Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Uprchlíci jako ekonomická příležitost

Uprchlíci jako ekonomická příležitost

23.09.2015 15:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Příliv uprchlíků bude mít bezpochyby i makroekonomické důsledky, a to jak krátkodobé, tak dlouhodobé. Pro německou ekonomiku by měl představovat příležitost. Z krátkodobého hlediska by mělo dojít zejména k poptávkové stimulaci. Každý z uprchlíků by měl dostat podporu ve výši 11,79 eura na den, k tomu dodatečné služby včetně ubytování a lékařské péče. Celkový výdaj na jednoho uprchlíka by se tak mohl pohybovat kolem 800 – 1000 eur měsíčně (tedy 9 600 – 12 000 ročně). To znamená, že vládní výdaje by se zvedly o 7,7 – 9,6 miliard eur, což odpovídá 0,2 – 0,3 % nominálního produktu. Tento odhad předpokládá, že jiné výdaje se naopak nebudou snižovat a německá vláda je podle všeho skutečně ochotna financovat popsané výdaje snížením plánovaných rozpočtových přebytků.

Příliv uprchlíků také změní situaci na německém trhu práce. Pokud uprchlíci skutečně získají azyl, budou mít na tento trh volný přístup. V roce 2014 se na udělení azylu čekalo v průměru 7 měsíců a schváleno bylo 32 % žádostí. Během prvních 7 měsíců letošního roku to bylo 37 %. Letos by tak podle našich hrubých odhadů měl být udělen azyl asi 183 000 uprchlíkům. S předpokládanou participací ve výši 55 % by to znamenalo 100 000 žadatelů o pracovní místa, což představuje asi 0,2 % počtu zaměstnaných lidí v Německu. Situace na německém trhu práce je nyní napjatá a nově příchozí mají velkou šanci na získání pracovní pozice. Platí to zejména o lidech s vyšší kvalifikací, kteří ovládají základy němčiny. Po práci je vysoká poptávka a podle některých indikátorů nebyla potřeba nových zaměstnanců u německých firem nikdy vyšší, než je tomu dnes.

Pro německou ekonomiku představují uprchlíci příležitost i z hlediska dlouhodobého růstu a udržitelnosti veřejných financí. Demografický vývoj v Německu je jedním z nejhorších v Evropě, míra porodnosti klesla na hodnotu 1,4, očekávaná dálka života se prodlužuje a podle oficiálních projekcí by mělo docházet k prudkému poklesu počtu obyvatel. Ten by do roku 2060 měl dosáhnout 16 %, a to by se promítlo i do velikosti populace v produktivním věku. Zde by měl pokles dokonce dosáhnout 25 %. Ekonomické důsledky takového vývoje jsou evidentní: Nižší růst, nižší příjmy do důchodového systému a systému zdravotní péče, nižší daňové příjmy, nižší spotřeba.

Příliv uprchlíků a žadatelů o azyl může mít i negativní důsledky, které by se projevily zejména růstem stínové ekonomiky. K tomu by se mohl přidat tlak na snížení mezd v segmentu pracovních pozic pro lidi s nižší kvalifikací. Data ale naznačují, že velikost stínové ekonomiky v Německu dlouhodobě klesá, příčinou je pravděpodobně popsaná situace na trhu práce. Ekonomické studie pak ukazují, že vliv imigrantů na mzdy bývá zanedbatelný. Celkově se tedy domníváme, že zmíněná rizika by v Německu neměla hrát významnou roli.

Zdroj: Natixis


Čtěte více:

Průmysl v eurozóně zůstává u růstu, PMI v září nečekaně podpořila Francie
23.09.2015 10:11
Index nákupních manažerů v eurozóně se v září podle předběžných výsled...
IPO Recap - minulý týden ovládly trh akcie z farmaceutického průmyslu
23.09.2015 12:05
V minulém týdnu vstoupilo na burzu několik společností. Všechny společ...
PPF usiluje o vytěsnění drobných akcionářů a ovládnutí CETINu (+ názor analytika)
23.09.2015 13:17
PPF se zřejmě pokusí ovládnout celou společnost CETIN prostřednictvím ...
USA - Počet žádostí o hypotéky roste dvouciferným tempem
23.09.2015 13:33
Počet žádostí o hypotéku se v týdnu končícím 18. září zvýšil t/t o 13,...
Technická analýza – Libra krátkodobě využila příznivé rétoriky BoE
23.09.2015 14:14
GBPUSD: Dolar si dnes připisuje zisky také vůči libře. Aktuálně se po...

