Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Momentum investing aneb „trend is your friend“

Momentum investing aneb „trend is your friend“

10.11.2015 16:10
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Existují různé způsoby, jak přistupovat k investování. To první, co může začínajícího investora napadnout, je kupovat to, čemu se daří, co „jde nahoru“. Tato investiční strategie ale zdaleka není tak prostinká, jak se může na první pohled zdát. Chceme-li uvedený nápad realizovat, rychle narazíme na řadu praktických otázek: Co znamená, že se instrumentu daří, tedy o kolik či jak dlouho se musí zhodnocovat? Kdy naopak poznáme, že se mu již nedaří, a je tedy třeba ho prodat? Hledání odpovědí na tyto otázky dalo vzniknout celé teorii tzv. Momentum investing neboli investování v souladu se sentimentem (trendem, momentem) trhu.

Teorie praxi zrcadlí jen částečně

A jaký smysl vůbec má snažit se zmíněnou myšlenku realizovat? Vždyť podle ekonomické teorie historický vývoj ceny investičního instrumentu o jejím budoucím vývoji nic neříká. Teoreticky opravdu ne, ale v praxi nelze tuto myšlenku zcela odvrhnout. Existuje řada solidní akademické literatury, která prokazuje, že Momentum investing empiricky funguje. Jde totiž nejspíš o jednu z tržních anomálií, která je sice v rozporu s klasickou ekonomickou teorií (tj. předpokládá ekonomicky racionální chování všech subjektů), ale např. na půdě tzv. behavioral finance (ta tento předpoklad opouští) již podporu nalézt může. Momentum investing přirozeně nefunguje neomylně a za všech okolností, ale v praxi pracuje s dostatečně velkým vzorkem testovaných aktiv a období, aby stálo za to se touto metodou výběru investičních instrumentů vážněji zabývat.

Cestu k úspěchu dláždí správné parametry

Základem pro úspěšnou aplikaci Momentum investing jsou vhodně zvolené parametry, které určují okamžiky nákupu a prodeje, a dále disciplína při jejich dodržování. Ve své podstatě jde totiž o krátkodobou strategii – využíváte růstového trendu příslušného instrumentu a opouštíte jej ve chvíli, kdy skončí. Tato strategie ale s sebou může při příliš častém obchodování přinášet vysoké transakční náklady. Hledání těch správných pravidel, algoritmů a parametrů strategie Momentum investing je tak přirozeně cílem mnoha akademiků i praktiků a většina investorů si svoje postupy bedlivě střeží.

Investovat na vlně sentimentu trhu lze nejen do akcií

Ačkoliv teorie kolem Momentum investing vznikala kolem investic do jednotlivých akciových titulů, stejné principy můžete uplatňovat i na další instrumenty, včetně celých tříd aktiv. Tento přístup aplikují například naše nové produkty, ČSOB Flexibilní portfolio a ČSOB Flexibilní plán, jež jsou algoritmicky řízené. Svoji strategii staví mimo jiné na principech Momentum investing, které uplatňují na akcie a dluhopisy jako celek. Jak si tyto produkty povedou ve srovnání se standardními smíšenými fondy, kde strategii neurčuje algoritmus, ale tým odborníků, teprve ukáže čas. Přínosem těchto nových produktů ale každopádně je, že vám umožňují dále diverzifikovat investiční portfolio. Kromě kombinace titulů v rámci jedné třídy aktiv či kombinace celých tříd aktiv, uplatňovaných ve standardních fondech, tentokrát můžete kombinovat více investičních přístupů. ČSOB Flexibilní portfolio se tak může třeba stát vhodným doplňkem fondu ČSOB Růstový, odpovídajícího profilového fondu z hlediska úrovně investičního rizika. Nejinak tomu je u fondu ČSOB Flexibilní plán, který může tvořit vhodný doplněk fondu ČSOB Vyvážený.

RNDr. Jiří Sušický

Pozice: ředitel útvaru správa portfolií

Jiří Sušický má více než 20 let zkušeností v oblasti investic a finančních trhů. V ČSOB Asset Management působí od roku 2002, nejprve jako portfolio manažer od roku 2011 jako ředitel útvaru správy portfolií. V minulosti pracoval jako akciový analytik ve společnosti Patria Finance a dále jako portfolio manažer v Patria Asset Management. Je absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze a držitelem titulu MBA z Arizona State University v USA. Je rovněž držitelem titulu CFA.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.