Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Udělá Čína stejnou chybu jako Francie a Itálie v osmdesátých letech?

Udělá Čína stejnou chybu jako Francie a Itálie v osmdesátých letech?

08.10.2015 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Na čínskou ekonomiku dnes doléhá několik negativních faktorů. Mezi ně patří zejména zhoršující se nákladová konkurenceschopnost a nízká sofistikovanost produkce. Čína se totiž stále orientuje hlavně na výrobu zboží s nižší přidanou hodnotou. To spolu s horší nákladovou konkurenceschopností vede k poklesu jejího podílu na exportních trzích. Na ekonomiku pak doléhají deflační tlaky a odliv kapitálu, který vyvolává nízká návratnost investic.

Čína tedy čelí následujícímu dilematu: Může se pokus o rychlou obnovu své konkurenceschopnosti oslabením měnového kurzu. Tato strategie by ale znamenala, že korporátní sektor nebude mít motivaci k tomu, aby se zaměřil na výrobu s vyšší přidanou hodnotou. Země by tak nadále zůstávala u málo sofistikovaného zboží. Alternativně se Čína musí po několik let spokojit s nižším tempem růstu, svou měnu neoslabí a bude tak firmy motivovat k posunu směrem k výrobě s vyšší přidanou hodnotou.

Podobné dilema řešily na počátku osmdesátých let a v polovině devadesátých let Francie s Itálií. I v těchto zemích došlo ke ztrátě konkurenceschopnosti a měly dvě možnosti: Devalvovat měnový kurz, nebo se devalvaci vyhnout a snažit se o posun směrem k sofistikovanější výrobě. Ve snaze vyhnout se ekonomické krizi si Francie i Itálie zvolily první možnost. To ale znamenalo, že jejich ekonomiky zůstaly u výroby zboží s nízkou přidanou hodnotou.

Klesající čínská konkurenceschopnost je patrná z následujícího grafu, který zobrazuje vývoj objemu (fialově) a hodnoty (šedě) exportů (meziroční růsty). Po roce 2010 dochází k postupnému poklesu tempa růstu:

qq1

Jak bylo uvedeno, Francie a Itálie se v podobném boji s klesající konkurenceschopností uchýlily k devalvaci jejich měn. Tím byl ale také eliminován tlak na posun výrobního sektoru směrem k vyšší sofistikovanosti produkce. Důsledky jsou mimo jiné patrné z toho, jak se v těchto zemích vyvíjela obchodní bilance v oblasti kapitálového zboží a dopravních prostředků (v poměru k nominálnímu HDP).

Tyto dva segmenty totiž představují produkci s nejvyšší přidanou hodnotou a jak je patrné z druhého grafu, vývoj ve Francii a Itálii se zde postupně značně odchýlil od vývoje v Německu. Zatímco jeho obchodní bilance v oblasti kapitálového zboží a dopravních prostředků se postupem času znatelně zlepšuje, ve Francii dlouhodobě stagnuje a v Itálii bylo až do roku 2011 patrné znatelné zhoršení:

 qqq2

Zdroj: Natixis


Čtěte více:

Na růst britských sazeb si ještě počkáme
08.10.2015 14:12
Dnešní rozhodnutí britské centrální banky (BoE) nepřekvapilo. Úrokové ...
USA – Počet propuštěných zpomaluje, riziko pro trh práce klesá
08.10.2015 14:41
Počet nově vytvořených pracovních pozic v USA minulý měsíc byl jedním ...
První týden v soutěži Trading Contest 2015 – FX obchody
08.10.2015 15:21
Počátkem tohoto týdne spustila Patria Forex, ve spolupráci s Klubem in...

Váš názor
  •  
    09.10.2015 9:09

    Podobnou cestou se ubírá i Česko. Díky intervencím ČNB budeme neustále lacinými nádeníky.
    Michal Novák
  • Čínský export zboží
    08.10.2015 22:02

    Myslím, že by si autoři článku měli utřít brýle, aby viděli na čísla. Například letos v prvním pololetí je růst exportu v Číně vyjádřený v Dolarech NULA, v USA export zboží ovšem padá o 6 %. Čínský podíl na exportu světa tak oproti USA roste.
    xiluodu
    • Re: Čínský export zboží
      09.10.2015 10:50

