Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kasparov: Putin potřebuje války, chce také zvýšit počet uprchlíků

Kasparov: Putin potřebuje války, chce také zvýšit počet uprchlíků

18.11.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Bývalý vůdce ruské opozice a světoznámý šachista Garri Kasparov vyrostl v Baku. Talent na šachy u něj byl jasně patrný už v předškolním věku a světovým šampionem se stal již ve věku 22 let. Ze světa sportu se stáhl v roce 2005 a vstoupil do politiky. V roce 2012 nahradil Václava Havla v čele Human Rights Foundation. Dnes žije střídavě v USA a v Chorvatsku spolu se svou ženou a dvěma dětmi. V březnu varoval v americkém senátu před tím, aby Spojené státy považovaly Putina za běžného politika, se kterým se dá jednat. Nyní v rozhovoru pro Der Spiegel hovoří detailněji o Putinově politice a „morální kapitulaci“ Západu.

Kasparov považuje Vladimira Putina za největší hrozbu pro současný svět. Rusko je podle něho mafiánským státem, který má ekonomické problémy a svým občanům už není schopen nic nabídnout. Putin proto musí sledovat agresivní zahraniční politiku a „doma lidem vypráví pohádku o ruské hrdosti a obnovení velmocenského postavení ve světě“. K tomu používá „fašistickou propagandu“. „Od Ukrajiny až po Sýrii se chová jako nový světový generál a slaví vítězství, zatímco Američané jsou pasivní a Evropa spí. Chování Západu vůči Putinovi je politickou a morální kapitulací,“ tvrdí Kasparov.

Podle Kasparova nejsou podobná slova žádným přeháněním a poukazují na to, že před patnácti lety by se lidé smáli, pokud by jim někdo řekl, že Rusko zabere Krym a hrubě naruší evropské poválečné hranice. Nyní provádí přímé intervence v Sýrii a stojí po boku masového vraha Assada. „Putin potřebuje války, aby legitimizoval svou pozici. Je to jediná možnost, která mu zbývá,“ říká Kasparov. Poukazuje i na to, že v OSN Putin bezostyšně hájil suverenitu Sýrie, jako kdyby šlo o koncept blízký jeho srdci. U zemí jako Gruzie, Ukrajina či jiná země, kde se rozhodne intervenovat, ale tento koncept evidentně neplatí. „Putin nemusí dělat ústupky, protože má aktiva, která jsou hodnotnější než slova. Tanky na Ukrajině, stíhačky v Sýrii a Baracka Obamu v Bílém domě. Ten hovořil v OSN o hodinu dříve než Putin a jeho projev byl naprosto bezzubý,“ dodává Kasparov.

Podle šachisty se řada politiků na Západě snaží o spolupráci s Ruskem, chtějí dělat kompromisy a neustále s Putinem jednat. Historie ale ukazuje, že čím déle děláme vstřícné kroky a nic jiného, tím vyšší cenu potom zaplatíme. Diktátoři se neptají „proč?“ předtím, než se pokusí o znásobení své moci. Oni se ptají pouze: „Proč ne?“ Kasparov se domnívá, že sankce uvalené na Rusko po zabrání Krymu jsou krokem správným směrem, ale „musely by být mnohem ucelenější, aby je pocítil i Putin a jeho věrní“. Cítit by je měla i střední třída, aby jí bylo jasné, jaké jsou dopady toho, co Putin dělá. „Na Kreml je třeba aplikovat recepty studené války a to znamená izolaci namísto vyjednávání,“ míní Kasparov.

Na otázku, zda Západ a NATO neporušil se svou expanzí na východ určitý slib daný Moskvě a neponížil ji, Kasparov odpovídá: „To nevnímám jako ponížení. Východní Evropa vstoupila do vojenské aliance z vlastní svobodné vůle. I Ukrajina chce jít vlastní cestou. Moskva ale u těchto zemí jednoduše odmítá uznat právo na sebeurčení.“ Putin také podle něj nebojuje s Islámským státem, ale chce udržet u moci Assada a zvětšit svou vojenskou přítomnost v Sýrii. „Dokonce se domnívám, že má zájem na tom, aby ze země odcházelo víc a víc lidí, protože to zlepšuje jeho vyjednávací pozici vůči Západu,“ říká Kasparov.

