešit světa, zdaleka největší v Evropě, ani Turci takovou nemají, dokonce ji Rusové museli rekonstrukcí 20x zvětsit. Což dává smysl, uvážíme-li, že Rus je vlastně Tatar.
              ☺lolek☺
            • Re: USA a migrace
              22.09.2015 22:48

              Myslíš ty vůbec než něco napíšeš nebo jen opisuješ ty žvásty co si přečteš od Ruskis. Kdyby Stalin nehnal svoje vojáky proti kulometům jen tak s klacky a komisaři nestříleli vlastní vojáky kteří nechtěli proti těm kulometům beze zbraní jít mohlo být těch mrtvých o miliony méně. Sami Němci byli zdemoralizovaný když viděli ty vlny sebevrahů. A balo by těch mrtvých ještě o miliony víc kdyby Amíci neposílali konvoje lodí se zbraněmi, léky a jídlem. Zajed' se podívat do vojenského muzea na ty vozy kterými jezdili a na kterých měli namontované jejich katuše. Bez Amíků by je tam vozili na sán'kách nebo v létě na kárkách. Ty jejich Gazy začali vyrábět až po válce a stejně to byly kopie GMC, Opelů, jako jejich motocykly Ural - válečná kořist z Německa od BMW. Co Sověti dokázali bylo až po válce ze spolupráce se západem. Moskvič - Lada atd. I tu atomovku ukradli od Amíků. Přečti si normální dějiny a ne tvojí propaganda.
              Sekyra
            • Re: USA a migrace
              22.09.2015 15:25

              Zas jeden, co nezná historii. Na různé ostrovy (Havaj, Midway, Aleuty....) spadly za WW II stovky až tisíce bomb. Několik desítek bomb spadlo i na kontinentální USA. Jinak o počtu bomb to opravdu není, to by Německo po dvou světových válkách muselo být stále na úrovni rovníkové Afriky.
              ..
              • Xilo-ouda nepřesvědčíš
                22.09.2015 23:00

                Je to jeden z těch co je přesvědčen, že si Amíci sami vybombardovali Pearl Harbor jen aby mohli napadnout Japonsko. Četl to jednou v Komzomolské pravdě a i tu atomovku použili jen tak ze srandy když už bylo po válce a po všem. A o tom jak se chtěli Rusáci dělit, když už bylo po všem, o dobyté Japonsko má taky svoje zprávy.
                ..
            • Re: USA a migrace
              22.09.2015 15:09

              A to nepočítáš kolik vlastních obyvatel vyvraždili sami při čistkách a nebo, když je používali jao živé štíty.
              Velkamedvědice
        • Re: Kondice ekonomik
          22.09.2015 9:59

          Dluh USA tu bude dokud budou USA existovat. Všem to tak vyhovuje, tak proč to měnit. To že má někdo dluh znamená, že jiný má úspory. třeba FED má ted docela slušně nasysleno ve strožoku.
          ..
  • Další člen slavné BRICS jde do kytek
    21.09.2015 20:51

    Ten Rusák si ale umí vybárat kamarády - nebo to bude tím že vrána k vráně sedá. Už jim tam chybi jen KLDR a Venezuela. Syrie tam už napůl je.
    uráááá.
Aktuální komentáře
29.04.2024
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y