Váš názor
  • Příležitost
    29.09.2015 11:43

    Tuto "příležitost" má Francie již několik desítek let a nemám dojem, že by se z ní díky tomu stal nějaký ekonomický "tygr" :-D Jinak Němci samozřejm mohou stimulovat ekonomiku přes spotřebu uprchlíků - stejně jako přes spotřebu kohokoli jiného :-DD
    sgt.Mike
  • Stojí za to
    24.09.2015 13:23

    přečíst a zamyslet se. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Exdiplomat-Jozef-Banas-Ku-vo-krici-Nemci-na-Merkelovou-Brusel-je-solidarita-zumpy-Proti-tomuto-jsme-cinkali-klicema-mozna-bude-treba-je-zase-vytahnout-400606
    hb
  •  
    24.09.2015 12:25

    Prvni menší bitvu s islamisty svedli Maďarští policisté. http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/381511-syran-zadrzeny-v-madarsku-je-muslimsky-fundamentalista.html.
    Homo
  •  
    24.09.2015 12:12

    http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/v-turecku-se-pripravuje-na-odchod-do-stredni-evropy-18-milionu-syranu/
    tlustý hrabě
    •  
      24.09.2015 13:24

      Chybí v názvu destiná čárka...
      Velkamedvědice
      •  
        24.09.2015 13:29

        To by tak nevadilo, kdyby v textu byla jen zmínka o tom, že všichni Syřanů z Turecka chtějí odejít ausgerechnet do střední Evropy a nikam jinam. jinak ukázka typického novinářského škváru s bombastickými titulky.
        ..
  • Tak je vše v pořádku
    23.09.2015 16:31

    Uprchlíci německé ekonomice prospějí, dokonce zachrání klesající porodnost. Takže Angela ví co dělá, to jen někteří nechápavci nedokážou domyslet. Divadlo s kvótami je jen pro domácí německé publikum aby se uklidnilo do doby než se začne projevovat příznivý vliv současných uprchlíků. Tak jsem si konečně oddechl.
    L.H.
    • Re: Tak je vše v pořádku
      24.09.2015 10:33

      Jenom by mne zajímalo čím pomohou společnosti pologramotní imbecilové /bez urážky/, neboť pást ovce a obsluhovat CNC stroj je poněkud rozdíl
      tikitom
      • vše v pořádku ?
        24.09.2015 12:00

        tento optimismus mě překvapil již u šéha Bundesbanky a šéfa Mercedesu. Jenom nechápu, jak ten "hospodářský zázrak" zajistí nekvalifikovaní pracovníci bez znalosti němčiny. Když jde někdo pracovat do "rajchu", vždy se vyžadovala němčina (se svýma základama angličtiny tam nikdo neuspěje a arabština je jim k ničemu). Co se týče kvalifikace a případného uznání vzdělání, předpokládám, že se neuchytí ani lékař ze Sýrie. Takže sousedům zůstanou na krku statisíce potencionálních pracovníků vhodných leda tak na úklid veřejného prostranství a to ještě podle záznamů TV a bordelu, který za sebou zanechávaní silně pochybuji. Budou na sociálních dávkách a budou neúměrně zatěžovat státní rozpočet. Pokud "Angela" potřebovala pracovníky, proč si je nestáhla ze Španělska, kde je mezi mladými obrovská nezaměstnanost ? S těmi by problémy nebyli. Všechno to smrdí a špičky v SRN hledají optimistické zdůvodnění stavu, do kterého nás všechny svou hloupostí dostaly.
        PekQ
        • Re: vše v pořádku ?
          24.09.2015 12:10

          Protože chtěla zároveň pomoci potřebným. /Nemluvím o ekonomických emigrantech, ty se měli vracet/
          Velkamedvědice
          •  
            24.09.2015 12:22

            ultra levicová fronta ze squatu se konečně ozvala....
            mark
            •  
              24.09.2015 13:14

              Jasně. Asi proto mám vice domů a nikdy jsrm nevoli levici.
              Velkamedvědice
              •  
                24.09.2015 14:02

                Víte, také mám více domů..., ohledně potřeby pomoci : ten kdo se mi vlamuje do dveří mého domu, ještě nemusí být ten, kdo pomoc nejvíce potřebuje, může to to být prostě ten nejdrzejší..ostatně vzhledem ke svobodě solidarity : mám právo poskytnou pomoc když chci komu chci ne tomu kdo je mi vnucen.
                tikitom
                • mezadáno
                  24.09.2015 14:06

                  Reagoval jsem na Marka a jak mě označil.......ultra levicová fronta ze squatu se konečně ozvala.... mark
                  Velkamedvědice
    • Re: Tak je vše v pořádku
      24.09.2015 10:23