Kasparov nevěří tomu, že domácí popularita Putina je tak vysoká, jak ukazují průzkumy veřejného mínění. Ty jsou podle něho ovlivněny tím, že Rusové se obecně obávají říkat něco kritického vůči Putinovi a pokud jsou na své názory tázáni neznámým člověkem na ulici, na jejich odpovědích se tento strach projeví.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Hnutí Anonymous napadlo už přes 5500 účtů islamistů na Twitteru
18.11.2015 9:23
Už více než 5500 účtů příznivců radikální organizace Islámský stát (IS...
Británie uzavře uhelné elektrárny, nahradí je plynem a jádrem
18.11.2015 12:25
Británie do deseti let uzavře všechny zbylé uhelné elektrárny, které s...
P. Mokoš: Příležitost vidím na KB i u ČEZu (video)
18.11.2015 12:34
Makléř Patria Finance komentuje vývoj na hlavní světových indexech za ...

Váš názor
  •  
    20.11.2015 15:32

    ANO PUTLER je největší hrozba světu ,západu a všem slušným lidem ,EGOMANIAK ,ŠÍLENEC !
    dh
  • Ten Kasparov se asi brzy stane obětí autonehody
    20.11.2015 7:54

    jako tolik lidí před ním. I když si budou za ním zajet daleko do ciziny. Trocký, Litviněnko aj. Jen u toho Němcova se to podařílo než odcestoval. Noví lidé ale staré metody.
    Klokočka
  • švec se má držet svého kopyta
    19.11.2015 12:26

    Pan Kasparov umí hrát výborně šachy, což nijak neurčuje jeho lidský rozhled. Vzpomeňme na geniálního šachistu té doby Bobbyho Fishera, a nato jak skončil. Pokud Kasparov vystřídal Václava Havla v čele Human Right Foundation, bylo by zajímavé vědět, jestli také schvaloval "humanitární" bombardování Jugoslávie.
    Ullsperger
    • Re: švec se má držet svého kopyta
      19.11.2015 13:03

      Asi nevíš, že Putin je také světovou špičkou v šachách. No ale Kaspar na něj nemá. Problem je že Putin toho má moc. Hokejista potapěč lovec tygrů hledač pokladů president i předseda vlády vojenský stratég humanista islamobijec přítel a podporovatel masového vraha ničitel potravin harlejista člen nočních vlků ukazatel světového trendu nejmocnější muž světa .......... Jak to dokáže všechno zvládat. Kdyby taky uměl zastavit ten padající rubl. Ale to je na něj moc. To se nedá okecat nebo nafilmovat.
      lump
  •  
    18.11.2015 22:34

    Je vcelku jedno, kdo v Rusku vládne, německý car, Putin nebo Žid, hlavní je, že funguje jako strašák a jsou peníze na vývoj moderních zbraní, na to aby bylo spojencem, je brzo, ještě to na světě tak nehoří, bílá civilizace se stále kočkuje mezi sebou, přijdou horší časy, s Krymem je to logické viz Krymská válka 1853-1855, naprosto strategické území a kotviště flotily, to by žádný politik neustál
    bob
    • A znáš to staré přísloví
      19.11.2015 10:48

      S takovým přítelem už nepotřebujete nepřítele.
      ..
  • patria k zamysleni
    18.11.2015 17:39

    http://www.lajkit.cz/zpravy/item/199-21-tisic-sdileni-zaluji-evropu-zaluji-francii-text-nastvaneho-cecha-valcuje-internet
    velkaamdvedice
    • Skoro všichni oponenti Putina mají něco společného,co...
      18.11.2015 22:59

