Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kupovat zem, prodávat díry v zemi

Kupovat zem, prodávat díry v zemi

20.11.2015 14:10

Na středu je naplánováno zveřejnění čerstvých dat týkajících se inflace v USA. V září se její jádrová verze pohybovala meziročně na 1,9 %, nyní se čeká podobné číslo. Mělo by tedy potvrdit, že americké inflační dno už je za námi a s ním asi největší obavy z deflace. Fed sleduje jádrovou inflaci velmi pozorně a nové číslo bude pravděpodobně významně promlouvat do jeho úvah o (ne)zvedání sazeb. K nim ale už není mnoho co dodat, dnes bych se tak rád podíval na jinou investorsko - inflační povídku.

11-1

Komodity a monetární politika

Následující grafy ukazují vývoj cen komodit – první z nich souhrnný index a druhý hlavní komoditní třídy. Existuje takový názor, že pokrizové monetární uvolnění způsobuje masivní inflaci. Ta se sice neprojevuje na trzích zboží a služeb (viz první graf), ale na trzích s investičními aktivy. Jedním z pádných argumentů proti takovému příliš plochému vidění světa jsou právě ceny komodit (dalším je třeba valuace akcií). Ceny komodit totiž dosáhly lokálního maxima v roce 2011 a od té doby znatelně klesají i přesto, že globální monetární politika od té doby rozhodně utažena nebyla, naopak (viz další grafy):

22-1

Zdroj: Bespoke

Nyní můžeme často slyšet tezi, že Fed začne svou politiku již brzy utahovat a komodity tedy nadále nemají šanci růst. Jak jsem ale naznačil výše, vazba mezi monetárním vývojem a vývojem na komoditních trzích může být přeceňována (v obou směrech). Což by zde znamenalo, že je přeceňován i vliv přicházejícího obratu v USA. A navíc je tu ještě jeden významný faktor: Fed si může zvedat sazby, globální monetární politika ale bude mít do utažení daleko. Patrné je to z následujících dvou grafů. První ukazuje, že sazby by měly růst v USA a UK, v eurozóně a v Japonsku ale budou dál plavat u nuly. Klíčový je pak druhý graf, z kterého je patrné, že aktiva centrálních bank (relativně k HDP), budou v USA a UK jen hodně pomalu klesat a u ECB a zejména BoJ prudce růst.

33-1

Zdroj: JPMorgan

Čína, zem a díry v zemi

Výše uvedené přesto neznamená, že bych věřil v brzký obrat na trhu komodit. Jejich útlum ale podle mne nebude tažen údajným utažením globální monetární politiky (neuvažuji nyní o určitém selektivním vlivu Fedu, který působí přes silný dolar). Tahounem bude i nadále hlavně Čína a investiční cyklus v některých komoditních oblastech. Čína rebalancuje, což nevyhnutelně znamená méně tvrdého a více měkkého. U komodit to konkrétně znamená menší poptávku po tvrdých komoditách typu ocel, hliník, měď a pod. Ale více (očekávané) poptávky po mase a (minimálně přes krmné směsi) i po produktech rostlinné výroby.

Suma sumárum: Inflace na trhu zboží a služeb se normalizuje a to je pro trhy dobře. Žádná plošná bublina na trzích vyvolaná „nezodpovědnou“ monetární politikou neexistuje, nejlepším důkazem jsou ceny komodit. To je také dobře. Na komodity doléhá opadnutí komoditní módní vlny, hromadící se důkazy hovořící proti příliš zjednodušeným monetárním poučkám a hlavně vývoj v Číně. Nejvíce tak trpí průmyslové kovy, poměrně málo zemědělské komodity (i když tu je přirozeně velký informační šum). To by znamenalo „kupovat zem, prodávat doly - díry v zemi“. Alespoň do doby, kdy si díry v zemi projdou poklesem investic a kapacit a cyklus „tvrdých“ komodit se zase otočí.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.