Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Profesoři vrací úder, podali žalobu na Zemana

Profesoři vrací úder, podali žalobu na Zemana

20.11.2015 13:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Univerzita Karlova a Vysoká škola ekonomická společně s Jiřím Fajtem, Ivanem Ošťádalem a Janem Eichlerem, které prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat profesory, na něj podaly žalobu. ČTK o tom informoval mluvčí UK Václav Hájek. Akademici argumentují tím, že zákon o vysokých školách prezidentovi odmítání podpisu jmenovacího dekretu neumožňuje. Navrhují vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes ČTK řekl, že Zeman profesory nejmenuje vzhledem k vážným důvodům, které ho k tomu vedly.

Fajta a Ošťádala z Univerzity Karlovy v Praze a Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou od jara odmítá Zeman jmenovat kvůli jejich údajným závažným prohřeškům z minulosti. Dotčené vysoké školy zastávají názor, že všichni splnili veškeré zákonné podmínky, takže mají na jmenování profesorem právní nárok.

Ve snaze zajistit pravomocné rozhodnutí v této záležitosti podaly univerzity a nejmenovaní profesoři na prezidenta žaloby k Městskému soudu v Praze. Zeman odmítáním jmenovat dotčené profesorem podle nich nerespektuje závazný pokyn vědeckých rad UK a VŠE a usnesení vlády z letošního dubna.

Zákon mu to z jejich pohledu neumožňuje. "Žaloby se odvolávají na paragraf 73 zákona o vysokých školách, z něhož vyplývá, že pokud dotyčný úspěšně prošel jmenovacím řízením dle zákona o vysokých školách, je prezident republiky povinen jmenování provést a předseda vlády je povinen rozhodnutí o jmenování spolupodepsat. Zákon zde nenabízí prezidentovi republiky žádný prostor pro uvážení a návrh vědecké rady dané vysoké školy je pro něho závazný," uvádějí v tiskové zprávě.

Ředitel Národní galerie Fajt ve svém prohlášení zdůraznil, že právo na přezkum jmenovacích řízení mají jen univerzity. "Podobně jako ředitel gymnázia ctí výsledky maturitní komise a podepisuje předložená maturitní vysvědčení, je zákonnou povinností prezidenta republiky podepsat doporučené jmenovací dekrety," poznamenal ve svém prohlášení.

Důvodem pro Fajtovo nejmenování byla informace, že NG chtěla od Komerční banky, aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu. Fajt připomněl, že toto řešení odmítl a prezidentovy argumenty označil za nepravdivé a manipulativní. Proti Zemanovi se kvůli tomu připravuje ještě žaloba na ochranu osobnosti.

Předkladatelé žalob k Městskému soudu v Praze se domnívají, že prezident svým jednáním narušuje autonomní povahu řízení o jmenování profesorem a tím i autonomii a nezávislost dotčených vysokých škol. Zároveň zpochybňuje akademická práva a univerzitní svobody. "Nejmenováním profesorů prezident zasahuje do vnitřního uspořádání obou vysokých škol a do personálního zabezpečení studijních programů," doplnili.

Zdroj: ČTK



Váš názor
  • Bůh je mi svědkem
    20.11.2015 15:35

    že Zemáka nemusím a ani jsem k volbám ve finále nešel. Ale to co dnes předvádí mutlikulturní extrémisté a servilní probruselští darmošlapové v politice, je za hranou. Kavárna zuří a jako jedna kulturní fronta přežvykují všichni stejná tupá hesla podle jednoho scénáře. Je to nechutné, takhle kopat nožičkama, jako neurotické dítě...
    Jesse
    • Re: Bůh je mi svědkem
      22.11.2015 16:32

      Když nechodíš k volbám tak tady nemluv o "multikulturnich extremistech, servilních probruselských darmošlapech, o za hranou, zuřící kavárně, a kulturní frontě přežvykující tupá hesla, kopajících nožičkách a neurotických dětech" ......Opravdu slovník volně myslícího vola. Copak nevidíš jak jsi legrační ty antikavárencký povaleči stále zabřehlý ve frázích jak z rudého práva. Ale vyprázdnil jsi se. Tak se uklidni, ono to bude jak to tvůj Putinuv prezident zařídí.
      Zahálka
    • Re: Bůh je mi svědkem
      20.11.2015 16:20

      Asi toho není moc, v čem se shodneme. V tomto případě se shodneme určitě. Zdá se, že politika Bruselu nakonec sjednotí lidi opačných názorů a to není málo.
      Josef
  •  
    20.11.2015 15:03

    http://www.novinky.cz/domaci/386952-kardinal-duka-bude-v-lanech-slouzit-bohosluzbu-za-zemana-a-za-vlast.html
    mša
    •  
      20.11.2015 15:32

      Tak todlencto kavárna tutově nerozdejchá :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data