Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
10 zdrojů ze kterých jsou financováni teroristé ISIS

10 zdrojů ze kterých jsou financováni teroristé ISIS

23.11.2015 17:02
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Brutální teroristická organizace ISIS může vypadat jako relativně chudá skupina když má rozpočet jako Afghánistán nebo Demokratická republika Kongo. Ale nenechte se mýlit. K počtu obyvatel, bojovníků a faktu, že se nejedná o žádný stát, ale teroristickou organizaci, lze říci, že se jedná o relativně bohatou síť extrémistů.

Z čeho však tato skupina získává peněžní prostředky, odkud se berou?

Primárně plynou z ropy. Skupina ISIS na území Sýrie a Iráku zabrala poměrně rozsáhlá území, na kterých se nalézají také ropné vrty. Pro spojence je poměrně jednoduché zamezit velkému prodeje této ropy na klasickém trhu. Největší peníze však tečou přes černý trh s ropou nebo z příjmů z prodeje místním lidem - tak říkajíc koncovému zákazníkovi na kontrolovaných územích ale i v sousedních oblastech.

Teroristé používají mobilní rafinérie, kde je produkce omezená. Přesto to co vyrobí, převáží v náklaďácích k tureckým hranicím, kde ji většinou s velkým diskontem prodávají pašerákům. Překvapivě pašeráci pro organizaci předávek používají aplikace typu Whatsapp a podobné. Paradoxně někteří pašeráci prodávají ropu i jednotkám Asada, které bojují proti ISIS.

Ovšem nálety spojenců, nedostatek fundovaných odborníků a zátahy na pašeráky srazily tržby ISIS údajně až na polovinu. To vyvolalo vlnu videí zaměřených na rekrutování odborníků, kteří by dokázali pokračovat v rafinériích s přípravou ropy. Ti, co to dělali do teď, byli buď zabiti, nebo již odcestovali z oblasti.

Dalším zdrojem ISIS jsou daně nebo výpalné. Islámský stát kontroluje celkem rozlehlé území, na kterých vybírá daně v případě dobrovolného přispění, v opačném případě si ho vymůže. Zdaněno je spousta věcí od zboží, přes služby jako voda a elektřina, telekomunikace, výběr z bankomatů, platy, náklaďáky projíždějící teritorii ovládanými právě teroristy. Na druhou stranu ISIS používá opačný systém pro válečníky ISIS, jejich rodiny mají leccos “zdarma”.

V neposlední řadě se ISIS snaží získat peníze unášením rukojmích a vyjednáváním za výkupné. Odhaduje se, že si tak ISIS přišel na desítky milionů dolarů od různých států. Američané a Britové tomu chtějí čelit tím, že nepřistupují na žádné výkupné. Jejich občané jsou pak snad “bezcenní” a tak mimo hledáček teroristů. Zajímavé je, že ISIS unáší i v rámci své vlastní komunity - u těchto případů je těžké i jen odhadnout jak zajímavé finančně to pro ISIS může být.

Jako téměř každá teroristická organizace je i ISIS obdarovávána tichými podporovateli například ze Saúdské Arábie, Kataru, Kuvajtu nebo SAE. I tyto blízkovýchodní země už učinily některé kroky k omezení možností finanční podpory teroristů. Peníze jsou posílány i prostřednictvím neregistrovaných charit, tento kanál je zatím bohužel bez nějakého omezení a je tak těžké ho i jen sledovat.

ISIS prodává artefakty z muzeí a nalezišť. Není tomu tak dávno, co jsme viděli záběry útoku teroristů na takové objekty, jako jsou muzea nebo chráněné památky. Nyní se ukazuje, že artefakty z muzeí jsou prodávány za vysoké částky. V oblastech, kde ISIS operuje, se nachází celá řada historických nalezišť (odhaduje se, že na konci roku to bylo 4500 nalezišť). Častou cestou pašování je do Turecka a Jordánu a pak dál do soukromých sbírek evropských a dalších občanů. Podle údajů, můžete tento obchod nést až 100 milionů dolarů ročně.

Tak jak ISIS získával území na severu tak i dostával některé pobočky bank pod svou kontrolu. Odhaduje se, že z nich získal hotovost v objemu půl miliardy dolarů. Před dobitím Mosulu byla jejich hotovostní zásoba rovná cca. 875 mil. USD, nyní to může být po vybrání bank ve městě i 1,5 mld. USD více.

