Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Řecko si sáhne na další peníze ze záchranného balíku

Rozbřesk – Řecko si sáhne na další peníze ze záchranného balíku

18.11.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Evropské akciové trhy nehledě na napětí v Paříži vystřelily včera prudce vzhůru (o 2,5 %). Jedním z důvodů jsou sázky na výraznější uvolnění měnové politiky na prosincovém zasedání ECB. Řada investorů si vyvozuje z dění ve Francii právě tento závěr - ECB ve snaze podpořit důvěru v evropskou ekonomiku udělá nakonec v prosinci víc, než se od ní čekalo. I proto nehledě na výrazné zisky akcií dál během včerejšího obchodování padaly dolů německé výnosy i euro.

Dalším důvodem k úlevě mohl včera být vývoj v Řecku. První vážnější krize od schválení nového záchranného programu je zdá se zažehnána a cesta k uvolnění dalšího balíku peněz otevřená. Athény nechtěly dostatečně zpřísnit legislativu chránící dlužníky. Ta podle Bruselu vede v současné chvíli k tomu, že řada domácností splácejících v Řecku hypotéky raději vyhlásí tzv. “strategické bankroty”, i když prostředky na splácení dluhů mají. Důvod? Nebojí se toho, že by jim nakonec někdo jejich nemovitosti dokázal zabavit. Athény se bály, že zpřísnění legislativy v tuto chvíli dopadne na nejchudší část řecké populace. Nakonec se ale s Bruselem dopracovaly ke kompromisu, který pokud projde ve čtvrtek řeckým parlamentem, uvolní potřebné peníze. Řecké ekonomice se sice podle posledních čísel nedaří tak špatně, jak jsme se báli (pokles ve třetím kvartále o 0,4 % meziročně). I tak se ale bez peněz z venku v tuto chvíli neobejde. Především proto, že potřebuje do konce roku rychle doplnit kapitál svým bankám. Ty podle ECB potřebují kapitálovou injekci v hodnotě přibližně 14 miliard dolarů. Pokud by do konce roku peníze banky nesehnaly, musely by se podle evropských pravidel podobně jako na Kypru začít hojit odepsáním depozit velkých hráčů.

Region - forex
Hlavní událostí včerejška bylo zasedání maďarské centrální banky (MNB). Ta ponechala dle očekávání sazby beze změny na historických minimech a zasedání celkově nepřineslo žádné zásadní novinky. MNB již dříve oznámila, že se zpomalování růstu chystá vzdorovat dalšími opatřeními, které by měly vést k podpoře poskytování úvěrů (na příští rok banka vyhradila do tohoto programu 600 mld. HUF). Pár EUR/CZK se při svátečním obchodování příliš nehýbal a zůstal na dostřel od hranice kurzového závazku ČNB.

Dnes mohou jistou pozornost přitáhnout data z polského trhu práce, zejména údaj o mzdách (za říjen). Ty si i přes pokles cen zachovávají velmi solidní dynamiku, což je dobrá zpráva z hlediska udržitelnosti hospodářského růstu. I ve zbytku týdne hrají prim data z Polska, která by měla podle nás zlotému nahrávat.
  

Dluhopisy

Výnosy v eurozóně padaly nehledě na to, že se dařilo velice dobře akciovým trhům. Částečně kvůli tomu, že rostou sázky na uvolněnější politiku ECB (viz úvodník). Řecké výnosy poslala prudce dolů (o více než 10 bps) rýsující se dohoda Athén s Bruselem.

Dnes trhy budou zpočátku sledovat, jak akcie reagují na fakt, že pateční události v Paříži mají další vývoj (razie pokračují, dvě letadla letící na Paříž odkloněna). Odpoledne trhy otočí svoji pozornost do USA - budou pravděpodobně s napětím sledovat zápis z posledního zasedání Fedu a to, zda potvrdí dnešní vysoké sázky na prosincový růst sazeb.

Komodity

Bez ohledu na oživení akciových trhů včera ceny komodit dále klesaly. Cena ropy Brent se dostala pod 44 USD/barel a cena americké ropy WTI opět směřovala k hranici 40 USD/barel. Tento týden se propadají i ceny základních kovů - měď i hliník klesají na nová šestiletá minima. Roli hrají především obavy o čínskou poptávku.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data