Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krátkodobé investiční tipy - výběr z amerických akcií

Krátkodobé investiční tipy - výběr z amerických akcií

16.11.2015 14:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho týmu Patria Research v podobě krátkodobých investičních tipů (o tomto formátu, co je a jak funguje, jste se mohli dozvědět již ZDE). V minulém vydání krátkodobých investičních tipů jsme se zaměřili na evropské tituly (ZDE), nyní se podíváme na investiční příležitosti v USA.

Pfizer Inc


• Největší světový farmaceutický koncern; podniká napříč širokým spektrem léčiv.

• Záběr, potažmo produktová diverzifikace, portfolia léků skýtá několik cenných příběhů. Tím nejzajímavějším je z našeho pohledu samostatné vyčlenění divize Innovative Products zabývající se vývojem léků (Global Innovative Products) a vakcín (Global Vaccines, Oncology and Consumer Healthcare). S ním by mělo být spojeno daleko výraznější zacílení na „trendy“ oblasti imunologie, onkologie či kardiovaskulárních chorob.

• Do plánu by pak vhodně zapadlo i případné dotažení akvizice konkurenčního farmaceutika Allergan. Ten 4/5 svých tržeb realizuje skrze „brandové“ léky, když úspěšně prošel transformačním procesem, v jehož rámci snížil podíl generických léčiv (ta v podstatě představují kopie originálních léků, kterým vypršely patentové ochrany).

• Domníváme se, že trh tento restrukturalizační potenciál opomíjí. Ostatně po zveřejnění zprávy o diskuzi možného spojení mezi oběma společnostmi akcie Pfizer postupně ztratily takřka 10 %. Trh tak pravděpodobně do ocenění zakomponoval obavy o samotný úspěch „megaakvizice“ (přece jen tržní kapitalizace Allerganu dosahuje 120 mld. USD). S ohledem na zkušenosti managementu Allergan (v minulosti například prošel spojením s Actavis, aktuálně odděluje generické portfolio, které prodal Teva Pharmaceuticals) nicméně vidíme prostor pro postupné zlepšení sentimentu ve vztahu k akciím Pfizer.

• Významnou výhodu spojení může představovat také přesun daňového domicilu z USA do Irska (sídlo Allerganu).

• Případný neúspěch spojení pak nikterak neohrozí probíhající strukturální přesun od generik k brandovým lékům/vakcínám samotného Pfizeru. Taktéž by zrušení námluv výrazně zvýšilo šance na udržení, či posílení nadstandardní sektorové dividendy (dividendový výnos 2015e = 3,4 %). Pfizer v tomto směru již v minulosti několikrát prokázal akcionářsky přívětivé nastavení kapitálové politiky.

• Na závěr dodejme, že Pfizer vůči sektoru obchoduje s valuačním diskontem (optikou P/E letošního roku takřka o 20 %). Několikrát zmiňovaný přesun k brandovým lékům/vakcínám by měl postupně přispívat uzavírání této mezery.

Bank of America Corp

• Americká bankovní skupina. Poskytuje služby tradičního i investičního bankovnictví.

• Bankovní sektor by měl být jedním z hlavních beneficientů blížícího se utažení měnové politiky Fedu. S ním bude spojen posun výnosové křivky vzhůru (ačkoliv s možným zploštěním). Dlouhý konec křivky pak pozitivně ovlivní výnosy aktiv banky (poskytnuté úvěry, dluhopisy). Vyšší sazby na krátkém konci, přes které je realizována valná většina financování (dominantě depozita + mezibankovní trh + rezervy centrální banky), by nicméně neměla výrazněji zvýšit náklady bank. Důvodem jsou transakční náklady spojené s převedením klientských peněž z termínovaných účtů, jednotlivých vkladů (často svázaných s poskytnutou hypotékou). Jinými slovy se střadatelům nevyplatí přesouvat peníze při pozvolném růstu sazeb ke konkurenci ani v případě, kdy jejich mateřská banka posune sazby na depozitních/termínovaných účtech vzhůru relativně méně. Banky díky tomu získávají výhodu při cenotvorbě svých služeb, která by se měla pozitivně projevit v růstu čisté úrokové marže.

