Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Branislav Soták: Pro korporátní sektor v USA čekáme, že by se měl příští rok vrátit k meziročnímu růstu zisku (1. díl)

Branislav Soták: Pro korporátní sektor v USA čekáme, že by se měl příští rok vrátit k meziročnímu růstu zisku (1. díl)

20.11.2015 10:30
Autor: Pavel Daniel

Největším negativním překvapením za rok 2015 pro Branislava Sotáka, analytika Patria Finance, byla kauza automobilky Volkswagen. Mimo dopadů na samotný VW bude mít zkreslování výsledků emisních kontrol dieselových motorů negativní vliv v celém automobilovém segmentu. Branislav Soták ale v rozsáhlém rozhovoru pro Patrii Online, který redakce rozdělila na tři části, uvedl i řadu velmi zajímavých příležitostí a akciových překvapení.

Patria Online: Jak hodnotíte právě končící výsledkovou sezónu?

V Americe to dopadlo na úrovni zisku lépe, než čekal trh. Na úrovni tržeb to ale dopadlo hůř. Výsledková sezóna za třetí čtvrtletí 2015 tak celkově sice dopadla lehce nad očekávání, ale to jen díky tomu, že ta očekávání byla posazena příliš nízko na poměrně hluboký meziroční propad zisků, který měl být tažen ropou a silným dolarem. Tržby meziročně propadly více, což implikuje, že se marže drží blízko historických maxim, kterých bylo dosaženo v předchozích kvartálech. Profitabilita pro tuto chvíli nachází oporu v restrukturalizačních úsporných opatřeních, měnových hedgingových kontraktech, nebo značném podílu nedolarových nákladů na celku.

Patria Online: Znamenají aktuální výsledky stabilizaci akciového trhu?

Aktuální výsledky v kombinaci s náznakem dalšího uvolnění měnové politiky Evropské centrální banky (ECB), stabilizací Číny a lepšími daty z USA, která sice na jedné straně přibližují FED k rozhodnutí o zvýšení úrokových sazeb, ale na druhé straně potvrzují kondici americké ekonomiky, pomohly akciovým trhům ke stabilizaci. Kdybychom ale vstoupili do výsledkové sezóny za jiné situace, tedy ne po letním „výplachu“, tak by to pravděpodobně nyní nijak extra vnímáno nebylo.

Patria Online: Proč?

Protože „kvalita“ překvapení není nijak valná. Meziroční nárůst zisků v rámci indexu S&P 500 v prvé polovině roku plus mínus stagnoval. V druhé polovině již ale sklouzává do záporu. Na vině je hlavně energetický sektor, na který stále nenahlížíme pozitivně. Cena ropy se podle nás nebude prozatím ode dna nijak prudce odrážet. Na druhou stranu, 4Q15 a příchodem nového roku dojde k odeznění negativního bazického efektu na cenách ropy. To znamená, že minimálně meziroční srovnání budou vycházet lépe a zisk na akcii v rámci indexu S&P 500 už nebude v meziročním srovnání tak prudce tažen dolů energetikou. Druhý negativní vliv tohoto roku ovšem zůstává, i když v menší míře, a to je silnější dolar.

Patria Online: Jak ovlivňuje silný dolar korporátní sektor?

Těch kanálů je více. V první řadě jde o technický vliv, kdy zahraniční tržby, které jsou přeúčtovány v dolarech, jsou nižší při silnějším dolaru. Dopad na zisky ovšem není tak prudký, neboť i velká část nákladů je generovaná v nedolarových ekonomikách. Firmy jsou navíc vůči měnovým vlivům do velké míry „hedgeované“, tj. zajištěné. Co se týče reálného, nikoliv účetního, dopadu na podnikání, tak silný dolar snižuje cenovou konkurenceschopnost amerických podniků na zahraničních trzích. V první polovině roku snižoval silnější dolar růst tržeb a zisků meziročně o zhruba 500 bazických bodů. Ve 3Q15 se to kvůli expiraci části hedgingových kontraktů blíží k 1000 bazických bodů.

Branislav_Soták-1 

Patria Online: Co z toho lze vyvodit pro nejbližší dobu?

Do příštího roku očekáváme zmírnění tohoto efektu, protože budeme srovnávat data se silnějšími základy z tohoto roku. Přesto by měl uvedený efekt ještě přetrvávat. Pro korporátní sektor čekáme, že by se díky odeznění negativního bazického efektu na ropě, resp. v energetickém sektoru, a opětovné akceleraci ekonomiky, měl vrátit k meziročnímu růstu zisku.

Patria Online: Hodnotíte stejně i evropskou výsledkovou sezónu?

Evropská výsledková sezóna ještě neskončila, takže na hodnocení je ještě brzo. Vývoj na evropských kapitálových trzích ale ovlivní to, s čím přijde Evropská centrální banka. Výsledky tak nebudou pro další vývoj trhů na prvním místě.

Patria Online: Zisky kontra valuace?

Pokud se díváme na ocenění trhu z klasického úhlu P/E poměru, tak to, co jsem popsal v předchozích odpovědích, má vliv na jmenovatel, tedy E. Co se týká ochoty investorů za firemní zisky platit, tedy P, tak tam bude mít velké slovo americký FED a tempo, jakým bude upravovat měnovou politiku.

Obecně platí, že prostředí, kde se měnová politika zpřísňuje (tj. nyní, kdy rostou bezrizikové sazby, tedy výnosy na trhu se státními dluhopisy), nepřeje tomu, aby dále expandovaly poměrové ukazatele. I proto na příští rok nepočítáme s další expanzí poměrových ukazatelů, které jsou i tak z historického hlediska na nadprůměrných hodnotách. Počítáme spíše s jejich stagnací, či dokonce kontrakcí. Co je ale důležité mít na paměti, kontrakce nemusí nutně přijít přes nějakou hlubokou korekci trhu, i když ani to se nedá kvůli zpřísňování měnové politiky vyloučit. Alternativou je totiž opětovný nárůst zisků.

Příště: Ve druhé části rozsáhlého rozhovoru s analytikem Branislavem Sotákem, analytikem Patria Finance, k akciové výsledkové sezóně, se dočtete o tom, jak hodnotí výsledky firem, jaké společnosti považuje podle hospodářských výsledků za atraktivní a co ho na akciovém trhu zklamalo.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university