Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Saudové připomněli, že zasedání OPEC se blíží. Co na to ropa?

Rozbřesk – Saudové připomněli, že zasedání OPEC se blíží. Co na to ropa?

24.11.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Je to zhruba rok od zasedání OPECu, které významně ovlivnilo situaci na trhu s ropou. Tehdy, tváří v tvář rostoucí produkci v zemích mimo toto sdružení a pomalejšímu růstu poptávky (zejména v Číně) se tehdy delegáti nedohodli na omezení produkce a namísto toho de facto vyhlásili boj o zachování tržního podílu. Výsledek loňského zasedání OPECu byl přitom posledním hřebíčkem do rakve vysokým cenám ropy. Připomeňme, že hlavní roli v tomto rozhodnutí sehrála Saúdská Arábie a její spojenci z Perského zálivu. V opozici byli zejména tradiční “jestřábi” reprezentovaní hlavně Venezuelou. Její vládu a občany kvůli štědrému sociálnímu programu a závislosti na vývozech ropy zjevně čekalo dosti krušné období.

Zatímco opakované naléhání Venezuely po “společném zásahu” producentů (vlastně tedy apel na Saúdskou Arábii, aby omezila produkci) trh ani zástupce zemí mimo OPEC, jako jsou Rusko či Norsko, příliš nevzrušují, tak komentáře po včerejším zasedání kabinetu ministrů Saúdské Arábie již dopad měly. Saúdové totiž poznamenali, že jsou si vědomi své důležitosti při stabilizaci trhu s ropou a dodali, že jsou ochotni v tomto směru spolupracovat. A to byla před blížícím se zasedáním OPECu (4. prosince) zpráva, která pomohla ceně ropy zpět nad 45 USD/barel.

Lze tedy od zasedání očekávat něco zásadně nového? Vyloučit samozřejmě nelze nic, ale výraznější změna politiky hlavních hráčů OPECu v čele se Saúdy je podle nás nepravděpodobná. Při poslední obdobné situaci v 80. letech se sice OPEC zhruba po roce dohodl na koordinovaném snížení produkce. Současná situace ale vykazuje v mnoha ohledech jiné znaky. V případě růstu ceny jsou producenti v USA připraveni relativně rychle “restartovat” vrtné plošiny, které nyní leží nevyužity. Dále na rozdíl od 80. let neprobíhá válka mezi Íránem a Irákem, tedy mezi dvěma významnými producenty ropy. Zdá se naopak pravděpodobné, že USA zruší dlouholeté sankce vůči Íránu a zhruba na konci prvního čtvrtletí se tak dočkáme významně vyšších vývozů ropy z této země. A to není z hlediska (sunnitské) Saúdské Arábie, která s (šíitským) Íránem dlouhodobě soupeří o pozici regionálního lídra, příliš lákavý scénář. To by ještě tak chybělo, aby Arabové státní rozpočet konkurenta podporovali tím, že si sami utrhnou od úst!

OPECu tak, zdá se, nezbývá než čekat na další pokles produkce v ostatních zemích, či na výraznější růst spotřeby ropy. Z krátkodobého pohledu však včerejší saúdské komentáře naznačují, že následující dva týdny mohou být na trhu s ropou značně nervózní…

Region - forex
Zlotý s forintem včera mírně oslabovaly, ale jinak byl ve střední Evropě klid. To samozřejmě platí i pro korunu, kterou rovněž nevzrušil nový blogerský příspěvek z ČNB (Tomšík a Frait, který velmi silně naznačoval, že centrální banka svoji schizofrenní situaci, kdy na jedné straně pere do trhu peníze (z intervencí) a na straně druhé se obává finančních bublin na trzích aktiv, bude řešit tím, že komerčním bankám navýší kapitálovou přiměřenost. Schválení tzv. procyklické bezpečnostní rezervy by připadalo v úvahu na příštím zasedání ČNB (16.12.) s tím, že by (vyšší kapitálová přiměřenost pro banky) vešla v platnost až na začátku roku 2017. Zajímavé přitom je, že jedním z argumentů pro uplatnění nenulové sazby procyklické bezpečnostní rezervy je podle Tomšíka a Fraita, další uvolnění měnové politiky ze strany ECB, které však nastane již na počátku prosince (2015).

Dluhopisy
Výnosy německých dluhopisů vyskočily vzhůru - na deseti letech o 4,5 bps a usadily se zpátky nad 0,50 %. Fixně úročené papíry se dostaly do defenzivy s tím, jak evropská podnikatelská nálada (PMI) vyskočila na nejvyšší úrovně za poslední čtyři roky. Současně poněkud překvapivě jedna z členek výkonného výboru ECB Sabine Lautenschlägerová vyjádřila svoji opozici k dalšímu rozšiřování politiky QE. My však stále počítáme s tím, že ECB (prezident Draghi) nebude chtít trhy zklamat a tak depozitní sazba bude snížena a QE rozšířeno.

Komodity
Zmínky Saúdské Arábie, že je připravena jednat s ostatními producenty o stabilizaci trhu s ropou, včera pomohly ceně Brent zpět nad 45 USD/barel. Komentáře však vnímáme spíše jako “verbální intervenci”, která se hodí vzhledem k blížícímu se zasedání OPECu (4. prosince). Od něho však žádné změny politiky kartelu nečekáme. Podobné poznámky nicméně mohou krátkodobě zvyšovat nervozitu na trhu a tedy i zvyšovat volatilitu cen ropy.

Ceny ostatních komodit byly naopak pod tlakem. Ceny základních kovů v průměru klesaly o 2 % a měď se ponořila pod 4500 USD/t.

 

Čtěte více:

Výsledky VIG ve 3Q15 negativně zasaženy náklady na IT
24.11.2015 8:11
Pojišťovací společnost Vienna Insurance Group (VIG), působící v Rakous...
Finanční tituly udají směr dnešního pohybu indexu PX
24.11.2015 8:47
Index pražské burzy PX zakončil včerejší den růstem o 0,58 % na úrovn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m