Prodej nemovitostí i movitých věcí je další potůček celé řeky. ISIS, dá se říct, vyniká v obchodu. Uvádí se, že přeprodává stavební vybavení, generátory, elektrické kabely, vozy, dobytek, nábytek a další zboží. Také pronajímá nebo v aukcích prodává nemovitosti zabitých lidí v bojích nebo lidí, kteří se postavili proti ISIS a je jedno jestli politici, vláda, policie nebo armáda.

Bojovníci ze Západu. Někteří bojovníci přicházející i z Evropy si sebou nesou množství hotovosti a financují tak svůj pobyt v řadách ISIS.

Zemědělství je také zdrojem. Překvapivě i zemědělství financuje potřeby ISIS. V řadě oblastí, které teď ISIS ovládá, se rozkládají rozsáhlá území produkující pšenici a ječmen. Podle výpočtů Reuters, i kdyby byla produkce prodávána s 50 % slevou, se bude jednat o zdroj, který je schopen přinést ISIS až 200 mil. USD ročně. Na ovládaném území se navíc vyskytují bohatá naleziště cementu, fosfátu i síry. Ta se také může stát zdrojem financování v hodnotě až 350 mil. USD ročně.

Poslední z velmi podlých praktik ISIS je obchodování s lidmi. Podle svědků ISIS prodává ženy a dívky do sexuálního otroctví nebo pro účely sňatku.

Zdroj: WEF, Reuters, The Washington Post


Čtěte více:

Technická analýza - Dolar začal týden proti jenu lépe, ten se však brání a karta se obrací ve prospěch Japonců
23.11.2015 15:42
USDJPY: Měnový pár se dnes pohybuje mírně nad hladinou denního pivotu...
Prodeje starších domů v USA zaostaly za odhady
23.11.2015 16:10
Z amerického realitního sektoru dnes přišla další statistika odhalujíc...

Váš názor
  • palec dolu :-(
    24.11.2015 19:12

    Turci podporuji povstalce a proto sestrelily letadlo jenz povstalce bombardovalo. Klasicky pripad, jak se mohou nove a nove staty nabalovat do konfliktu, jako za první svetove... Tuurci hraji falešnou hru, jsou to sunite a s temi taky tahnou a schovavaji se za NATO. NATO se spoji i s dablem (nyní s Tureckem), jen aby byli proti Rusku. Takhle Evropa teroristy neporazi, jen si je natahne domu, zbori kostely a postavi mesity, Boze boze, uz te Evrope dej aspon ranu z milosti...
    K
  •  
    24.11.2015 16:31

    Naleziště CEMENTU ?! Tak to jsem skutečně doposud nevěděl, že někdo může takový nesmysl napsat ! :-) Nesmyslný překlad, anebo tupost autora ? Jinak článek na úrovni.
    Bábel
  • Kdyby Putin nepřepadl Krym
    24.11.2015 11:32

    Kdyby neposílal svoje vojáky i s těžkou technikou na Ukrajinu, kdyby jeho žoldáci nesetřelovali civilní letadla, nebo kdyby nelétaly jeho SU24 nad Tureckem a kdyby reagoval na varování že jeho letadla porušují turecký vzdušný prostor. Kdyby nelhal že bombaruje cíle IS zatímco zase bombardovali odpůrce Asáda Kdyby Kdyby ......
    ..
  • Kdyby
    24.11.2015 7:29

    1, USA chtěli zabránit nejdůležitějšímu zdroji financí prodejem ropy již by to za 4 roky dávno udělali.Není nic lehčího zbombardovat kolony cisteren a refinerie. 2, USA chtěli zabránit pašování produktů z ropy do Turecka mohli to již dávno udělat diplomatickými cestami na člena NATO Turecka. 3, USA chtěli zabránit financování ISIS Saúdské Arábií, Katarem, Kuvajtem nebo SAE , mohli tak učinit opět značným diplomatickým nátlakem nebo hrozbou vojenského zásahu. Možností mají dost. 4, USA chtěli alespoň omezit vojenskou sílu ISIS mohli tak do značné míry učinit omezením dodávek veškerých zbraní na blízký východ včetně dodávek Saudské Arábii a pod. Neučinili tak, pročež se nabízí otázka proč?
    hb
    • Re: Kdyby
      24.11.2015 15:02

      Proč to neudělají? Protože američani jsou pokrytci non plus ultra, to je už dávno jasný. Ale pokud budou mít ještě dost blbů jako je dvoutečka, co jim to hezky žerou, tak jim to bude pořád procházet.
      Ricochet
      •  
        24.11.2015 19:25

