Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stavební spořitelny chtějí ještě více úvěrovat

Stavební spořitelny chtějí ještě více úvěrovat

08.11.2015 14:00
Autor: Pavel Daniel

Stavební spořitelny v Česku chtějí úvěrovat ještě více než doposud. Faktem totiž je, že investice do stavebního spoření je v Česku stále oblíbená, a to mj. díky státnímu příspěvku. Stavební spořitelny tak mají velký přebytek vkladů, který teď potřebují rozpůjčovat. Ještě více než doposud přitom chtějí konkurovat spotřebitelským úvěrům, vysvětluje ředitel ČMSS Vladimír Staňura.

Patria Online: Jak bude nová strategie stavební spořitelny ČMSS vypadat?

Ve spolupráci s našimi akcionáři dokončujeme naší novou strategii. Budeme i nadále specialistou na bydlení, chceme ale navzájem více těžit z partnerství v rámci jedné finanční skupiny, např. formou křížového prodeje produktů. Co se úvěrování týče, chceme být víc vidět a být aktivnější především v nezajištěných úvěrech.

Patria Online: Proč se pouštíte do segmentu spotřebitelských půjček?

Musím říct, že nechceme a ani nemůžeme poskytovat spotřebitelské půjčky, ale cítíme velký prostor pro to, abychom více konkurovali spotřebitelským půjčkám. Proč by si měl klient brát na rekonstrukci koupelny nebo kuchyně spotřebitelský úvěr se sazbou nad 10 procent (podle ČNB je průměr nad 15 %), když může mít od stavební spořitelny úvěr za 3 až 4 procenta? Chceme proto dále posilovat naší pozici v tomto segmentu. Dlouhodobě jsme tady kvůli podpoře bydlení.

Patria Online: Proč se stavební spoření porovnává s hypotékami?

Ano, to je pravda. Stavební spoření je často dáváno do konfrontace s hypotékami. Hypotéky a stavební spoření jsou ale produkty (i když samozřejmě také konkurenční), které se vzájemně doplňují. Platí rovnice hypotéka = nové bydlení, úvěr ze stavebního spoření = lepší bydlení (rekonstrukce, modernizace). Tzn., klienti, kteří si vzali hypotéku, budou za nějakou dobu řešit rekonstrukci bydlení a tady může hypotéku dobře doplnit úvěr ze stavebního spoření. Úvěry ze stavebního spoření jsou proto vhodným nástrojem především na rekonstrukce a modernizace a zde cítíme prostor pro větší vymezení vůči spotřebitelským úvěrům.

Patria Online: Nabídnete ve stavebním spoření klientům nějaké novinky?

Stavební spoření je především o jistotě a stabilitě, není to o neustálých změnách produktů. Žádnou velkou revoluci proto nechystáme (a kvůli zákonným omezením ani nemůžeme – máme stanoveno, na jaké účely můžeme úvěry poskytovat), budeme spíše přinášet různá, byť časově omezená, zvýhodnění. Např. nyní nabízíme meziúvěry bez poplatku za vyřízení, klienti tak mohou ušetřit až několik tisíc korun.

Patria Online: Čeho tím chce ČMSS dosáhnout?

ČMSS se v letošním roce stala první finanční institucí v ČR, která poskytla přes milion půjček na bydlení. Máme tedy v úvěrování dlouhou tradici a budeme v této tradici pokračovat. Úvěry ze stavebního spoření jsou vhodné především na vylepšení stávajícího bytového fondu, cílíme tedy na každého, kdo chce mít hezčí a modernější bydlení.

Patria Online: Statistiky ukazují, že investoři mají větší zájem o půjčky ze stavebního spoření, čemu to přisuzujete?

Nárůstu zájmu nahrávají především nízké úrokové sazby, které jsou na historicky nejnižších úrovních. Průměrná úroková sazba je někde pod 4 procenty (ve srovnání s 15 % na spotřebitelských úvěrech), nejnižší dostupné sazby začínají na úrovních kolem 2 procent.

Kromě rekordně nízkých úrokových sazeb je velkou výhodou úvěrů ze stavebního spoření i garance úrokové sazby. Klient má již při uzavření smlouvy o stavebním spoření jistotu úrokové sazby pro čerpání úvěru – tzn. pokud dnes uzavře smlouvu, ví, že po roce 2020 si bude moci vzít úvěr se sazbou pod 3 procenty. Takovou jistotu u žádného jiného produktu nemá – a tento faktor začíná nabírat na významu s tím, jak se mluví o tom, že se úrokové sazby hypoték začnou odrážet ode dna.

 CMSS-1 

Patria Online: Státní podpora stavebnímu spoření před několika lety klesla, bude produkt atraktivní i pro další generace?

Ano, stavební spoření má smysl jak v oblasti spoření, tak i v oblasti úvěrování. Pokud ukládáte ideální měsíční úložku cca 1700 , získáte v šestiletém spořicím cyklu efektivní úrokovou sazbou 3,5 % ročně. Takovou sazbu na žádném jiném garantovaném produktu nenajdete. Navíc se touto úložkou trefujeme do průměrné výše měsíčních úspor českých domácností, jak vychází z řady nezávislých průzkumů. Pro průměrnou konzervativní domácnost, která chce zhodnotit své úspory ve střednědobém horizontu a nechce přitom nijak riskovat, je tak stavební spoření nadále nejvhodnějším produktem.

V úvěrové oblasti jsou platí to, co jsem říkal před chvílí – výhodou jsou především nízké úrokové sazby a jejich garance po dobu délky spořicího cyklu.

Patria Online: Mohu ale stavební spořitelny udržet atraktivitu stavebního spoření při stávající politice nízkých úrokových sazeb, kterou razí ČNB?

Samozřejmě nízké úrokové sazby představují pro stavební spořitelny asi ještě zásadnější výzvu než pro banky. Stavební spořitelny jsou živy především z úrokových výnosů a ty kvůli nízkým sazbám ČNB klesají – proto i zisky stavebních spořitelen klesly. Vývoj v posledních letech ale ukazuje, že stavební spořitelny se tomuto prostředí nízkých úrokových sazeb dokázaly přizpůsobit a postupně ze zájem klientům vrací. Stavební spořitelny uzavírají zhruba 500 tisíc nových smluv ročně, což ukazuje na stabilitu a atraktivnost systému.


Čtěte více:

Ukrajina děkuje Vladimiru Putinovi
05.11.2015 16:20
Před několika dny proběhly na Ukrajině volby do místních zastupitelste...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data