      Áá, zase nějaký hysterický bolšánek? Tak 1) USA silně posílil dolar, takže samozřejmě mu klesly exporty. 2) Čína má nižší srovnávací základnu, takže není divu, že vykazuje růst. HDP na hlavu má však pořád mizerné a bude tomu ještě po stovky let, vzhledem k růstu populace. 3) Silný dolar znamená, že USA bude pod tlakem na vývoz ještě špičkovějších technologií než dosud, slabý juan znamená, že Čína bude pod tlakem kopírovat a vyvážet ještě větší šmejdy než dosud. 3) Článek hovoří o problému Číny a o budoucích rizicích současného přístupu. Nikoli o jiné zemi. Takové zmatení může napsat jen komunista nebo blb. I když mezi tím zas tak velký rozdíl není.
      Niemetz
      • Exporty
        09.10.2015 16:08

        TO : neiemetz On je problém v tom, že za první pololetí USA klesl export zboží o 7 % skutečně díky silnému Dolaru, ovšem Čína je za stejné období na NULE také v přepočtu Juanů na ony - "silné Dolary". Juan klesl asi o 2 % teprve nedávno, jinak byl stabilní, tedy silný.. Čína tak opět o něco USA zatlačila v podílu na světovém exportu zboží. O HDP na hlavu nejde, jde o celkový objem HDP, to určí význam té které země. SSSR měl roku 1941 - 190 mil. obyvatel ,Němci - 70 . HDP na hlavu měli Němci oproti SSSR skvělý, přesto však dostali díky výrazné početní převaze od Stalina -"Na budku". To nyní hrozí USA od Číny, nikoli zrovna ve válce nýbrž v ekonomice. Číňanů je 4 krát tolik. P.S. Nevím ,proč by člověk srovnávající Čínu s USA musel být zrovna bolševik. To dělají často i nositelé Nobelovky za ekonomi. Jsou to tedy bolševici ??
        xiluodu
        • Re: Exporty
          09.10.2015 16:13

          Člověk tahající Usa do článku, které se ho netýká a ještě napadá autory je především psychopat.
          Velkamedvědice
          • téma článku pro pomalejší
            09.10.2015 16:15

            Na čínskou ekonomiku dnes doléhá několik negativních faktorů. Mezi ně patří zejména zhoršující se nákladová konkurenceschopnost a nízká sofistikovanost produkce. Čína se totiž stále orientuje hlavně na výrobu zboží s nižší přidanou hodnotou. To spolu s horší nákladovou konkurenceschopností vede k poklesu jejího podílu na exportních trzích. Na ekonomiku pak doléhají deflační tlaky a odliv kapitálu, který vyvolává nízká návratnost investic.
            Velkamedvědice
            • Re: téma článku pro pomalejší
              09.10.2015 16:56

              Nejspíš máš pravdu, avšak to nic nemění na věci, že Čína krok za krokem, jistě i s výkyvy, směřuje k největší ekonomice světa. USA dnes těží z dlouholetého vývoje tržní ekonomiky, z poválečného boomu, z importu mozků, ze svého mocenského postavení a také z vlastnictví rezervní měny. To všechno však pomalu, ale jistě končí. Čínská vláda bude již v přištích letech disponovat v abs. měřítku většími prostředky než USA, počet obyvatel i historická chytrost Číňanů spolu s jejich nacionalismem vyváží mozkový potenciál USA, mocenské postavení Číny výrazně roste a taky usiluje o jinou rezervní měnu. Růst HDP na obyvatele se se spožděním dostaví také, centrální plánování zabezpečí dostatečně bohatou střední vrstvu a tedy závislost na vnějším trhu bude u Číny klesat na rozdíl od USA. USA to jistě ví a proto se snaží. dokud může, podržet si trhy smluvně (TTP,TTIP a p.). Ať se mi to líbí nebo ne Čína bude opět říší středu, jak tomu bylo tisíce let. Uvidíme jak se osvědčí ten Čínský model řízeného kapitalizmu. Pokud ne, tak Čínu čeká kolaps.
              €-&-€
              •  
                09.10.2015 17:03

                To jistě. Právě proto je nutné zvýšit sofistikovanost produkce a přeorientovat se hlavně na výrobu zboží s vyšší přidanou hodnotou. Jinak nemají šanci.
                Velkamedvědice
    • Re: Čínský export zboží
      08.10.2015 22:16

      Kde v tom článku čteš něco o USA, že napadáš autora? o)
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data