      Třeba opravdu za pár let ti mladí, silní a zdraví muslimové budou za minimální mzdu s nadšením posluhovat starým, proti nim slabým a nemohoucím německým důchodcům a nebudou naslouchat v mešitách o nutnosti boje s nevěřícími. Třeba se nebude opakovat situace druhé a třetí generace tureckých gastarbaitrů v Německu nebo muslimských přistěhovalců ve Francii. Třeba opravdu skoro všichni nelegání imigranti jsou doktoři, IT technici, a inženýři kteří jen potřebují osvěžit němčinu a co nejdříve se zapojí do budování EU, budou platit daně a ne jen čerpat dávky. Třeba za každým nepřijde v rámci slučování rodiny dalších 15 příbuzných jako bratranců, babiček, dědečků, strýců, tet a dalších které bude třeba živit. Třeba si sem přivedou jen jednu manželku. Třeba nezatíží už tak napajatou situaci ve zdravotnictví, protože např. zamoření dětskou obrnou je sice velmi vysoké právě v Afganistánu, Pakiskánu, Syrii, Eritei, ale sem přijdou jen ti zdraví. Třeba se ti, co přišli bez dokladů, rvou se s policejními kordony, a brání se i jen registraci, aby náhodou nebyl ohrožen jejich záměr jít tam kam chtějí a vzít si co by jim podje jejich názoru mělo patřit, se najednou změní, budou repektovat všechny místní zákony a stanou se z nich mírumilovní a tolerantní multikulturalisté, kteří odvrhnou ty části koránu, které by mohly pohoršovat křestany, tak jak se to děje nyní ze strany Evropanů. Třeba......
      sard
      • sard
        24.09.2015 10:30

        Když pominu, jaké iluze si děláte o slušnosti křesťanů, nechápu, proč by měli byý všichni doktoři. Nedostatek je polelářů, stavebních dělníků, instalatérů , kopáčů, lidi u výrobních linek. To rozežraní křesťaní dělat nechtějí.
        Velkamedvědice
        • Re: sard
          24.09.2015 10:39

          To máte pravdu, ale kdyby nastavili podobné podmínky pro Poláky nebo Ukrajince maji jich tam tisíce příští týden a nemusí se kakat v příštích generacích s islámem
          tikitom
          • Volný opis
            24.09.2015 10:44

            ze sociální antropologie = prověřená chování lidských společenstev = žádná aby, kdyby ap. Pouze suchá konstatování faktů týkajících se organismu člověk: "Pro všechny staré společnosti je typické, že ostře odlišují smrt někoho ze svých členů, "našince", od smrti cizího, tj. nepřítele. Ještě i ve většině moderních jazyků lze nalézt stopy tohoto příkrého rozdělení světa na "naše" a "cizí", přičemž jen ti "naši" jsou lidé v pravém slova smyslu. Že zabití cizího, tj. nepřítele, není žádné zabití, nýbrž hrdinský čin, platilo a dosud platí aspoň ve válkách, a ovšem v akčních filmech. Nepřítel se zkrátka zabíjí ...proto, že to není člověk..." A další obecná zákonitost: člověk se nezabíjí = to jsem já, ty, moje děti, tvoje děti... Pokud bych tě chtěl z jakéhokoliv důvodu zabít, musíš nejprve přijít o statut člověka. A to na základě mého rozhodnutí. Pokud nemám dostatek jednoznačných důvodů proč ti odejmout statut člověka, ale mám důvody (jakékoliv) tě zabít, musím si nejprve získat další důkazy pro to, že nejsi člověk. Že si to nezasloužíš. Jeden z klasických způsobů je mj. vyhledávání extrémů a jejich následná generalizace. Tak dlouho, dokud to nestačí proto, aby jsem mohl říct, že nejsi člověk = jsi horší než zvíře... Tak to muselo vždy proběhnout - u židů, u pohanů v Americe, u zápaďanů pro IS. To co vidíš v této chvíli všude na netu, je mj. zcela klasický průběh procesu odnímání statutu člověka, aby měla určitá skupina společnosti volné ruce pro zabíjení druhé skupiny vypořádáním se s konfliktem nepřijatelnosti zabití člověka. Možné důsledky: - Pro imigranty: Jakmile tato skupina přijde o statut lidí, ztratí ochranu = je otevřena cesta k jakémukoliv krveprolití - Pro nás: možnost přijít o statut člověka byla naprosté tabu od druhé světové války. Jeho tisícprocentní respektování konečně ochránilo všechny obyvatele Evropy bez rozdílu (až na excesy komunismu ap. = živel nebyl člověk...). Pokud se jakékoliv lidské bytosti odejme opět statut člověka, vznikne precedens = "je to možné"..Nemám rád Islám, ale není to příčina současného pekla islamismu - Raději Kristovo učení, ale není to pro nás žádná ochrana před stejně zrůdnými principy, jaké obsahuje islamismus - Vnitřní hrozba je obecně nesrovnatelně nebezpečnější než vnější - Potenciál obyvatel Evropy sklouznout do nějaké formy totalitářského marastu je stejný jako u Arabů, pravidelně cyklický a bohužel právě teď se plně nacházíme v tomto procesu
            Velkamedvědice
            • Re: Volný opis
              24.09.2015 11:35