• Právě Bank of America pak představuje atraktivní sázku na trend rostoucích sazeb. Důvodem je její relativně vysoký podíl čistého úrokového příjmu (zhruba 50 % celku). S růstem úrokové marže by jeho podíl i absolutní hodnota měly narůstat, což se příznivě promítne do hospodářských čísel. Na úrovni zisku by posléze mělo být implikací zvýšení ukazatele návratnosti vlastního kapitálu (ROTE). Hodnota ROTE ve třetím čtvrtletí dosáhla 10,29 %. Jestliže náklady vlastního kapitálu (COE) odhadujeme okolo 10 % (berzriziková sazba + riziková přirážka*systematické riziko dáno faktorem beta), tržní cena vůči účetní hodnotě by měla dosahovat zhruba 1,1x, což odpovídá aktuální valuaci (P/BV 1,15x). V těchto číslech však zcela schází informace o výše zmiňovaném růstu čistého úrokového příjmu v důsledku růstu sazeb Fedu. Jinými slovy tak trh tento příznivý faktor, který se projeví v profitabilitě podnikání, dostatečně nezohledňuje.

• Dobrou zprávou je v případě Bank of America také kvalita jejího úvěrového portfolia. Hodnota odpisů (nákladová položka zhoršující hodnotu čistého zisku) nadále klesá, a to jak absolutně, tak také v relaci k velikosti úvěrového portfolia (0,42 %). Taktéž klesá podíl klasifikovaných úvěrů. To vše při solidní výši regulatorního ukazatele kapitálové přiměřenosti (v 3Q 10,8 %)

Wal-Mart Stores Inc

• Maloobchodní společnost provozující řetězec velkých obchodních domů. Jejich počet dosahuje celosvětově více než 11 tisíc.

• Zařazení maloobchodního řetězce Wal-Mart stojí především na příznivé valuaci. Společnost se obchoduje s více než 20 %ním diskontem vůči americkým konkurentům (pohledem na násobek P/E letošního roku). Důvodem je za poslední měsíc realizovaný 15 %ní pokles akcií. Pod něj se podepsal zveřejněný profit warning, v jehož rámci Wal-Mart pro příští rok (fiskální rok 2017) počítá s meziročním poklesem čistého zisku v pásmu 6 – 12 %. Důvodem jsou dodatečné náklady na vylepšení zaměstnaneckých smluv, ale taktéž oblast online prodejů, kde společnost hodlá vylepšit/rozšířit své služby.

• Ačkoliv prvotní reakce akcií byla poměrně ospravedlnitelná, s ohledem na stávající ocenění vidíme v titulu skrytou příležitost. Dodatečné náklady totiž odrážejí částečný přerod v rámci podnikatelského modelu Wal-Mart. V jeho rámci dochází k postupnému odklonu od logické posloupnosti – levná cena x velké objemy prodejů – k vyšší kvalitě. S takovým přerodem jsou spojeny potřebné investice a vylepšení celkového stavu služeb.

• Samotný přerod pak vnímáme pozitivně s přihlédnutím k realizované provozní marži. Ta se pohybuje okolo 5 %, což není v rámci maloobchodního sektoru v USA nikterak ohromující číslo. Důvodem je nejen cenový boj mezi jednotlivými konkurenty, ale také narůstající role online trhu. Wal-Mart tak svým odkloněním k větší kvalitě (pro zajímavost uveďme, že hodnocení zákazníků přihlížející k čistotě, rychlosti a celkově prostředí v obchodech Wal-Mart prudce roste), doplněné o rozvoj internetových služeb usiluje o zachycení probíhajícího trendu.

• K úspěchu v nastoupené cestě jej pak předurčuje dlouholetá zkušenost na maloobchodním poli. Ta se projevuje ve vyšší návratnosti investovaného kapitálu (11,9 %) ve srovnání se sektorem (10,9 %). Jinými slovy tak řízení projektů probíhá efektivněji. Implikovaně pak dochází k podpoře provozních čísel.