      Vážení čtenáři musím na toto reagovat patřičným vysvětlením. Již pouhý nadpis tohoto článku mě trknul do očí a spustila se asociace známých skutečností. Zadal jsem si do Googlu jméno Garri Kasparov, abych se ujistil, jakého je původu.A hle nemýlil jsem se! Je to zase ono, to samé jako u všech Putinových kritiků. Je to Žid! Kasparův otec jménem Kim Moiseyevich Weinstein-ruský ŽID. Stejně jako zavražděný Boris Němcov-Žid.Když byl u moci opilec Boris Jelcin-ŽID, všichni chválili Rusko, jak se demokraticky rozvíjí, když prodával národní majetek za hubičku a přes noc se rodili oligarchové jako houby po dešti. Mimochodem 10 z 11 ruských oligarchů jsou taktéž ruští ŽIDÉ, podporováni z USA. A co historie, TO NÁS VE ŠKOLE NEUČILI: VŘSR a její vůdci Vladimír Iliič Lenin, vlastním jménem Vladimir Iljič Uljanov-ŽID po matce a jeho spolupracovník Lev Davidovič Trockij-vlastním jménem Lev Davidovič Bronštejn-ŽID po matce i po otci, byli zaprodanci západu a vycvičeni ve Švýcarsku a USA, aby udělali revoluci a dostali tak v 1.světové válce Rusko na kolena. Nedivím se, že se Američanům Putin nelíbí, vždyť Amerika je plná Židů, kteří mají výhradní právo tisknout dolary a půjčovat je státu za úrok (FED-Federální banka USA).Ti kdo z vás umí německy, anglicky, poslechněte si, co říká Benjamin Freedman v prohlášení z roku 1961 o Židech, jeho vlastní krvi...Nedivil bych se, kdyby vlastník Patrie byl také Žid. Chce mě snad někdo nařknout, že proti Židům něco mám, že jsem snad nacista,... Zdaleka ne, uvádím jen snadno ověřitelná fakta, která mají jednu nit a jak si to kdo vyloží je na něm. Putin je velmi chytrý člověk a v jednom proslovu, kdy mu bylo něco vyčítáno uvedl toto přirovnání: historie je jako plesnivá vánočka, kdo si myslí, že si vybere zdravé hrozinky a zbytek nechá nám, se mýlí, bude usvědčen plísní na svých rukou... Přeji všem zdravý rozum, vždyť i náš 1.polistopadový prezident Václav Havel nyl také Žid, ...asi mi to neotisknete, ale poučíte se....
      Kokobara
      • Re: Skoro všichni oponenti Putina mají něco společného,co...
        18.11.2015 23:44

        a proponenti Putina mají společné, že píšou dlouhé kecy, jako by délka jejich příspěvků mohla ospravedlnit jejich tupost a hlavně že se nechají oblbnout výmysly. Podle nich jei Kasparov blbec.
        haha
      • Re: Skoro všichni oponenti Putina mají něco společného,co...
        18.11.2015 23:04

        Zapomněl jsi na Marxe.
        kadanfm
    • Re: patria k zamysleni /divna Cecha
      18.11.2015 19:06

      ... je tenhle Vita Pokorny. Misto o konci fungovani jakychsi zemi pise o konci fungovani nejakych "krajin" nebo treba sdeluje, ze bohata Evropa dovoli, "aby nam tu chodily statisice neregistrovanych lidi", kdyz ma jednoznazne ne mysli: aby k nam prichazeli statisisice ... zrejme takova nepovedena ruska Cecha ...
      hm
  • že by sluníčkáři?
    18.11.2015 17:18

    Z pohledu vesmírného třetí osoby, ač Putina nemusím, mi místní politická angažovanost expertů z finančního serveru připadá tak trochu jako havloidní naivizmus. Infiltrace propagandy zasáhla už Burzu. To je konec :-))))
    Jesse
    • Re: že by sluníčkáři?
      18.11.2015 18:21

      ... autorerm je havloidní der Spiegel, trubko.
      ☺lolek☺
      •  
        18.11.2015 18:37

        Bing ho :-)) Dokazuješ, že jsou dnes němci v médiích samej sluníčkář. Není se čemu divit. Stigma Hitler jim v kebulích nadělalo tolik paseky, že by se chtěli na omluvu celému světu oběsit :-))) A ta dederonka je hotová sluníčková extratřída :-))
        Jesse
  •  
    18.11.2015 16:33

    Mnel by se radeji vratit na sachove pole Kasparov a nedelat ze sebe hlupaka .
    Dolar
  • Intervence v Sýrii ??
    18.11.2015 16:24

    Rusko bylo pozváno do Sýrie legitimním prezidentem Asadem, ale prý tam provádí intervenci. USA se nikoho neptaly, ale jejich letouny poletují nad Sýrií také. Já bych byl s tou intervencí i s fašistou Putinem trochu opatrný.
    xiluodu
    • Re: Intervence v Sýrii ??
      18.11.2015 18:20

      ... já si myslím, že syrský lid Asada zcela legitimně popraví.
      ☺lolek☺
      •  
        18.11.2015 18:22

        boze ty jsi trouba.....v domove duchodcu jeste neodstrihli internet??!
        velkaamdvedice
        •  
          18.11.2015 18:25

          ... já myslím, že bůh není trouba. Bůh totiž není vůbec, popleto.
          ☺lolek☺
          •  
            18.11.2015 18:31

            musim ti zatleskat zneskodnil jsi mne....
            velkaamdvedice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university