              Chápu, já bych to doplnil teorií blízkosti, rodina je mi bližší než soused, ten je mi bližší než člověk z města, etc. až do nekonečna, resektuji také svobodu jako nejvyšší z nejvyšších, co je ale dle mého rozumu důležité, že levicoví intelektuálové mají fatální problém s diferenciací : tedy bez ohledu na pohlaví, kulturu, náboženství, všichni jsme stejní, myslím že to je produkt osvícenství..já si to nemyslím a proto rozlišuji, sousedy, kultury, náboženství...katoilctví je mi bližší než pravoslaví a islám je na jiné planetě..nevidím jediný důvod proč sdílet společnou zemi s islámem
              tikitom
              •  
                24.09.2015 12:40

                Taky soudím lidi podle, náboženství pohlaví, rasy a hlavně kultury. Punkeři jsou mi blízcí jsem jeden z nich, metalisti docela sympatičtí, chápu rockery, toleruji country a pop, ale dechovka je mi absolutně cizí. A nevidím důvod sdílet zemi s posluchači dechovky. Dejte mi jediný rozumný argument, proč bychom je tu měli trpět.
                ..
                •  
                  24.09.2015 13:03

                  Dobrý, vtipný, ..pokusím se odpovědět : protože jsou tady doma, protože nikdo z dechovkářů nedorazil do české kotlin s potřebou šířit dále dechovku a až bude míti kontrolu nad zemí, neumožnit posouchat nic jiného než dechovku..
                  tikitom
                  •  
                    24.09.2015 13:25

                    Tak znám pár dechovkářů, co by asi punk zakázat chtěli, kdyby získali vládu nad zemí. Což ovšem zcela sedí i na musulmany. A tak jediný relevantní důvod vidím v tom, že jsou tady doma, což lze ovšem změnit, když je odsuneme do Bavorska budou doma v Bavorsku no ne? V Bavorsku mají dechovku rádi, bude se jim tam líbit. Je snad to, že tu někdo bydlí důvodem tolerovat každý nešvar?
                    ..
                    •  
                      24.09.2015 13:42

                      Jenomže dechovkáři o vládu nad zemí neusilují, což muslimové mají tak nějak v popisu práce, v dalších věcech souhlasím, muslimové se musí cítit šťastně mezi muslimi, ne-li, je něco špatně, u nich...obecně, jde o setkání dvou věků : postmoderního a středověku, dejme jim šanci aby dozráli na svých územích cca za 500 let ke srovnání..
                      tikitom
                  • nezadano
                    24.09.2015 13:16

                    V evropě je 600 milionů lidí. Kolik milionů muslimů je třeba, aby tuto masu ovládlo?
                    Velkamedvědice
                    • Re: nezadano
                      24.09.2015 13:46

                      myslím že problém nejsou sami muslimové, jsou to nástroje ve hře sociálních inženýrů kteří vycházejí z evropských univerzit, přesně tito lidé potom ovládají mediální a politickou scénu a když se dívám na problém islámu a vidím že i dle odhadu levicových statistik je 90% lidí proti islámské kultuře, domnívám se že jejich vláda je velmi efektivní..
                      tikitom
    • Re: Tak je vše v pořádku
      23.09.2015 23:30

      Jako vtip dobré, Němci si sami budou platit růst přes spotřebu uprchlíků :-DDD
      sgt.Mike
    • Re: Tak je vše v pořádku
      23.09.2015 16:34

      Slušné. Náklady na ubytování, lékařské pojištění a 10000 kč kapesné.
      Velkamedvědice
      • Čau
        23.09.2015 16:40

        a to prý do pár let mají nahradit roboti 50% pracujících ve fabrikách...dle studie jakési oxfordské univerzity:-)))) jsem z toho Yellen...
        el mrcoch
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.