        Urážej laskavě někoho jiného třeba své rodiče, hňupe. Američany holt unavilo být světovým četníkem, tak se angažují jen aby se IS nerozlézal o moc dále. V zásadě je v tomto podporuji, i Evropa musí mít bojeschopnou armádu schopnou zlividovat pár desítek tisíc trhanů s ručníkem na kebuli. nemůžeme se pořád za ameriku schovávat.
        ..
    • Re: Kdyby
      24.11.2015 11:43

      Byly ty tolik vychvalované SU24 tak dobré, tak tak bz je Turci nemohli střílet jako kachny na rybníce. To zase spadne Putinovi hřebínek. Už bylona čase aby ho někdo klep přes ty jeho chamtivé prsty. Kdyby se tak stalokdyž zabra lKrym mohlo to zabránit ztrátám na životech, uprchlické vlně a kdo ví, možná i masakru v Paříži.
      xxx
    • Re: Kdyby
      24.11.2015 8:53

      Bombardování cisteren je samozřejmě jednoduché, ale problém je, že to civilní cíl. Američané to vyhodnotili, že vojensky na likvidaci cisteren nezískají tolik, kolik ztratí politicky. Ostatně už slyším to kvičení od cetv, xiluodu a kerise jak američané v sýrii vraždí nevinné civilisty. Dost možná bys kvičel i ty. Protože na američany každá hůl dobrá, že.
      ..
      • Kubera-ODS
        24.11.2015 11:41

        Citace z jeho rozhovoru ... Ale jediné, co může pomoci proti Islámskému státu, je zastavit přísun zbraní a peněz. Musejí jim dojít náboje a benzín. Kdyby je někdo neživil… I Američan vycvičí jednotku, dá jim zbraně, pošle je tam, kde je přepadnou a vezmou vybavení, nebo dokonce přejdou na druhou stranu. Řešení tohoto konfliktu je na Nobelovu cenu a Evropská unie není schopná racionálního řešení. Všichni chtějí demokracii, ale jakmile má někdo jiný názor, tak by ho nejraději pověsili.....
        hb
      •  
        24.11.2015 9:27

        IS nemá defacto klasickou armádu. Jsou to z části teroristi / partizáni / armádní složky staré armády / civilisti (náboženští dohlížeči, něco jako u bolševiků politruci) Jak chceš pak definovat jejich cíle? Civilní asi těžko.
        Jesse
        •  
          24.11.2015 9:49

          Není to jednoduché a američani si vybrali způsob boje takový, že ničí jen jasně vojenské cíle. Jejich volba. Češi nedělají vůbec nic a umí jen kritizovat.
          ..
      •  
        24.11.2015 8:57

        Nezlob se, ale považovat překupníky nafty, kteří financují ISIS za civilní cíl je zvrácené. Nebo je to součástí propagandy, snažící se zdůvodnit nečinnost USA obavami z civilních obětí? Že jim to nevadílo u nemocnice v Afghanistanu.
        hb
        •  
          24.11.2015 9:09

          Tak neozbrojení dopravci civilního materiálu (nafta) nepochybně jsou civilisté. Nebo bys bombardoval i traktoristy a ženy na polích? V článku se píše, že i zemědělské produkty slouží k financování IS.
          ..
          •  
            24.11.2015 9:29

            Nic proti tobě, ale položím ti dotaz: Jsou teroristé vojáci, nebo civilisté? A teď babo raď :-)) Ovšem na odpověď čekám.
            Jesse
            • Špatně položená otázka
              24.11.2015 9:44

              A gestapo byli vojáci nebo civilisté? Teroristé nejsou ani vojáci ani civilisté stejně jako gestapo.
              ..
              • Re: Špatně položená otázka
                24.11.2015 9:54

                Pak je snad jedno, jaké cíle zasahujeme, ne?
                Jesse
        • vždyť
          24.11.2015 9:03

          to můžou bombardovat francouzi ne, jsou přeci ve válce? Nějak se zapomíná na fakt, že pokud je válka, tak umírají i civilisti. Tohle je všechno samozřejmě šaškárna nejvyššího kalibru. Všichni se bojí islámu jako čert kříže. Pokud někdo někomu vyhlašuje válku musí bojovat a musí počítat se ztrátami i na straně normálních lidí. Pokud tohle nechtějí politici pochopit, pak nevedou válku ale jenom plácaj nesmysli.
          tk69
          • Re: vždyť
            24.11.2015 9:30

            Válka se vyhlašuje právě proto, aby se omluvily civilní oběti.
            Jesse
    • Re: Kdyby
      24.11.2015 8:33

      protože se s tím ... stejně jako EU (ta se ... prakticky s čímkoliv kromě kvót - a to byla tedy fakt akceschopnost par excellence, bohužel asi jediná v této dekádě)
      sgt.Mike
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.