• Na úrovni čistého zisku na akcii pak dlouhodobě sehrává pozitivní roli kapitálová politika společnosti. Wal-Mart v rámci profit warningu autorizoval 20 mld. USD v rámci akciového odkupu (dodatečných 11,4 mld. USD) na fiskální roky 2016 a 2017. V kombinaci s výplatou dividendy (výnos okolo 3,5 %) by cetereis paribus důsledkem měl být nárůst čistého dluhu v následujících dvou letech o zhruba 10 mld. USD (akciový odkup + dividenda – FCF). I v takovém případě nicméně Wal-Mart bude operovat s nadstandardně nízkým zadlužením (vztah čistého dluhu jak vůči EBITDA, tak také vlastnímu kapitálu). K dalšímu vylepšení kapitálové politiky (např. průměrný roční růst dividendy za posledních pět let dosahuje 10,6 %) tudíž zůstává prostor.

T-Mobile US Inc

• Americký operátor poskytující bezdrátové připojení, hlasové i datové služby. Mateřskou společností je německá Deutsche Telekom.

• Akcie T-Mobile za poslední tři týdny ztratily 8 %. Spouštěčem problémů se stala hospodářská čísla za třetí kvartál. Z našeho pohledu se jedná o paradoxní skutečnost, neboť hospodářské údaje poukázaly na řadu pokračujících pozitivních trendů, o které se opírá naše investiční teze.

• T-Mobile i nadále úspěšně rozšiřuje svou klientskou bázi. Přírůstek zákazníků ve čtvrtletí akceleroval na 2,3 mil. (ve 2Q 2,1 mil.), když takřka polovinu (1,1 mil.) tvořili paušální zákaznici (z nich 843 tis. připadlo na mobilní tarify). T-Mobile v rámci výsledků navýšil letošní odhad pro přírůstek paušálních zákazníků do rozmezí 3,8 – 4,2 mil. proti původně avizovaným 3,4 – 3,9 mil. Kvitujeme především potvrzení pozice lídra amerického trhu v oblasti navyšování počtu mobilních paušálních zákazníků.

• Důvodem je růstový/ziskový potenciál, který se k mobilním paušálům váže. S jejich rostoucím počtem by mělo docházet k vylepšení průměrné výše faktury (prozatím jsme svědky jejího mírného poklesu, což je dáno především nabízenými slevovými plány*), a tedy profitability podnikání. V tomto směru pak trendu nahrává také pokračující rozšíření pokrytí vysokorychlostní sítí (4G/LTE). T-Mobile pod ní ve třetím čtvrtletí registroval již 300 mil. lidí a dosáhl tak s předstihem na letošní rok stanoveného cíle. Vyšší míra pokrytí v kombinaci s růstem mobilních paušálů pak podporuje tezi postupného vylepšení průměrné výše faktury. S využitím datových plánů je totiž spojena vyšší cena (po lince, čím více chci „surfovat“, tím dražší plán si koupím).

• Hospodářská čísla pak doznávají podpory skrze úsporu nákladů. Upravená provozní marže (EBITDA) i díky tomu ve čtvrtletí dosáhla 30 %. Prostor pro růst s ohledem na výše uvedené nadále zůstává.

* princip zvýhodněných prodejů hardwarových zařízení (především chytré telefony) výměnou za levnější paušální služby

Výstupy analytického týmu Patria Finance můžete také sledovat v sekci Zápisník analytika.

Kompletní seznam investičních doporučení (krátkodobých i dlouhodobých) si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.






Čtěte více:

Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2015 - Akcie
23.10.2015 11:00
Aktualizaci investičního výhledu Patria po ukončeném 3Q15 dnes zakončí...
Krátkodobé investiční tipy - perly evropského kontinentu
26.10.2015 17:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Technologický král Apple a jeho (ne)úspěchy ve třetím čtvrtletí (komentář k výsledkům)
27.10.2015 23:03
Největší společnost světa Apple (DIP) zveřejnila před několika desítka...
Komentář analytika k výsledkům ČEZ ve 3Q - Letošní cíl pro EBITDA dále snížen, čistý zisk však zachován
10.11.2015 10:14
Skupina ČEZ zveřejnila své výsledky za 3Q15. Tržby dosáhly solidní vý...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m