Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB varuje před rozvíjejícími se trhy

ECB varuje před rozvíjejícími se trhy

26.11.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

ECB opět varuje před rozvíjejícími se trhy. Podle poslední zprávy o finanční stabilitě je to jedno z hlavních rizik pro finanční systém v eurozóně. ECB se bojí dál především Číny a to přesto, že se situace od letních výprodejů alespoň trochu stabilizovala. Podle zprávy o finanční stabilitě ale řada rozvíjejících se trhů včetně Číny nemusí dobře snášet start růstu úrokových sazeb v USA. Čína má přitom v tuto chvíli vyšší váhu na HDP, než měla kdy jakákoliv jiná rozvíjející se ekonomika (okolo 15 %). Jádro obav spočívá v tom, že eskalace jejích potíží může výrazně zvýšit averzi k riziku na globálních finančních trzích. To by mohlo vést k výprodejům řady “nadhodnocených” aktiv a souběžně s tím i k rychlému vyschnutí dnes všudy přítomné likvidity. Tyto obavy spíš hovoří ve prospěch dalšího uvolnění měnové politiky na prosincovém zasedání, které předznamenal v posledních týdnech i šéf ECB Mario Draghi.

Něco jiného si ovšem myslí jeho německý kolega Jens Weidmann. A proto německá Bundesbanka vydává také svoji vlastní zprávu o finanční stabilitě. V té naopak zdůrazňuje, že dlouhé období příliš levných peněz může německý finanční systém poškodit. A to v případě, že se budou muset finanční instituce uchýlit k riskantnějším investicím, aby byly schopné dostát svým závazkům. Podle Bundesbanky se problém týká především životních pojišťoven - podle zátěžových testů může až 21 německých životních pojišťoven do roku 2025 potřebovat v nejhorším scénáři doplnit kapitál.

Na blížícím se prosincovém zasedání ale zůstane pravděpodobně hlas Jense Weidmanna opět v menšině, jako tomu ostatně bylo v minulosti při důležitých rozhodnutích ECB již mnohokrát (např. při spuštění QE). Očekáváme, že ECB kombinací několika opatření (především navýšení QE) rozšíří měnovou expanzi.

Region

Celkově se zjitřenější nálada na trzích včera mírně projevila i ve střední Evropě, i když obchodování bylo spíše klidné. K mírnému oslabení forintu přispěly patrně i výroky z centrální banky, které naznačovaly jistou nespokojenost se silnějším než očekávaným kurzem forintu a naznačily možné “doladění” měnové politiky (ve směru jejího většího uvolnění). Koruna se mezitím během dne nepatrně vzdálila od hranice kurzového závazku ČNB.

Dnešní den je prakticky bez událostí a zajímavější bude až zítřek, kdy bude zveřejněna revize českého HDP za 3. čtvrtletí (spolu s jeho detaily). Vliv na korunu by však měl být vzhledem k blízkosti intervenční hranice jen velmi omezený.

Dnešní kalendář očekávaných událostí je zcela prázdný a tak trh může hledat inspiraci jinde (ropa, geopolitika). Hlavní téma divergence politik Fedu a ECB nicméně nezmizí.

Dluhopisy

Výnosy německých bundů včera padaly a to přesto, že se poměrně dobře dařilo evropským akciím. Svoji roli pravděpodobně sehrává blížící se zasedání ECB a sázky na rozšíření QE. Dnes je v USA svátek (Den díkuvzdání) a výpadek Ameriky bude znát i na klidnějším obchodování v Evropě.

Co se týče včerejší české aukce, tak ministerstvo dle očekávání opět nemělo potíže s prodeji dluhopisů. V případě dvouletých dluhopisů s nulovým kuponem prodalo maximální plánovaný objem (8 mld.), přičemž průměrný výnos poklesl na nové minimum (-0,349 %). Další kolo prodeje tohoto oblíbeného dluhopisu proběhne 9. prosince. Kromě toho ministerstvo poprvé v historii prodalo včera s negativním výnosem i dluhopisy s pětiletou splatností.

Komodity

Cena ropy Brent včera nepatrně vzrostla a usadila se tak znovu nad 46 USD/barel. Ropě nakonec pomohla data o amerických zásobách ropy a produktů - na rozdíl od čísel API z předchozího dne poukázaly oficiální údaje z Ministerstva energetiky na menší než očekávaný nárůst zásob surové ropy (který byl však částečně vyvážen větším růstem zásob produktů). Ceny základních kovů rostly asi o 0,7 %, ale měď smazala část růstu ceny z předchozího dne a dostala se zpět pod 4600 USD/t. Dnes lze kvůli oslavám Dne díkůvzdání v USA očekávat klidnější obchodování.

 


 

Čtěte více:

Turci sestřelili Putinův bombardér
24.11.2015 15:29
Turecká armádní letadla dnes u hranice se Sýrií sestřelila ruský vojen...
Jak investuje Buffettův vnuk
25.11.2015 17:18
Howard Warren Buffett je vnukem Warrena E. Buffetta, zakladatele Berks...
Výsledky Pegas Nonwovens za 3Q15 - Pegas dosáhl v prvních devíti měsících roku 2015 EBITDA ve výši 29,7 milionu EUR
26.11.2015 8:14
PEGAS NONWOVENS SA (dále jen „PEGAS” nebo „Společnost”), přední evrops...
Jižní Korea vyměřila Volkswagenu rekordní pokutu kvůli emisím
26.11.2015 8:20
Jižní Korea vyměřila německému automobilovému koncernu Volkswagen poku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů