Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Ukončení využívání kurzu před polovinou příštího roku rozhodně nepřijde

Singer (ČNB): Ukončení využívání kurzu před polovinou příštího roku rozhodně nepřijde

09.11.2015 17:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak ukázala i páteční diskuse s analytiky nad novou prognózou, jež následovala po čtvrtečním jednání bankovní rady o měnových otázkách, nová formulace vyjádření ohledně časování ukončení používání kurzu pro cílování budoucí inflace vzbudila rozruch mezi analytiky a nejen mezi nimi, a stojí tedy za to trochu podrobněji objasnit význam této změny. V tomto blogu se o to tedy pokusím.

Především je třeba zdůraznit, že všechna předchozí konstatování bankovní rady, že neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhé polovině roku 2016, zůstávají v platnosti. Jedná se o opakovaně učiněný veřejný závazek, který ČNB dodrží. Jediné, co bankovní rada minulý čtvrtek diskutovala, bylo prodloužení tohoto závazku, nikoli jeho zkrácení. A shodla se, že se ukončení používání kurzu („exit“) pravděpodobně posouvá až do období okolo konce roku 2016.

Při čtvrtečním projednávání nové prognózy a formulování prohlášení ohledně načasování exitu stála bankovní rada v poměrně nové situaci. Načasování exitu v prognóze se totiž již potřetí v řadě neposunulo a bylo prognózou indikováno na počátku roku 2017. S tím, jak plyne čas, se však tento původně vzdálený horizont stal z měnového pohledu zajímavým. Nyní totiž leží zhruba v polovině toho, čemu se poněkud vznešeně říká „horizont působení měnové politiky“. Tedy v polovině období, ve kterém stávající rozhodnutí bankovní rady nejvíce ovlivňuje ekonomický vývoj, a ne až na jeho konci či za ním. Současně ale bylo již zjevné, že stávající ekonomická situace v podstatě vylučuje, aby mohlo dojít k tomu, že bude hladký exit proveditelný těsně po uplynutí závazku bankovní rady, tedy bezprostředně za polovinou roku 2016.

Bankovní rada přitom vnímala rizika prognózy jako vyrovnaná, což znamená, že se do značné míry ztotožnila s jejím vyzněním včetně termínu, kdy očekává ukončení použití kurzu. To bankovní rada ve svém prohlášení sdělila větou: „Potřeba udržovat výrazně uvolněné měnové podmínky i nadále přetrvává, přičemž pravděpodobnost toho, že bude potřeba ukončit kurzový závazek dříve, než předpokládá prognóza, se postupem času zmenšuje." V této situaci bankovní rada měla a také diskutovala v podstatě dvě možnosti. Tou první bylo využít dosavadní formulaci o časování exitu a konstatovat, že určitě nedojde k ukončení využívání kurzu a návratu sazeb k pozitivním hodnotám do konce třetího kvartálu příštího roku, což, zdá se, většina účastníků trhu očekávala. Nicméně právě proto, že je zcela zjevné, že kurz zůstane minimálně po velkou většinu příštího roku nástrojem měnové politiky, ale také proto, že posun o kvartál přináší velice málo, rozhodla se pro druhou možnost, novou formulaci ohledně ukončení. Ta na jednu stranu reflektuje, že se situace začíná měnit v tom, že se opuštění kurzového závazku postupem času posouvá do horizontu, který je pro měnovou politiku zajímavý (Achilles již v dálce vidí svého krunýřem chráněného soupeře, ale dobře ví, že jeho cesta k němu potrvá ještě o půl roku déle).

Navíc ani prognóza nenaznačuje, že by se ukončení kurzového závazku muselo odsouvat výrazně za konec příštího, či počátek přespříštího roku. Na druhou stranu je ze zvolené formulace jasné, že exit velmi pravděpodobně přijde s významným odstupem za polovinou příštího roku. Proto bankovní rada využila právě formulaci: „Bankovní rada v této situaci diskutovala prodloužení platnosti kurzového závazku. Shodla se, že jeho ukončení se pravděpodobně posouvá až do období okolo konce roku 2016.“ Dostižení želvy je tedy již do budoucna reálné, avšak odkládá se někam k Silvestru 2016.

Tedy shrnuto: nejen, že závazek nedovolit koruně posílit na 27 korun za euro přinejmenším do poloviny roku 2016 platí samozřejmě i nadále, ale navíc pravděpodobnost, že by mohlo dojít k ukončení využívání kurzu někdy v létě či na začátku podzimu, je naprosto marginální. V tuto chvíli se bankovní rada ztotožňuje s vizí prognózy, že k exitu z využívání kurzu může dojít někdy na přelomu let 2016 a 2017 s tím, že k postupnému vzestupu měnově politické úrokové sazby z technické nuly dojde v roce 2017. Tento výhled samozřejmě může být budoucím ekonomickým vývojem oddálen. Naopak pravděpodobnost, že by se mohl posunout směrem k nám, je zanedbatelná a exit před koncem třetího kvartálu příštího roku lze v podstatě vyloučit. Jinými slovy lze připustit, že želva znovu začne Achillovi unikat, ale není možné, že by se otočila a rozběhla se směrem k němu.

Autorem textu je Miroslav Singer, guvernér ČNB.

Originální text autora najdete na blogu ČNB - zde.



Čtěte více:

Regulátoři mění pravidla pro „too big to fail“ banky
09.11.2015 15:03
Globální finanční regulátoři představili konečný návrh nových pravidel...
Končící výsledková sezóna, ČEZ, makrodata v USA i EMU...týdenní výhled
09.11.2015 16:00
Tento týden vystoupí opět řada zástupců Fedu a předpokládáme, že by se...
ECB v prosinci sníží sazby a možná přidá i něco navíc, naznačují bankéři
09.11.2015 16:51
Zatímco poslední dny koncentrovaly pozornost na americký Fed, dnes se ...

Váš názor
  •  
    10.11.2015 19:17

    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/385998-nahly-priklon-k-cernemu-humoru-muze-signalizovat-pocinajici-demenci.html...byl snad Roald Dahl a jeho "Jedenadvacet polibků" demen*ní??? to je kouzelná studie....
    el mrcoch
    •  
      10.11.2015 22:23

      ... Dahl se náhle přiklonil k černému humoru? Náhle? Opravdu?
      ☺lolek☺
  • Intervence byla úspěšná, prodlužujeme!
    10.11.2015 18:23

    Docela legrační je, že nám pan Singer vypráví, jak byla ta intervence úspěšná a jedním dechem dodává, že pro velký úspěch je potřeba jí prodloužit. Pokud by ta intervence byla opravdu úspěšná, tak bychom tu přece měly zdravý růst (nikoli založený na dočasných dotačních anabolikách z Bruselu) a očekávanou inflaci příští rok 3 %. Právě proto, že ta intervence byla zoufale neúspěšná, tak je potřeba jí prodloužit. Její náklady rostou a s tím roste i strach ČNB z ní vystoupit, protože pak se dozvíme, kolik to stálo a bude to stát za to. Pan Singer brzo vystoupí z ČNB, takže ho to už trápit nemusí, ale jsem moc zvědav na pan Rusnoka a jeho partu. Ono do kursové intervence se velmi snadno vstupuje, ale velmi, velmi těžko se z ní vystupuje. Je to něco jako začít brát heroin.
    Skeptik
    • Re: Intervence byla úspěšná, prodlužujeme!
      10.11.2015 18:30

      a že těch závisláků je....největší sranda je že nikdo neví jak to dopadne a už vůbec netuší co se stane po ukončení...
      el mrcoch
      •  
        10.11.2015 18:41

        No dobře, ale jak chceš jít proti nim? Tady ti ekonomici nechápou, ze Čína a Usa oslabují měnu taky, Eu tiskne prachy atd
        Velkamedvědice
        • začátek
          10.11.2015 18:45

          ano...a co bude pak ? řekl to někdo? ví někdo co bude potom? zvýšení sazeb potopí měny rozvojových zemí, logicky, Indie, brazílie, Mexiko...nemohou se bránit...svět je propojen, je to cílem ??? Bude další kolo QE? Monetizace nesplatitelných dluhů? Hyperinflace, chce ji někdo? že by...
          el mrcoch
          • Re: začátek
            10.11.2015 18:59

            Na to tě nemůžu odpovědět. Já si chyméru nekonečného růstu nevymyslel, záleží na faktu, jsk budou stshovat likviditu, chtějí li snížit dluhy hypdrinflací atd. o)) Ale, co tě můžu říct, malé čedko noty nerozdává. já si myslel, že ke struktrárním změnám musí dojít už po 2008 a je tady pětiletý býk. Řeč byla o možnostech Čnb, ne Váchalových svět se řítí do absolutní řiti..o)
            Velkamedvědice
            • Primárně
              10.11.2015 19:04

              jde o to jestli budou za hvězdy, nebo zločince...ale nikdo je soudit nebude, co na to jinak říct...o))))
              el mrcoch
  •  
    10.11.2015 17:13

    http://www.novinky.cz/ekonomika/386007-nemecko-vyda-letos-na-bezence-pres-pul-bilionu.html...to je teprve začatek Angelíno, jsem zvědav na tu návratnost o))
    el mrcoch
    •  
      10.11.2015 18:02

      http://www.novinky.cz/domaci/386011-prevadeci-lici-uprchlikum-evropu-jako-stedry-raj-zaoralek-chce-informacni-kampan.html...to je byznys, ti s těma iphonama jistě potřebují pomoc...a to jsme zatím jenom na začátku....http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zive-utery-10-listopad-uprchlici/r~765336f282e911e5b22d002590604f2e/
      el mrcoch
  •  
    10.11.2015 11:52

    Nechce se mě věřit, že skupina lidí může takovým bezohledným způsobem likvidovat ekonomiku, úspory občanů, vlastní země. Bylo by zajimavé prověřit, zda zde je vliv jenom naších pánů a zaprodaných pánů. Ostatně jednoduše poznáme co se teď děje , až Sigr se ocitne v nějaké teplé funkcičce třeba Světové banky. http://www.playtvak.cz/vznikl-aids-ve-vedeckych-laboratorich-dxe-/konspiracni-teorie.aspx?c=A151022_094159_konspirace_holy
    Homo
    •  
      10.11.2015 12:58

      Řekl to naprosto jasně. Nevím, co ti není jasné. Bude asi daleko větší ekonom, než jsi ty. O makroekonomice toho asi moc nevíš, co ?
      Žíža
      •  
        10.11.2015 16:57

        Proč se Singer bojí volného trhu? Volný trh na měnovém fungoval. Nemají snad právo těžit z kurzu na VOLNÉM TRHU firmy, které se musí spoléhat na svůj um? A najednou přijde Singer a začne regulovat a jiné firmy bez námahy začnou profitovat!!! Tak kdyby si aspoň laskavě odpustili soudruzi ty kecy o volném trhu a budou pak regulační pravidla jasné všem stejně !!
        Jesse
        •  
          10.11.2015 22:26

          ... soudruzi ovšem o volném trhu neřekli ani slovo, že.
          ☺lolek☺
        • džesie
          10.11.2015 17:10

          ?????o) A co FED, už zdvihnul sazby??
          Velkamedvědice
        • 10.11.2015 16:59

          bych začal u FEDu...o)) zbytek je nepodstatný
          el mrcoch
          • Re: Já
            10.11.2015 17:28

            Ale ale pánovééé :-)) FED je soukromá společnost a jen ve snu se dá ČNB srovnávat se společností, která sleduje blaho všech amerických firem na trhu. ČNB zvýhodňuje jen exportéry. Doufám že si v tom uděláte jasno, hlavně v tom, co presentují vládní kruhy v USA a co vládní kruhy v kryprokomunistické ČR. To je 100 a 1.
            Jesse
            •  
              10.11.2015 17:49

              Ale kecko!!! Fed pochooitelně nízkími sazbsmi zvýhodňuje exportéry samy. Je úlet, kolikati ludem vadí, že Čnb snížila nezaměstnanost a nakopla ekonomiku nsprosto stejnm způsoben, který je ve světě od Švýcarska přes Usa po Čínu bežný, oskabením měny. Čísla oprávněnist ktoku potvrdila.
              Velkamedvědice
              • Exit
                10.11.2015 17:52

                je daleko, pokud zvednou sazby bude veselo (pokud to nebude o 0,001%)..nebo ještě mohou změnit metodiku statistik, pak bude nezaměstnanost třeba 2 %...a budou v komunistickém ráji...
                el mrcoch
            • o))
              10.11.2015 17:31

              Fed se*e na blaho "všech" společností...již tuším W.Wilson pochyboval zda udělal dobře, když FED dostal v roce 1920-21??? nevím přesně pravomoci co dostal...FED myslí jenom na kámoše, o to je horší...udělej si v tom jasno Jessko...
              el mrcoch
              • Re: o))
                10.11.2015 17:36

                Pan El ma holt delsi vedeni ...
                hm
                • na
                  10.11.2015 17:38

                  Tebe rozhodně nemám....a to nejenom v této věci.o)))
                  el mrcoch
                  • Re: na
                    10.11.2015 18:43

                    Asi jste mne s medvídkem nepochopili, o co mi jde především. Podpora "kamarádů" je až sekundární jev v USA, u nás primární !!! Vím že existuje, ale má to háček. V USA se fianční politika FEDu nemění 100 let - kdežto u nás se mění každou dekádu a to je ten hlavní problém. Podnikatelé v USA vědí předem, jak se mají orientovat. U nás importéři nevědí NIC. Už chápeš? Proto tvrdím, že si soudruzi měli ty kecy o "volném trhu" nechat pro sebe a nedělat z lidí, kteří se ještě na trhu neotrkali, srandu.
                    Jesse
                    •  
                      10.11.2015 22:32

                      ... soudruzi ovšem o volném trhu neřekli ani slovo, že.
                      ☺lolek☺
                    •  
                      10.11.2015 18:48

                      Importéří kontinuálnímu výstuoe vědí s ročním předstihem, že intervence v danné době nebude zrušena a můžou reagovat.
                      Velkamedvědice
                    • To
                      10.11.2015 18:47

                      co děje nyní je novum...má to nějaký cíl?? Nějaký exit a návrat do "normálu"??
                      el mrcoch
  •  
    09.11.2015 22:01

    kdy pan prezident konečně vystřídá Singera?:) to bude konec jeho intervencí :D
    alexandros
    •  
      09.11.2015 22:06

      myslím že končí 1.7.2016 nebo ne?
      alexandros
  • Zbytečně vyhazuje naše prachy
    09.11.2015 20:44

    Na vládní růst na práškách.Takže vkladatelé si platí růst......380 miliard už by snad stačilo.Stejně skončí v Babišově kapse na dotacích,případně jemu podobných dotovaných podnikatelů na státním cecku.
    c
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m